Egr ve Kat İptali Nedir? Niçin Yapılır? Nasıl Yapılır?

0
9351
iptali

Egr ve Kat İptali Nedir? Niçin Yapılır?

Otomobil modifiyesiyle uğraşan birçok kişi “Egr İptali, Kat İptali” gibi terimleri fazlasıyla duymuştur. Egr, otomobil motorlarında bulunan, tam olarak yanmamış olan yakıtı tekrar yanma odasına gönderen parçadır. Kat olarak bahsedilen parça aslında katalizördür. Katalizör, aracın egzozunda bulunan ve filtre görevi gören bir parçadır. Bu filtre egzozdan salınan dumanı süzerek havanın daha az kirlenmesine neden olur. Bu parçaların iptal edilme sebebi çıkışları rahatlatarak motor gücünü arttırmaktır. Bu yazımızda “Egr ve Kat İptali Nedir? Niçin Yapılır? Nasıl Yapılır?” sorularının cevabını vereceğiz.

iptali

Egr Nedir?

Egr valfi, silindirler içerisinde yanma sonucu oluşan egzoz gazlarının yaklaşık %6-%10 kadarını emme manifoldu üzerinden temiz hava ile karışarak yanma odasına tekrar geri dönmesini sağlamaktır. Egzoz gazlarının ne miktarda kullanılacağına ise motor beyni karar verir. Günümüzde genellikle elektronik kontrollü EGR valfleri kullanılmaktadır. Eski model araçlarda ise motorun emme bölümünden alınan ince vakum hortumuyla kontrolü sağlanır. Egr sayesinde aracın egzoz emisyon değerleri düşer.

Egr İptali Nedir?

Aracının gücünü arttırmak isteyen kullanıcıların ilk yaptığı uygulamalardan birisi budur. Egr valfinin içerisine koyulan demir bir kapak hava geçişini engelleyip, valfin çalışmasını engeller. Bu durumda motordan çıkan egzoz gazları tekrar olarak yanma odasına gönderilmez. Direkt olarak egzozdan atılması sağlanır. Ancak unutulmamalıdırki Egr iptali gerçekleştirildiğinde aracınızın emisyon değeri artacaktır. Oluşan hava kirliliğinde aracınızın payı daha da artacaktır. İptal işlemi eski model araçlarda sadece metal bir parçayla gerçekleştirilebilirken, yeni araçlarda iptal işlemi arıza lambasını yaktırır. Bu lambayı chiptuning yani yazılım işlemi yapan firmalar beyin üzerinden söndürebilir.

Katalizör Nedir?

Katalizörün otomobillerdeki işlevi, yanma sonucu oluşan zararlı egzoz gazlarını süzerek daha az zararlı hale dönüştürmektir. Katalitik konvertöre “oksidasyon katalizörü” de denmektedir. Katalitik konvertör, egzoz gazında bulunan ve zararlı olan: yanmamış hidrokarbon, Karbonmonoksit, Nitro oksit gibi maddeleri kimyasal reaksiyon ile zararsız hale getirir.

iptali

Egzoz emisyonları yasal düzenlemelerle sıkı bir şekilde takip edilmektedir. Bu sebeple araçlarda katalitik konvertör kullanmak zorunludur. Yeni üretilen otomobiller de belirli egzoz standartlarını karşılamak zorundadır. Emisyon sınırlarından geçemeyen otomobillerin satılması ve trafiğe çıkışı yasaklanmıştır. Egzoz emisyon standartlarında, ülkelerin belirlediği yasal limit değerler veya avrupadaki gibi Euro normları (Euro 4, Euro 5, Euro 6 gibi) kıstaslar vardır. Katalizör hem benzinli hem de dizel motorlu araçlarda bulunur.

Kat İptali Nedir?

Biraz önce katalitik konvertörün görevinden bahsetmiştik. Egzoz üzerinde bulunan bu süzgeç, egzoz dumanının geçişini bir nebze zorlaştırmaktadır. Bu sebeple otomobil modifiyesiyle uğraşan kişiler, bu parçayı iptal ederek yerine düz boru takarlar. düz boru egzoz gazının daha rahat çıkışını sağlar. Üst devirlerde aracınız daha canlı olur. Bu işlem yasal değildir. Çünkü zehirli egzoz gazlarını süzmek yerine direkt olarak havaya bırakma işlemidir. Bu işlemin sonucunda aracınız Egzoz emisyon muayenesinden de geçmeyecektir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here