BASF 2020 Renk Raporu ve Otomobil Rengi Tercihleri

Otomotiv OEM (Original Equipment Manufacturing-Orijinal Ekipman Üretimi) Kaplamaları için BASF 2020 Renk Raporu, otomotiv renk paletinin alışılmadık şekillerde değiştiğini; dünyanın montaj hatlarında yayılan daha geniş bir kromatik renk yelpazesinin ortaya çıktığını gösteriyor.

basf 2020 renk raporu

Mavi ve sarı gibi çeşitli tonlar bazı bölgelerde yaygınlık sağlarken; kırmızı ve açık mor (violet) dünyanın diğer bölgelerindeki akromatik renklerin tuttuğu kurşunu yavaş yavaş kesiyor. Genişleyen renk yelpazesi, genel spektrumu 2019’dan daha geniş hale getirdi ve bir parıltısı ekledi.

Renklerdeki değişime rağmen, akromatik renkler – beyaz, siyah, gümüş ve gri – tanıdık bir yoğunluk izleyerek üretilen araçların çoğunda yer aldı. Birkaç yıldır olduğu gibi, beyaz hala dünya çapında en popüler otomobil rengi.

 

emes basf 2020 renk raporuAvrupa, Orta Doğu ve Afrika’da Çok Çeşitli Renk ve Ton Çeşitliliği

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (Europe, Middle East, Africa-EMEA), kromatik renklerdeki küresel hareketleri takip ediyor. 2020’de, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki yeni araçların yaklaşık % 11’i mavi ile kaplandı ve bu, onu en popüler kromatik renk haline getirdi. Violet pazara yeni girerek çeşitliliği daha da artırdı.

Çeşitliliğin bir kısmı da ton farklılıklarından geliyor. Otomobil üreticileri 2020’de Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki araçlarda 160’tan fazla farklı mavi ton kullandı. Gri 140 ton ile ikinci oldu. Her iki renk alanı da yalnızca 70 farklı tonu olan beyazdan daha çeşitliydi.

Akromatik spektrumda, beyaz hala pazarın % 28’inde zirvede, ardından gri ve siyah izliyor.

EMEA Otomotiv Renk Tasarımı Başkanı Mark Gutjahr, “Renk çeşitliliği boyuta göre değişir” dedi. Örneğin, violet orta büyüklükteki SUV’larda çok tercih edilmesine rağmen, daha küçük veya daha büyük SUV’lerde çok sayıda görünmüyor. Bunun tersi ise sarı için doğru. Küçük ve büyük araçlarda görünüyor, ancak orta büyüklükte görünmüyor. Bunlar, segmentler boyunca görünen ve kaybolan belirli ve benzersiz renk konumlarıdır. ”

kuzey amerika basf 2020 renk raporuKuzey Amerika Daha Mavi

Kuzey Amerikalı otomobil alıcılarının kromatik renkler için daha az seçeneği var, ancak bu daha az kromatik araba, kamyon veya SUV seçtikleri anlamına gelmiyor. Mavi, Kuzey Amerika’da bir otomotiv rengi olarak daha popüler hale geldi. Bej ve kahverengi listede düştü. Bu, bölgedeki önemli sayılarda tercih edilen diğer tek kromatik renk olarak yeşili bıraktı.

Geçmişte bej veya kahverengiyi seçmiş olan alıcılar maviye veya grilere geçiyor gibi görünüyor. BASF tasarımcıları bunun olacağını görebildiklerini belirtmişlerdi. 2016 gibi erken bir tarihte, maviyi “otomotiv endüstrisi için önümüzdeki yıllarda pazar payı kazanacak önemli bir renk yönü” olarak tanımladılar.

Amerika Kıtası tasarım başkanı Paul Czornij, “Gördüğümüz parlak renklerle heyecanlanacak çok şey var,” dedi. “Üç veya dört yıl önce tahmin ettiğimiz gibi, mavi öne çıktığı bir an yaşıyor. Bu önemli tasarım alanında renk ve doku olasılıklarını ilerleten bazı güzel efektler ve pigmentler kullanıyoruz.”

 

asya pasififkAsya Pasifik’te Siyah ve Gri Yükseliyor, Parlak Renkler Görünüyor

Asya Pasifik, dünyadaki en büyük otomotiv üretim hacmine ve küresel renk popülaritesine ev sahipliği yapıyor. Her bölge farklı olsa da, Asya Pasifik’in tercihlerinin ​​küresel verileri yansıttığı varsayılır.

Beyaz, halen bölgedeki en popüler renk ve üretilen araçların yaklaşık % 48’ini kaplamakta. Siyah ve gri, beyazın hakimiyetini ortadan kaldıran üç yıllık bir trendin ardından gelişmeye devam ediyor.

Toplam sayılar çok büyük olmasa da kahverengi, yeşil ve mor renkler popülerlik açısından tutarlı. Beyaza meydan okumaları söz konusu olmasa da, şimdilik Asya Pasifik’teki renk çeşitliliğini artırıyorlar.

Asya Pasifik tasarım başkanı Chiharu Matsuhara, “Asya Pasifik’teki insanlar araçları için renk seçmekten gerçekten keyif alıyorlar” dedi. “Renkler çok insan odaklı, esnek ve özgür, bölgenin ve insanlarının çeşitliliğini gösteriyor.”

güney amerikaGüney Amerika’da Muhafazakar Alıcılar Daha Muhafazakar Renkler Seçiyor

Tarihsel olarak, Güney Amerikalı otomobil alıcıları daha geleneksel ve daha az gösterişli renkler seçtiler. Diğer bölgeler gibi beyaz, araçların yaklaşık % 39’unu kapsayan açık ara favori renk oldu. Gri ve gümüşün popülaritesi diğer bölgelere göre her biri için % 18 ile daha yüksek oldu. Siyah,% 12 ile akromatik renkler arasında en küçük tercihe sahipti. Akromatik renkler toplamda ise % 87’lik bir paya sahip.

Diğer bölgelerden farklı olarak kırmızı,% 9 ile ilk kromatik renk olarak öne çıkıyor. Mavinin çeşitli tonları dünya çapında önemli iken Güney Amerika’da ise mavi pazarın sadece % 2’sini oluşturmakta.

Automotive Coatings Güney Amerika Bölgesel İşletme Yönetimi direktörü Marcos Fernandes, “Dünyanın diğer bölgelerinde popüler olan trendlerin Güney Amerika’da yakalanması daha yavaştır” dedi. “Bu, kültürünün birçok renkli yönüne sahip bir kıta olsa da, insanlar arabalarında daha muhafazakar olma eğiliminde.”

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here