Otomobil yarışları bir çok filme ve oyuna konu olmuşlardır. Farklı model arabalar ile farklı amaçlar doğrultusunda yapılan yarışlar hem çekişmeli hem de eğlenceli hale gelebilmektedir. Yapılan yarışın tarzına göre hedefler belirlenir, otomobiller yarışa uygun duruma getirilir. Uygun tipte modifiye altyapısı barındıran yarış arabaları, yarışacakları tarzda modifiye edilirler. Drag yarışı bu yarış tiplerinden bir tanesidir. Oldukça basit bir işleyişi olan drag yarışları iki farklı otomobilin veya motosikletin aynı çizgiden durağan halde kalkıp düz bir yol üzerinde bitiş çizgisini varmalarını hedef alır. Gelin birlikte ülkemizde ve dünyada oldukça popülerlik kazanmış ve otomobillerin 0-100 değerleri ile doğrudan alakalı olan drag yarışlarına bir göz atalım.

lastik ısıtma drag yarışı
Drag yarışlarında patinaj sürücüye zaman kaybettirir.

2. El Honda CRV İlanları

Drag Yarışı Nedir?

Drag yarışları diğer bir adıyla kalkış yarışları genelde motosiklet ve otomobillerin yarıştığı, tek seferde yan yana aynı çizgide duran iki aracın asfalt zemin üzerinde kalkış gerçekleştirdiği ve bitiş çizgisini ilk geçenin kazandığı bir yarış türüdür. Otomobillerin durağan halden en kısa sürede bitiş çizgisine ulaştırılması hedeflenir. Bunun için en önemli faktörler otomobilin patinaja düşmemesi ve vites geçişlerinin düzgün, kayıpsız gerçekleştirilmesidir.

vites drag yarışı
Vites geçişleri zaman kazanmak adına oldukça önemlidir.

Drag Pisti Standartları Nelerdir?

Standart olan 402 metrelik mesafeyle yapılan yarışlar, toplamda 732 metre uzunluğunda ve 11 metre genişliğinde bir piste ihtiyaç duyar. Pistin 30 metrelik kısmı lastik ısıtma için kullanılırken, 732 metrelik pistin 350 metresi de frenleme ve durma amaçlı kullanılır. Ancak farklı standartlara sahip drag yarışları da mevcuttur. Ülkemizde drag yarışları standartlara bağlı kalınmaksızın çoğunlukla trafiğe açık alanlarda ve önden çekişli otomobillerle belirli standartlara uyulmadan yapılmaktadır.

Kalın yanaklı lastik drag yarışı
Drag yarışlarında genellikle kalın yanaklı lastikler kullanılır.

Hangi Araç Tipleri Kullanılabilir?

Her farklı araç tipinin kullanılabileceği yarışlarda, önden çekişli, arkadan itişli ve dört çeker modeller drag amaçlı kullanılabilir. Aynı zamanda motor hacmine ve otomobil cinsine göre ayrı alt kategorilere ayrılabilir drag yarışları. Motor hacimlerine göre ayrılan drag yarışı ligleri de mevcuttur.

supra burnout
Lastikler ısıtılarak patinaj miktarının kalkış sırasında az olması hedeflenir.

Drag Yarışı Kuralları Neler?

Her şeyin başı sağlık demişler. Drag yarışlarının da birinci önceliği güvenliktir. Yarış sırasında tulum, kask, 4 noktalı emniyet kemeri kullanmak zorunludur. Aynı zamanda araç içinde işlevsel bir yangın tüpü bulundurmalı ve otomobil mekanik deformasyonlara karşı kontrol edilmelidir.

demon
Dodge Demon drag amaçlı tasarlanmış bir yarış otomobilidir.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here