Elektrikli Bagaj Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

0
2986
Elektrikli Bagaj Sistemi

Elektrikli bagaj sistemi bulunmayan araçlarda bazı sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Elleriniz dolu bir şekilde marketten çıktığınızda, ya da bir seyahat öncesi çanta ve bavullarınızla aracınızın bagajını açmaya çalışırsınız. Elinizdeki yükleri bırakmak için bagajı açmanız gerekiyor. Aynı zamanda bagajı açmak için de ellerinizin boş olması gerekiyor. Belki de açılmış bagajınızın kapağı boyunuzu aşıyor ve ona ulaşmakta zorlanıyorsunuz. Özellikle SUV tipi araç kullanan kişiler bagaj amortisörü sert olan araçların bagajını kapatmakta zorlanırlar.

Araba bagajını açıp kapatmak çok basit bir iş gibi gözükebilir. Yine de yukardaki oluşan durumlara yabancı değiliz. Ayrıca bu durumlar gündelik hayatta fazlasıyla zorlaşıyor. Fakat artık bagajınızla sorun yaşamanıza gerek kalmadı. Çünkü teknolojinin en kullanışlı icatlarından biri olan elektrikli bagaj sistemi ile bagaj problemleri bitmiş durumda.

Elektrikli Bagaj Sistemi Nasıl Çalışır?

elektrikli bagaj

Kimi otomobil modellerinde anahtardaki bir tuş sayesinde kimi modellerde araç içine yerleştirilmiş bir düğme yardımıyla çalışır. Kimilerindeyse tampon altına yerleştirilmiş sensörleri kullanarak ayağınızı uzattığınızda otomatik olarak açılan elektrikli bagaj sistemi mevcut. Bu teknoloji bagaj kullanımını oldukça kolaylaştırıyor. Ayrıca işiniz bittikten sonra bagaj kapağındaki bir düğme yardımıyla ya da anahtardaki düğmesinden yine elektrikli ve otomatik olarak kapatılabiliyor.

Elektrikli bagaj sistemi bazı modellerde opsiyonel olarak satın alınabiliyor. Fakat isterseniz daha sonradan da aracınıza bu teknolojiyi dahil edebiliyorsunuz. Hayatınızı kolaylaştıran elektrikli bagaj sistemini ne şekilde aracınıza dahil etmek istediğinizse tamamen size kalmış. Dilerseniz uzaktan kumanda kontrolü ile dilerseniz de aracınızın içine yerleştirilmiş şekilde. Örneğin direksiyonun altına, yerleştireceğiniz kolay kullanımlı tek bir tuş ile elektrikli bagaj sistemini aracınıza taşıyarak avantajlarından yararlanmaya başlayabilirsiniz.

Elektrikli Bagaj Sistemi’nin Sunduğu Avantajlar

Elektrikli bagaj sistemiElektrikli bagaj sisteminin avantajlarını sadece ellerinizi kullanmadan bagaj açıp kapatmakla sınırlandırmamak gerek. Aracınızda var olan ya da sonradan ekleyebileceğiniz akıllı bagaj açma sistemi sayesinde çok daha fazlasını yapabilirsiniz.

Örneğin elektrikli bagaj sistemi ile bagaj kapınızın açılacağı yüksekliğini ayarlayabilirsiniz. Özel bir kodlama ile her seferinde bagajınızın aynı yükseklikte açılmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bagaj içine yerleştirilmiş bir tuş yardımıyla o anda kapının ne kadar açılacağını belirleyebilirsiniz. Bu durum, özellikle tavan yüksekliği yüksek olmayan yerlerde bagaj kapağının fazla açılarak aracınızın zarar görmesini engel olan bir özelliktir.

Ayrıca elektrikli bagaj sistemi, bagaj içerisinde fazla eşya olduğunda yaşanacak sıkışma konusunda da kullanıcısını uyarıyor. Bu sayede farkında olmadan yapacağınız aşırı yüklemeler sonucunda eşyalarınız zarar görmüyor. Sunduğu tüm bu özellikleriyle elektrikli bagaj sistemi, ayrıca akıllı bagaj sistemi olarak anılmayı hak ediyor. Yani kolay ve rahat kullanımı ile aracınıza yeni bir soluk getiriyor.

Elektrikli Bagaj Sistemi Nasıl Kullanılır?

Elektrikli bagaj sistemi araç sahiplerine sağladığı rahatlık ile kullanıcı dostu bir teknolojiye sahip. Aynı zamanda kullanırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var. Öncelikle sistemi kullanmadan önce aracınızın tamamen durmuş olması gerekiyor.

Ardından bagaj kapağını açılmasına engel olacak bir durumda olmadığınızdan da emin olmalısınız. Örneğin aracınızın hemen arkasında bir duvar varsa veya bagaj kapağının önünde eşyalar bulunuyorsa dikkat etmelisiniz. Ayrıca kar ya da buz birikintisi bulunuyorsa mutlaka kurtulmalısınız. Aksi halde bagaj kapağı açılmaz. Ve elektrikli bagaj sisteminiz zarar görebilir.

Aynı şekilde bagajın etrafında bekleyen insanlar var ise uzaklaşmaları gerekmektedir. Aksi halde bagajınız kontrolünüzden bağımsız olarak hareket ettiği için yaralanmalara sebep olabilir. Olası bir yaralanma tehlikesini ortadan kaldırmak için, bagaj kapağı otomatik olarak çalıştığı sırada yakınlarında olmamak gerekir.

Akünüz bittiyse ya da akünüzü değiştirdiyseniz, elektrikli bagaj sisteminin tekrar çalışabilmesi için bagaj kapağı motorunu yeniden aktive etmeniz gerekiyor.

İlk zamanlar BMW ve Ford Cmax , Skoda Super B modellerinde elektrikli bagaj sistemini görüyorduk. Ancak artık kullanım kolaylığından dolayı birçok araç modelinde opsiyon olarak kullanılmaktadır.

Sıfır KM Otomobil Modelleri 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here