BDDK Taşıt Kredilerine Düzenleme Getirdi

0
546

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) taşıt kredilerinde vade süresini düşürdü. Yıl sonu kampanyalarının arttığı dönemde, bir çok otomobil bayisi kredi kampanyaları uyguluyordu. Yeni yapılan açıklamaya göre taşıt kredilerine düzenlemeler getirildi.

Örneğin, nihai fatura bedeli 300 bin TL üzerinde olan araçlarda kredi vadeleri 48 aydan 36 aya düşürüldü. Fatura değeri 750 bin TL’nin üzerinde olan araçlarda ise bu vade 48 aydan 24 aya indirilmiş durumda. Otomobil fiyatları göz önüne alındığında bu düzenlemenin en çok ithal ve lüks araçlarda görülebileceğini söyleyebiliriz. Örnek olarak, BMW, Mercedes, Land Rover gibi markaların giriş seviyesi modelleri hariç bir çok modeli bu fiyat etiketinin üzerinde satışa sunuluyor.

Motor hacmi 2.0 litre üzerinde olan araçlarda da fiyat 750 bin TL seviyelerinin üzerine çıkabiliyor. Toyota, Volkswagen, Jeep gibi markalarda dahi bu fiyat üzerinde araçlar bulmak mümkün. Bu otomobilleri almak isteyen vatandaşlar yalnızca 24 aylık vade ile kredi kullanabilecek.

Taşıt kredilerine yapılan düzenlemeden yerli araçlar etkilenecek mi?

Yerli otomobillerde ise çok büyük bir değişiklik yok. 300 bin TL seviyesinin üzerinde yalnızca Renault Megane, Corolla gibi araçların donanımlı paketleri çıkıyor. %80 ÖTV dilimine giren araçlar ise çok tercih edilmiyor. Renault Clio, Fiat Egea, Honda Civic, Hyundai i10 ve Hyundai i20 modellerinde ise 300 bin TL’nin altında kalan donanım ve motor seçenekleri bulmak mümkün. Buna göre, söz konusu yerli modelleri tercih edecek tüketiciler, BDDK’nın son düzenlemesinden etkilenmeden 48 aya kadar vadeli alım yapabilecekler.

300 bin TL sınırının altında kalmak isteyen vatandaşlar, ithal markaların B ve C segment otomobillerine de yönelebilir. Giriş seviyesi diyebileceğimiz SUV ve sedanlar 48 ay vadeli taşıt kredilerine yönelebilir.

İkinci El Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here