Arıza tespit cihazı bir araçta tahmin edebileceğiniz üzere arıza tespitini yapma görevi görür. Otomobiller teknolojinin gelişmesiyle beraber her geçen gün daha yenilikçi ve Elektronik devre barındırır bir şekilde üretiyorlar. Hal böyle olunca karışık devre sistemlerinin ve motor aksamlarının bir biri ile uyumu konusunda sorun yaşaması halinde sorunun nerede olduğunu bulmaya yarayan bir cihazlar geliştirilmiştir.

Arıza tespit cihazları otomobillerde arıza tespiti konusunda hız kazandırırken parça değişimi gerektirmeyen motor hatalarında gereksiz parça değişiminin önüne geçer. Detayları inceleyelim

Arıza Tespit Cihazının Çalışma Mantığı Nedir?

Yeni nesil otomobiller gelişen teknolojik imkanlar doğrultusunda gelişim gösteriyorlar. Bu tür araçların üretim konusunda geçirdiği kapsamlı süreç aracın sağlıklı bir şekilde sürüş hayatına devam edebilmesi konusunda şekilleniyor.

Araçta bulunan tüm elektronik devreler, tüm aktarma organları ve mekanik parçalar da bulunan sensörler motor kontrol ünitesine bağlıdır. Motor kontrol ünitesi araçta yer alan ve kendisine bilgi aktarımı konusunda yardımcı olan sensörler yardımıyla bir arıza ışığı yakması gerektiğini bilir ve tüm bu komutları yönetir. Bu arıza ışıkları detaylı bir bilgilendirme yerine sürücüye arızanın ne olduğunu söyler ancak arızayı net bir şekilde tanımlayan bir mesaj göndermez. İşte arıza tespit cihazları bu arızaları detaylandıran ve aracın simgesel olarak arıza göstergesi yaktığı bölgede derinlere inerek hata kodlarını ayrıştıran ve net bir bilgi aktarımı sağlayan yazılıma sahip özel cihazlardır.

Araçta bulunan her arızanın bir kodu bulunur. Gösterge panelinde gördüğünüz simgeler arızanın nerede olduğunu gösterir. Ancak bu durum arızalı olan ve o bölgeye bağlı diğer mekanik aksamda da olabilir. Simgesel arıza tespiti ile hareket etmek yanlış olur. Yapmanız gereken şey arıza tespit cihazı ile arıza kodunun neye karşılık geldiğini bulmak olmalıdır.

Arıza Tespit Cihazı Nasıl Kullanılır?

Öncelikle cep telefonu veya bilgisayara aracın sahip olduğu yazılım yüklenmelidir. Bu yazılım kapsamlı tamir işi ile uğraşan yerlerde bulunan cihazlarda genellikle yüklü oluyor.

Yazılımı yükledikten sonra arıza tespit cihazımızı araca bağlamak üzere hazır hale getiriyoruz.

OBD Arıza tespit cihazları aracın debriyaj pedalının hemen üst kısmında bulunan OBD soketine takılır. 16 pinli olan bu soket çift taraflı simetrik bir giriş değildir. Tek pozisyonlu bir şekilde takmalısınız.

Soketin takılacağı yer bazı araçlarda farklılık gösterebilir ancak genellikle takılacağı yer debriyaj pedalının üstü far kontrol ünitesinin altıdır.

Bu aşamadan sonra kablo kullanabilir veya Wireless yardımı ile arıza tespit cihazı ve yazılım ortak olarak çalışmaya başlar.

Araç Tanımlama İşlemi Yapıyoruz

Soketi soktuktan sonra dijital ekran üzerinde araç tanımlama işlemini yapmalıyız. Bu İşlem çoğu diyagnostik programlarda otomatik olarak yapılabilir. Ancak zaman zaman bu işlemi yazılım farkı olma ihtimaline göre işlemi manuel yapmak durumunda olabilirsiniz.

Programın sizden isteyeceği aracın marka, model, seri numarası kasa tipi, yakıtı ve beygiri gibi bilgileri girmelisiniz.

Arıza Tespit Aşaması

Bu aşamadan sonra motor kontrol ünitesi ile bağlantısı sağlanan arıza tespit cihazının eş zamanlı olarak çalışmasını sağlamış olacağız. Şimdi arıza tespit cihazı aracın tüm elektronik devre sistemlerini kendi dijital ekranında listeleyerek test etme aşamasına geçiyoruz.

arıza tespit cihazı

Test etme aşaması aracın tüm elektronik aksamlarının arıza tespit cihazı ile kontrol edilebildiği anlamına geliyor. Örneğin  aracın lambalarını yakıp söndürebilir ya da gaz yüklemesi ve motor çalıştırma, fan motoru, yakıt pompası, klima kompresörü, kapı kapanınca sönen lambaların sönme zamanlaması, kapıların otomatik kilitlenme süresi ve araçta değiştirmek istediğiniz donanımın tanıtılması gibi işlemlerin tümünü arıza tespit cihazıyla yapabilirsiniz.

Ancak bu işlemler aracın elektronik aksamlarının arıza tespit cihazına bağlanabilme durumuyla mümkün olabilir. Eğer araçta klasik elektrik tesisatı varsa test kontrol, arıza tespit ve donanım tanıtma işlemlerini yapamazsınız.

Arıza tespit cihazı test işlemi gerçekleştikten sonra araçta arıza göstergesi yakan bölgede oluşan arızanın ne olduğuna dair hata kodu vererek tamircinin gerekli çıkarımları yapmasını ve onarım işlemine geçmesini sağlar.

Araçta bulunan her türlü veririnin görülebildiği bir cihaz olan arıza tespit cihazları oto tamirle ilgilenen kişilerin vazgeçemediği bir cihazdır.

Arıza Tespit Cihazımı Kendim Yapabilir miyim?

Arıza tespit cihazlarının çok kapsamlı olduğunu söyledik. Ancak siz bu cihazı kendiniz yapmak istiyorsanız öncelikle kablo ve Wireless bağlantısı ile giriş yapabileceğiniz bir telefona ihtiyacınız var.

Telefonlarınıza arıza tespiti için özel olarak hazırlanmış programların yüklenmesiyle motor kontrol ünitesine bağlanıp arıza tespiti yapabilirsiniz. Ancak araca tanımladığınız herhangi bir komut veya müdahale gerçekleştiremezsiniz. Yazılım farkı buna izin vermez.

Arıza Tespit Cihazının Avantajları Nedir?

Arıza tespit cihazları araç için çok faydalı cihazlardır. Bunun nedeni aracın hiçbir mekanik aksamının sökülmeden arıza tespiti yapmanıza ve zaman kazanmanıza neden olmasıdır.

Bu sayede arıza tespiti için yapılacak onca zahmetle sökülen parçalar içinde bulunan arıza sonrası yaptığımız küçük bir hatanın yeni bir arızaya yol açmasını da engellemiş oluyoruz.

Mekanik aksamın sökülmesi esnasında asıl arıza bölgesi değil de yanlış bir bölge de teşhis koymamız ilerleyen zamanlarda aracın gerçek arıza bölgesinden yıpranmasına ve daha kötü sonuçlar ile karşı karşıya kalmasına neden olur.

Sensörler araçta bulunan hassas ölçüm aletleridir. Hassas oldukları için hakim olduğu bölgenin dışında bir algılama yapmaları da kaçınılmaz olabiliyor. Örneğin koltuğunuzda bulunan hava yastığı sensörünü oto yıkama esnasında yerinden sökmemiz sensörlerin işlevini yerine getirmeye yarayan bağlantı kablolarına hasar verebilir ve gösterge panelinde hata verebilir. Veya araba ısınmadan ani gaz yüklemesi yaptınız. Bunun sonucunda yine motorda bulunan sensörler aktif hale gelecektir ve eğer aracı çok zorlamışsanız motor arıza ışığını yakacaktır. Bu tür arızalar akıllı araçlarda kolaylıkla görülebiliyor. Ancak bu durum büyük bir arıza değil de anlık olarak bir zorlanmanın belirtisi olarak kabul edilebilir. Bu durumda arıza tespit cihazı ile bu hatayı dildirmemiz durumunda ortada bir problem kalmaz. Ancak sildirdikten sonra hata sürekli olarak yanmaya devam ederse iyi bir oto tamirci de kontrol ettirmelisiniz.

Arıza tespit cihazı Gereksiz işçilik ve arıza durumlarında panik yapmanın da önünde büyük ölçüde geçeceği için avantajlı bir cihazdır.

Geçici Motor Arıza Işığı Silme İşlemini Yapılması

arıza tespit cihazı

Sensörler motor ile alakalı olan parçaların da kontrolünü sağlayan ve birbiri ile bağlantılı bir şekilde kontrolünü sağlayan aletlerdir.  Bu parçalar arasında herhangi bir temassızlık, zorlanma, gibi durumlarda motor arıza ışığı yanabilir.

Bu arızayı diyagnostik adını verdiğimiz arıza tespit cihazlarıyla sildirebiliriz. Sildirme işlemi sonrası arıza eğer geçici ise geri gelmeyecektir. Bazı yeni nesil otomobiller de aracın iç aksamının kontrolünü sağlayan sensörler herhangi bir arıza göstergesinde aracın ilerleyen süreçteki performansını ve durumunu kontrol ederek arıza hata göstergesini kendiliğinden söndürebilir.

Eğer yeni nesil bir araca sahipseniz aracınızda performans ve sürüş durumunda bir sorun olmadığı halde arıza göstergesi yanıyorsa birkaç gün beklemeniz yararlı olabilir. Arıza sönecektir.

Kalıcı Arıza Göstergesi Neden Olur?

Kalıcı arıza hatası genelde arızanın ciddi boyutta olduğunu ve silme işlemiyle sorunun çözümünün mümkün olmadığını gösteren arıza tipleridir?

Oto tamircilere arıza sildirmek için gittiğimizde arıza tespit cihazı ile eş zamanlı olarak çalışan arıza tespit yazılımları hatayı silmek konusunda ret verebilir. Ancak bazı yazılımlar da sildikten sonra aynı hatayı tekrar verebilir. Böyle bir durumda yazılımın arızayı silmeyi reddetmesi daha iyi bir seçenektir. Çünkü silinen arızanın tekrar ne zaman hata kodu vereceğini tahmin etmek zor olabilir.

Veya azalan yağ seviyeleri için gösterge panelinde bir arıza simgesi gördüğünüzü var sayalım. Bu durumda yağ seviyesini eski haline getirdiğiniz takdir de bu gösterge sönecektir. Aynı şekilde depo kapağınız açıktır ve arıza ışığı yanar. Depo kapağını kapattığınız takdirde arıza ışığı sönecektir.

Motor Arıza Lambasını En Sık Yakan Sensörler Nelerdir?

Motor çok kapsamlı bir mekanik bileşenlerin bir araya getirdiği ve aracın önemli parçası olduğu için sürdürülebilir bir performans vermesi için sensörler ile donatılmıştır. Bu sensörler anormal bir durum olduğunda tespit yapıp durumu motor kontrol ünitesiyle paylaşacaktır.

En sık arıza lambasını yakan sensörler ise Lambda ve Vuruntu sensörleridir. Lamda yakıt-enjeksiyon ve hava-yakıt karışımını kontrol eden bir sensörü iken vuruntu sensörü ateşlemeyi kontrol eder. Bu sensörler aracın sürekli olarak kullandığı etmenleri kontrol ettikleri için herhangi bir tekleme de arıza sensörünün yanmasına neden olabilir.

 

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. güzel bir sistem bu sorunu çok daha hızlı çözüyorsun… ama aracım 99 model olduğu için soketi her yerde bulunmuyor malesef eşimde corsa var büyük kolaylık olduğunu ordan deneyimledim.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here