Düşük Motor Hacmine Sahip Otomobiller

Otomotiv teknolojileri yüksek bir ivme günden güne gelişiyor. Otomotiv alanındaki teknolojik gelişmeler, otomobillerin tasarım ve teknik özelliklerinde kendini gösteriyor. Bilhassa motor teknolojileri günümüzde en hızlı gelişim gösteren alanlardan biri. Son dönemde motor sistemleri ile ilgili yapılan geliştirmeler, yoğunlukla elektrikli motor sistemleri ile ilgili olsa da içten yanmalı motorlar da gelişimlerini sürdürüyorlar. Son 10 senedir otomobil üreticileri tarafından tercih edilen ”düşük hacimli motor” kullanımı ise yaygınlaşmaya devam ediyor. 1.0, 1.2 hatta 0.9 hacme sahip motorların entegre edildiği yeni modeller verimlilik konusunda birbirleri ile yarışıyorlar. Bu yarışta turbo destekli motor üniteleri 1-0 önde gibi gözükse de atmosferik motor üniteleri de bir o kadar iddialı.

Düşük hacimli motor kullanımına sıklıkla benzinli motora sahip otomobillerde rastlıyoruz ancak dizel motor tiplerinde de görmek mümkün. Bu motorlara örnek vermek gerekirse, Volkswagen tarafından kullanılan benzinli motor tiplerine; 1.0 TSI ve 1.2 TSI örnek verilebilir. Dizelde ise Fiat modellerinde gördüğümüz 1.3 Multijet iyi bir örnek olacaktır. Atmosferik veya turbo destekli fark etmeksizin düşük hacimli motorların kullanıcıları ve çevre açısından birçok avantajı var. Bu avantajlardan 3’ü ise şöyle;

Düşük Hacimli Motora Sahip Otomobillerin 3 Avantajı!

1- Düşük Yakıt Tüketimi

Düşük hacimli motorlar, düşük yakıt sarfiyatını da beraberinde getiriyorlar. Gelişen teknoloji ile beraber düşük hacimden yüksek performans almak mümkün hale geldi. Özellikle turbo desteğine sahip motor sistemleri yakıt tüketimi konusunda dizeller ile yarışır vaziyette.

düşük hacimli yakıt tüketimi

2- Sessiz Sürüş

Motor hacminin düşük olması, motorun çalışması esnasında oluşan gürültüyü de minimuma indiriyor. Daha küçük parçalara ve bileşenlere sahip olan motorlar doğal olarak daha sessiz çalışıyorlar. Bu durum sürücü ve yolcular için sürüş konforunu arttırırken, trafikteki diğer insanlar için de gürültü seviyesini azaltmış oluyor.

3- Düşük Bakım Maliyetleri

Motor hacminin düşük olduğu benzinli motora sahip araçlar genellikle, yüksek hacimli dizel motorlar yerine tercih ediliyor. Dizel motorlu araçların seviyelerinde yakıt tüketimi sağlayan bu benzinli modellerin periyodik bakımlardaki maliyetleri de daha az oluyor. Böylece dizel otomobillerin fahiş fiyatlardaki bakım maliyetleri ile karşılaşılmamış oluyor.

düşük hacimli motor bakım maliyeti

İkinci el satılık benzinli otomobil ilanları

Firefly Motor Nasıl? Fiat Firefly Motorun Özellikleri Nelerdir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here