Elektrikli Otomobillerin Pazar Payı

Uzmanlar, pillerin düşen maliyeti sayesinde elektrikli otomobiller için hızlı kitle benimsemesinin “devrilme noktasına” yakın olduğunu söylüyor.

Küresel satışlar 2020’de % 43 arttı. Ancak pil fiyatlarında devam eden düşüşler, elektrikli otomobillerin fiyatının eşdeğer benzinli ve dizel modellerin altına düşmesine neden olduğunda; daha da hızlı bir büyüme bekleniyor. Son analizler, 2023 ile 2025 arasında bir süreçte olacağını tahmin ediyor.

Örneğin Norveç’te devrilme noktası çoktan geçildi. Pille çalışan otomobillerin pazar payı, çoğu Avrupa ülkesinde % 5’in altında iken, İskandinav ülkesinde 2020’de % 54’e yükseldi.

elektrikli otomobiller

Elektrikli Otomobiller Çok mu Pahalı?

Yeni bir ankete göre çoğu insan saf elektrikli arabaların çok pahalı olduğunu düşünüyor.

Bir RAC (Roadside Assistance Calls) anketi için test edilen beş sürücüden yaklaşık dördü (yüzde 78) çok pahalı olduklarını söyledi.

Otomobil hizmetleri firması, yeni saf elektrikli araçların perakende fiyatının hala benzinli veya dizel muadillerinden ‘önemli ölçüde daha yüksek’ olduğunu ve bu durumun onları birçok insanın ulaşamayacağı bir yere koyduğunu söyledi.

Bununla birlikte, otomobillerini bir dahaki sefere değiştirdiklerinde elektriğe geçmeyi planlayanların sayısında da bir artış buldu – 2019’da yüzde 6 iken 2020’de yüzde 9’a yükseldi.

Ankete katılan 3.068 sürücünün yarısından fazlası (yüzde 53), sıfır emisyonlu araçlarda vergilerin kaldırılmasını veya düşürülmesini görmek istediklerini söyledi.

Yeni benzinli ve dizel otomobil ve kamyonet satış yasakları birçok ülkede 2040’tan 2030’a getirildi; elektrikli otomobillerin tanımlanmasını kolaylaştıran yeşil plakalar Aralık ayında başlatıldı.

yeşil plaka

En Büyük Engel Maliyet

RAC veri analizi sözcüsü Rod Dennis şunları söyledi: “Bir sürücünün benzinli veya dizel motorlu bir elektrikli otomobili seçmesinin önündeki en büyük engel, maliyet olmalıdır.

‘Belirli bir süre için ücretsiz ev şarjı gibi iyi finansal kiralama anlaşmaları ve teklifleri yardımcı olabilse de, pek çok yeni elektrikli otomobilin fiyatının pek çok insan için aşırı derecede yüksek olduğu görülüyor.

“Sürücülerin çoğu, maliyetleri düşürmek için hükümetten daha fazla mali yardım almaya istekli.

“Hükümet, elektrikli araçlara olan talebi gerçekten hızlı bir şekilde canlandırmak istiyorsa, o zaman ya plug-in araç hibesini artırmalı ya da vergileri belirli bir süre için kaldırmalı ya da azaltmalıdır.”

“Bu, daha fazla EV’nin ikinci el pazarına girmesi ve sıfır emisyonlu modellerin herkes için uygun fiyatta olmasını artırması anlamına gelecek.”

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here