Karayolu üzerinde işlenmiş kusurlar dışında ehliyetsiz araç kullanma ve ehliyet yetersizliği konularında da trafik cezası kesilmektedir. Karayolları Trafik Kanununun 39. maddesine göre sürücüler ve ruhsat sahiplerine idari para cezası kesilir. Ehliyetsiz araç kullanma cezasının miktarı, ihlalin durumuna ve niteliğine göre değişir. 2023 yılı itibariyle ehliyetsiz araç kullanma cezasına yüzde 122,93 zam geldi.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 2023 yılı itibariyle 8.190 TL olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda eğer ehliyetsiz araç kullanan kişi, aracın sahibi değilse ceza 2 katına çıkıyor. Bu durumda da bu ceza 16.380 TL’ye yükselebiliyor. İşlenen ehliyetsiz araba kullanma cezanızı ilk 15 gün içerisinde ödediğiniz takdirde ise %25 indirim uygulanıyor.

Ehliyet Yetersizliği Cezası 2023

ehliyetsiz araç kullanma cezası

Bilindiği üzere sürücülerin sahip oldukları sürücü sınıfına göre araç kullanma yükümlülükleri vardır. Örnek olarak otomatik ehliyetle manuel araç kullanan sürücülere, yetersiz ehliyetle araç kullanma cezası verilmektedir.

Yetersiz ehliyetle araç kullanmanın cezası 2023 yılı itibariyle 4.064 TL olarak belirlenmiştir. Aracı kullanan sürücü eğer ruhsat sahibi değilse, ruhsat sahibine de aynı miktarda ceza kesilerek toplamda 8.128 TL idari para cezası kesilir. Tebliğ tarihinden itibaren para cezası 15 gün içerisinde ödendiği takdirde 3.048 TL‘ye indirilir.

Trafik Cezaları 2023

Sürücü Belgesi İptal Edilen Kişilerin Araç Kullanma Cezası

Sürücü belgesi geri alınan ve ya iptal edilen kişiler trafiğe çıkamazlar. Çıkmaları halinde ise idari para cezası uygulanır. İptal edilen ehliyet ile yani ehliyetsiz şekilde trafiğe çıkan kişilere 8.190 TL para cezası uygulanır. İlk 15 gün içerisinde indirimli ödenmesi takdirde 6.142,5 TL idari para cezası uygulanır. Sürücü belgesi iptal edilen kişiye tescil plakası üzerinden aynı miktarlarda para cezası uygulanır.

İkinci Kez Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Ehliyetsiz araç kullanan kişiye ikinci kez aynı şekilde para cezası uygulanır. Bu ceza gerektiği zaman iki veya üç ay hapis cezasına dönüştürülebilir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Nasıl Ödenir?

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2022

Ehliyetsiz araç kullanma durumunda alınan para cezasını PTT ya da vergi dairesi aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Ayrıca cezaların işlem tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödemeyi yapılırsa aynı şekilde %25 indirimli uygulanır.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası İtirazı Nasıl Yapılır?

Eğer ehliyetsiz şekilde araç kullanılmasının sebebi; hasta yolcu taşıma, sel, yangın, deprem gibi zorunlu durumlar yüzünden ise kişi itiraz talebinde bulunabilir ve itiraz etmesiyle ceza iptal edilebilir. İtiraz hakkını kullanmak isteyen sürücü ya da ruhsat sahipleri 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliğine dilekçe ile itiraz başvurusunda bulunarak itirazını sunabilir.

Ehliyet Araç Kullanma Cezasını Ödedikten Sonra Cezaya İtiraz Edilebilir mi?

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezasını ilk 15 gün içerisinde %25 indirim oranında ödendikten sonra, aynı süreç içinde itiraz dilekçesi Sulh Ceza Mahkemesine sunulabilir. İtiraz, mahkeme tarafından kabul edildiği takdirde, itirazında haklı olan ruhsat sahibi ya da sürücü vergi dairesinden ödediği tutarı geri alabilir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezasını Taksitlendirme

Ehliyetsiz araç kullanma cezasını taksitlendirmek için vergi dairesi ya da e-devlet üzerinden taksitlendirme yapabilir ve ceza tutarınızı taksitli şekilde ödeyebilirsiniz. İlk 15 gün içerisinde başvurulduğu takdirde dört ay taksit yapılarak ilk taksitin ödenmesi beklenir. Aynı şekilde 15 günün ardından 36 aya kadar taksit imkanından yararlanabilirsiniz.

2023 ehliyet fiyatları ne kadar merak ediyorsanız buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here