Coupe Araç Nedir ? Özellikleri Nelerdir ?

0
3852

Araç alanların sık sık karşılaştığı bir araç özelliğidir coupe. Bilmeyen ve aşina olmayan insanlar içinse tam bir muamma olan bir durum. Bu yazımızda coupe araç nedir ? Nasıl bir özelliktir ? Diğer araç türlerinden ne gibi farklılıklar sunar ona bakacağız.

coupe araç

Coupe Araç

Coupe araç genel itibariyle 2 kapılı araçlara verilen isimdir. Halkımızın zaman zaman tek kapılı ya da cabrio araçlarla karıştırdığı bir şey olsa da bu iki özellik de coupeden farklıdır.  Sportif bir görüntüsüyle dikkat çeken coupeler 2 ya da 4 oturma yerine sahip olabilirler. Aynı şekilde tasarımına göre 2 ya da 4 tane pencere bulunabilir. Bu iki kapılı binek araçlar sportif şekli ve dinamik yol tutuşu ile özellikle gençler tarafından tercih edilmektedir.

coupe araç

Coupe Araçların Tarihi

İlk coupeler 1800’lerde, araba yapımcıları geleneksel at arabası tasarımlarını kısaltmak ve yolcuların araca binmesini kolaylaştırmak için yeni bir tasarım yaptıklarında ortaya çıktı. Yani aslında ilk coupe kavramı sadece iki yolcunun olabileceği at arabalarının tasarlanmasıyla ortaya çıkmış oldu. Zaten coupe kelimesi de Fransızca’dan gelmektedir ve kesilmiş manasında kullanılmaktadır.

1960’larda coupe otomobillerin popülaritesi arttıkça, artık araç tasarımcıları yeni arayışlara girdiler. Daha farklı üstü açık şekilde coupe otomobiller tasarlayarak popülaritesini artırmaya devam ettiler. Ancak 2000’li yıllara geldiğimizde coupe kavramını araba üreticileri biraz bulanıklaştırmaya başladılar. Gençlerin sevdiği ya da ekonomik sportif araç araya bireylerin araştırdığı coupeler için farklı pazarlama stratejileri ortaya çıktı.  4 Kapılı coupe gibi ilginç modeller üreterek durumun biraz karmaşık bir hal almasına sebep oldular. Günümüzde birçok coupe adı altında satılan araç olsa da temelinde iki kapılı araçlara verilen isim olduğu unutulmamalı.

Coupe Özellikleri

Coupe araçların daha kısa dingil mesafesi ve daha hafif boş ağırlığı, bu otomobilin genel performansını doğal olarak artırmaktadır. Örneğin hızlanma ve frenleme performansı, bir araç az ağırlığa sahip olduğunda fark edilir şekilde artar. 
Araç tasarım farklılıkları ise tamamen kişisel zevklere ve ihtiyaçlara göre tercih edilebilir. Evet iki kapılı araçların daha sportif bir görüntüye sahip olduğu artık herkesçe kabul edilmiştir. Fakat bu ihtiyaçları karşılayacağı ya da sizin hoşunuza gitmesi gerektiğini göstermez. Önemli olan size uygun olan aracı bulmak ve coupe araçlar da bunun için bir seçenek.
Bagaj alanı olarak tabiki sedanlarla kıyasla çok daha küçük bir bagaj hacmine sahiptirler. Ancak bazı araçlar arka koltukların yatarak daha geniş bir bagaj kullanımı sağlamaya olanaklıdır.

coupe araç

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here