BMW Z1 Tarihi

0
3853

BMW’nin Z serisi roadster serisinin ilk modelidir ve 1989’dan 1991’e kadar sınırlı sayıda üretilmiştir. BMW Z1, plastik gövde panelleri ve kapı eşiklerine düşen dikey kayar kapıları ile benzersizdir.

Yalnızca tek bir seçenekle satışa sunulmuştur. E30 3.25i’de kullanılan 2,5 litre hacme sahip motora 5 ileri manuel vites eşlik eder. Çok bağlantılı arka süspansiyon kullanan ilk BMW’lerden biridir.

1985 yılının başında BMW, yeni araçlar ve teknolojiler için konseptler geliştirmek üzere BMW Technik GmbH adlı bir departman kurdu. BMW Technik GmbH’nin yöneticisi, Z1’in gelişimini denetleyen Ulrich Bez’di. Ekim 1988’de Bez BMW’den ayrıldığında projenin kontrolü Klaus Faust’a devredildi. Aracın baş tasarımcısı ise Harm Lagaay’dı.

Ağustos 1985’te, BMW yönetim kurulu, BMW Technik’in ilk konsept aracı olan Z1’in üretim aşamasına getirilmesi için onay verdi. Bundan bir yıl sonra ilk prototip araç yollara çıktı ve araç kamuya açıklandı. BMW Z1 için coupe modeli de düşünüldü fakat üretilmedi.

1987’nin başlarında BMW, Z1’in üretime gireceğini duyurdu ve Eylül 1987’de Z1’in üretilecek hali Frankfurt Motor Show’da tanıtıldı. Üretim Ekim 1988’de başladı. BMW bu modeli 80.000 mark fiyat ile satışa sunmayı planladı faka üretim başladığında 83.000 mark olarak revize edildi.

Aracın en dikkat çekici noktası: Kapılar

Kapılar, dışarıya veya yukarıya doğru açılan geleneksel tasarımlar yerine dikey olarak aşağıya doğru açılırlar. 1954 yılında Kaiser Darrin isimli araç da bu tarz bir tasarım denemiştir fakat kapıları aşağıya değil öne doğru kayıyordu.

Aracın eşikleri normale göre daha yüksektir ve aracı daha güvenli hale getirir. Ayrıca Z1’in kapıları açık da kullanılması mümkündür. Tabii ki bazı ülkelerde bunun yasal olmadığını da söyleyebiliriz.

Aracın pencereleri ise standart araçlar gibi kapıdan bağımsız olarak çalışabilirler fakat kapı indirildiğinde otomatik olarak camlar da kapanır. Hem camlar hem de kapı, elektrikli motorlar tarafından kontrol edilse de acil bir durumda manuel olarak da kullanılabilir.

İlginç olan tek şey sadece kapı tasarımı değil

Benzersiz kapı tasarımının yanında aracın gövde parçaları da plastikten yapılmıştır. Z1’ler piyasaya sürülürken BMW tarafından ek bir gövde paneli satın alınıp aracın renginin değişebileceği söylenmiştir. BMW, tüm gövdenin 40 dakika içinde değişebileceğini söylese de pratikte pek kullanılan bir özellik olmadığını söyleyebiliriz.

 Ayrıca araç tasarımının bir diğer odak noktası ise aerodinamikti. Aracın altında düz bir koruma kapağı bulunuyordu. Arka tampon tasarımı ve difüzörler de bu aerodinamik yapıyı desteklerdi.

BMW Z1 teknik detayları

Z aksı olarak bilinen arka süspansiyonlar Z1 için özel olarak tasarlanan çok bağlantılı ilk süspansiyonlardan biriydi. Ön süspansiyonlar ise aracın motorunu paylaştığı E30 325i ile aynıydı.

BMW’nin M20 ismini verdiği motor sıralı altı silindir motora sahipti ve 168 HP gücüne sahipti. BMW, eğimli kaput hattına uyumlu olması için motoru 20 derece sağa doğru eğimli konumlandırdı.

BMW Z1 kaç adet üretildi?

Araç 1989 yılının Mart ayından 1991 yılının Haziran ayına kadar üretildi. Üretimin tamamı BMW’nin Münih fabrikasında gerçekleşti ve tam olarak 8000 araç üretildi. Tüm otomobiller soldan direksiyonluydu ve 6.443 adet araç sadece Almanya pazarında satıldı. Üretim başlamadan önce BMW bu araç için 3500 ön sipariş aldı fakat bu talep araç satışa sunulduktan sonra düştü. 4091 adet araç ise 1990 yılı içinde üretildi.

Z1, altı farklı dış renk ile satışa sunuldu ve yaklaşık 6200 araç kırmızı renk ile satıldı. Aynı zamanda kullanıcılar dört farklı iç döşeme rengiyle aracını satın alabiliyordu. Satılan araçların hiç birinde klima yoktu.

İkinci El BMW İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here