Avrasya Tüneli Hakkında Bilmeniz Gerekenler

0
2825

Avrasya Tüneli İstanbul Boğazı’nın iki yakasını tüp geçit bağlamaktadır. 2017 Yılında açılan ve o günden beridir İstanbul trafiğini rahatlatmakta ve diğer köprülerin yükünü hafifletmektedir.

 

Avrasya Tüneli Yapımı

Avrasya Tüneli Tüp Geçişi Projesi, temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Asya ve Avrupa yakalarını, Kennedy Caddesi’nde Kazlıçeşme ile D-100 Karayolu’nda Göztepe mevkii güzergahında deniz tabanının altından bağlayan ve boğaz geçişine imkân sağlayan karayolu tünelidir. Toplam güzergah tünel ve bağlantı yolları ile 14,6 kilometredir. Projenin 5,4 kilometrelik bölümü, deniz tabanı altına özel bir teknoloji ile inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşmaktadır. Aynı zamanda Avrasya Tüneli, dünyada deniz altından geçen ilk iki katlı karayolu tünelidir. İstanbul’un fay hatları ve jeolojik özellikleri sebebiyle zaman zaman özel dalgıçlar ile çalışmaların onarılması ve sürekli takip edilmesi gerekmiştir.

Avrasya Tüneli

Avrasya Tüneli’nin Özellikleri ve Faydaları

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Avrasya Tüneli ve faydalarını şu şekilde belirtmiştir.

  • Trafiğin çok yoğun olduğu Koşuyolu – Kumkapı hattında kıtalararası yolculuk süresi 5 dakikaya kadar iniyor.
  • Avrasya Geçidi, sahip olduğu ileri teknoloji ile bu güzergahta güvenli ve konforlu yolculuk imkânı sağlıyor. Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler, yolculuk konforunu artırıyor.
  • Avrasya Tüneli’nin iki katlı olarak inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkiliyor. Her katta 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlanıyor.
  • Sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılabiliyor.
  • Trafik yoğunluğunun azalmasıyla egzoz emisyon oranı azalıyor.
  • Tarihi yarımadanın doğusunda kayda değer oranda trafik azalması sağlanıyor.
  • Boğaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerindeki araç trafiğinde hissedilir rahatlama sağlanıyor.
  • Avrasya Tüneli tüm aşamalarında İstanbul’un siluetine zarar verilmeyecek şekilde geliştirildi.. İç mimarisinde uygulanan aydınlatma teknikleri ve tünel girişlerinde geleneksel Türk mimarisinden gelen motiflerle İstanbul’un kimliğini yansıtıyor.

Avrasya Tüneli

Avrasya Tüneli’nin Güncel Ücreleri

Avrasya Tüneli iki yönlü geçiş ücreti alınan bir karayoludur. İlk faaliyete geçtiği 2017 yılında arabalar için 16.60₺, minibüsler için ise 24.90₺ idi. Şu an için 2020 Fiyatlandırmasında ise arabalar için 36.40₺ minibüsler için 54.70₺’dir

İkinci El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here