BMW Z4 Serisinin Tarihi

0
3539

Şu ana kadar üç nesil üretilen BMW Z4, BMW Z serisinin de üçüncü aracıdır. BMW Z3 serisinin yerine çıkan aracın 2002 yılında üretimine başlandı. Roadster gövde tipine sahip araç  E85, coupe formuna sahip olan araç ise E86 olarak adlandırıldı.

BMW Z4 İlk nesil (E85/E86)

2002 yılında üretimine başlanan araç 2008 yılına kadar bantta kaldı. İlk tanıtılan modeller Roadster olarak satışa sunuldu ve coupe formu aracın çıkışından bir yıl sonra eklendi. Z3 modelinin üretildiği tesis olan Greer, Güney Carolina’da üretildi.

Z4 Roadster, 2.5i ve 3.0i altı silindirli modellerle 2002 yılında piyasaya sürüldü. Şanzıman seçeneği olarak beş ileri manuel, altı ileri manuel, beş ileri otomatik ve altı ileri SMG-II otomatik sunuluyordu.

Serinin ilk dört silindirli modeli olan Z4 2.0i Roadster 2005 yılında Avrupa pazarı için satışa sunuldu.

Coupé’nin model yelpazesi roadster’dan daha sınırlıydı ve yalnızca altı silindirli 3.0si ve Z4 M modelinden oluşuyordu. Şanzıman seçenekleri, 6 ileri manuel ve direksiyon kolonuna monte edilmiş vites değiştirme kulakçıkları olan 6 ileri otomatikti.

Bununla birlikte, Z4 M, hidrolik servo direksiyon kullanır ve direksiyona daha doğrudan ve iletişimsel bir his verdiğine karar verilmiştir.

BMW Z4 (E89)

2009 ile 2016 yılları arasında üretilen E89 kodlu Z4, serinin ikinci otomobilidir. Açılıp kapanabilen bir metal tavan kullanan ilk Z serisi modelidir. Bu sebeple aracın artık coupe veya roadster versiyonları çıkmamıştır. Aynı zamanda performans serisi olan Z4 M bu kasa kodu ile hiçbir zaman üretilmemiştir.

E89, 2006 yılında Juliane Blasi ve Nadya Arnaout tarafından tasarlandı. Z4 (E89) üretimi için Regensburg fabrikasının genişletilmesi için 2007-2009 yılları arasında toplam 130 milyon € harcandı.

Selefi Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Spartanburg fabrikasında üretilmesine rağmen, E89 BMW’nin Regensburg fabrikasında E93 3 Serisi cabrio ile birlikte üretildi. Z1 ve Z8’den bu yana Almanya’da üretilen üçüncü Z serisi otomobil haline geldi.

E89 Z4, temel seviye sDrive veya isteğe bağlı M Sport trim ile sunuldu. M Sport donanım 18 inç alaşım jantlar, deri döşeme, spor koltuklar, yeniden tasarlanmış ön ve arka tamponlar, spor direksiyon simidi ve spor süspansiyonu içeriyordu. Renk uyumlu Alcantara veya Nappa deri ve BMW Individual antrasit tavan kaplamasına sahip isteğe bağlı bir Design Pure Impulse paketi de sunuldu.

E89 Z4, rejeneratif frenleme ve elektrikli hidrolik direksiyon gibi BMW EfficientDynamics teknolojileri ile standart olarak geldi. Modellerde ayrıca elektrikli bir park freni,  motor çalıştırma-durdurma sistemi, yönlü farlar ve gaz kelebeği ve vites kutusu davranışını, hidrolik direksiyon ağırlığını ve ayarlanabilir ayarı ayarlayan Comfort, Sport ve Sport + modlarına sahip bir sürüş modu seçicisi bulunur. Modeller ayrıca BMWConnected hizmetleri ve anahtarsız giriş ile iDrive bilgi-eğlence sistemi ile sipariş edilebilir.

Toplamda 118,444 adetlik bir satış rakamına sahiptir.

BMW Z4 (G29)

2018 yılında E89 Z4’ün halefi olarak tanıtıldı. Z4 serisinin üçüncü ve en güncel modeli olan G29 ile BMW yumuşak tavanlı spor otomobillere dönüş yaptı. Mart 2019’da satışa sunulan araç Avustralya doğumlu Calvin Luk tarafından tasarlandı. Temelleri bir yıl önce tanıtılan Z4 Concept’e dayanıyor ve BMW’nin Toyota ile olan ortaklığı nedeniyle Toyota Supra ile büyük benzerlikler içeriyor.

Z4, BMW otomobillerinin çoğunun temelini oluşturan ve selefine kıyasla 50 kilograma varan ağırlık tasarrufu ile 50:50 ağırlık dağılımına sahip olan Cluster Architecture platformunu temel almaktadır.

Yumuşak tavanlı açılır tavan, 50 km / saate varan hızlarda 10 saniyede açılabilir. Bagaj selefinden % 50 daha büyük ve 281 litre kapasiteye sahip. Bagaj kapasitesi ile birlikte araç uzun yollarda da gayet kullanılabilir oldu.

SDrive modelleri, Sport line veya M Sport paket olarak sunuluyor. Mevcut sürücü destek sistemleri arasında aktif hız sabitleyici, şerit değiştirme uyarı sistemi, park asistanı ve fren müdahaleli çarpışma uyarısı bulunur.

Z4, iDrive 7.0 sistemini kullanan 10,25 inç ekranla sunulmaktadır. Araba, navigasyon haritaları ve işletim sistemi için kablosuz güncellemelere izin veren BMW ConnectedDrive hizmetleriyle birlikte kullanılabilir. Dijital anahtar özelliği, aracın kilidinin açılmasına ve bir akıllı telefonla çalıştırılmasına ve erişim diğer insanlarla paylaşılmasına olanak tanır. Ayrıca özelleştirilebilir, dijital bir gösterge paneli de mevcuttur.

Lansman modeli, Frozen Orange metalik boyası ve Vernasca deri , 19 inç alaşım jantlar, uyarlanabilir amortisörler, Harman Kardon surround ses sistemi ve bir head-up ekranı olan M40i First Edition’dı.

Z4 serisi, sDrive 20i, sDrive 30i ve en üst düzey M40i modellerinden oluşur. SDrive modelleri, 2.0 litrelik B48 düz-4 silindir motorla, M40i ise B58 düz-6 silindir motora sahiptir. ZF tarafından geliştirilen 8 ileri otomatik şanzımanın yanında sDrive 20i modeli 6 ileri manuel vites ile de alınabilir.

İkinci El BMW İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here