Efsaneleşmiş otomobiller arasından bir model var ki tasarımı ile güncel spor modellere meydan okumakta. Sahip olduğu agresif hatları, atmosferik sıralı 6 silindirli motoru, kendine özgü sesi ile E46 kodlu BMW M3 oldukça yakışıklı bir otomobil. Özellikle ön farlarındaki damla yapısı, küçük böbrek tasarımı ile oldukça agresif bir yapıya bürünmüş E46 Kodlu M3. Kendine ait bir taraftar kitlesi bulunduran model, çoğu BMW kullanıcısı tarafından yapılmış en iyi BMW olarak nitelendiriliyor. Bunun tek sebebi selefine kıyasla sahip olduğu modern tasarım değil elbette. Performansı ve 50-50 kütle dağılımı ile yüksek sürüş keyfi vaat eden model arkadan itiş ile adeta bir oyuncak. Gelin birlikte E46 kodlu M3 modelinin detaylarına bakalım.

E46 M3 Ne Zaman Üretildi?

3.Jenerasyon M3 olan E46 Kodlu model, 2000 yılında piyasaya sürüldü. Milenyuma oldukça modern gözüken bir M3 ile giren BMW, bir efsaneyi başlatmış oldu. E36 kodlu eski kasa model, Amerika pazarında 240 beygir güç üreten zayıf bir motor ile piyasaya sürülmüştü. Avrupa versiyonu ise 295, 286 ve 321 beygir üreten üç farklı motor opsiyonuna sahipti. Bu sebeple Amerikalı müşteriler tatmin olmadı. Ancak dersine çalışan BMW, 343 beygirlik E46 kodlu modeli Amerika pazarında satışa sunarak müşterilerinin kalbini geri kazandı.

e46 m3 csl
Bir gün alacağım seni.

Neden Efsane Bir Model?

Öncelikle sahip olduğu agresif ve modern görünüm, tercih edilmesinde büyük bir role sahiptir. Bunun yanında sahip olduğu 3246 santimetreküp hacimli, sıralı 6 silindirli motor ile 343 beygir güç üretebiliyordu. S54 kodlu motor ürettiği 365 Nm tork değerini 4900 devirde verdiği için performans arayan kullanıcı otomobili yüksek devirde kullanmak durumunda kalıyordu. Ancak 8000 devir çevirebilen motor ile yüksek devirlerin hayal olmadığı model, sahip olduğu kendine has motor sesi ile sürüş keyfini arttırmayı biliyordu. 0’dan 100 km hıza 4.8-5.2 saniye arası sürelerde çıkabilen model, 50-50 ağırlık dağılımı ile virajlarda oldukça güven veren bir yapıya sahipti.

e46 m3 alt yapı
Ağırlık dağıtımı oldukça başarılı bir model.

E46 M3 CSL

Açılımı “Coupe, Sport, Lightweight” olan E46 CSL modeli en değerli M3 modellerinden bir tanesidir. Sahip olduğu karbon tavan, kısa spor yaylar ve 17 beygir daha güçlü motoru ile oldukça hafif ve çevik bir hale bürünmüştür. Tam tamına 110 kg hafifleyen E46 CSL, hafiflemek için alüminyum bir kaput ve arka camlarda ince cam bulundurmaktadır.

kobra takibi
“Kobra Takibi” isimli Alman TV dizisi E46 kodlu BMW 3 serisini bana sevdiren diziydi.

E46 BMW 3 Serisi İlanları

Need For Speed Most Wanted

Model namını sadece gerçek hayattan değil, bilgisayar oyunlarına da borçludur. E46 kodlu M3 GTR modelinin kullanıldığı Need For Speed Most Wanted, bir zamanlar yarış oyunlarının babası olarak bilinirdi. Hikaye olarak güzel bir anlatıma sahip olan oyunu oynamadıysanız mutlaka deneyin. Razor’a iki tokat ta siz atın.

m3 gtr
Rockport’ta turlayın M3 GTR ile.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here