Aracınız Niçin Siyah Duman Atar ?

0
36758

Ülkemizde birçok kişi otomobillerini günlük olarak kullanmaktadır. Günlük olarak kullanıldığı için yakıt ekonomisi ve bazı sebeplerden genel olarak dizel otomobil tercih edilmektedir. Otomobil fiyatlarının yüksek oluşu insanları kilometresi daha yüksek araçlara yönlendirdiği için sürücüler araçlarını kullandığında bazı arızalar veya arıza zannettiği durumlarla karşı karşıya kalabilirler. Bu yazımızda otomobiliniz niçin siyah duman atar? Bunlardan bahsedeceğiz.

Siyah Duman

Siyah Duman Nedir?

Genel olarak dizel otomobillerde olmakla birlikte benzinli otomobillerde de nadiren karşılaşılabilen siyah duman, zengin karışım anlamına gelmektedir. Zengin karışım ise tam olarak yanmamış yakıtdır. Dizel araçlarda daha çok karşılaşılmış olmasının sebebi mazotun içeriğinde bulunan karbon oranının benzindekinden bir hayli fazla olmasıdır.

Siyah Duman

Dizel Araçlarda Siyah Duman Arıza Göstergesi midir?

Bu noktada siyah dumanın yoğunluğu ve hangi durumlarda açığa çıktığı önemlidir. Örneğin gaz pedalına ani basmalarda az miktarda siyah duman çıkması gayet normalken rölanti halinde, seyir halinde gaz basma halinde kara duman atması aracın yakıt sisteminde (turbo,enjektör,mazot,mazot pompası) bir arıza olduğunu gösterebilir.

Siyah Duman

Araçlar Neden Kara Duman Atar?

Genellikle dizel araçlarda görülen siyah duman atma durumunun bazı sebepleri vardır;

Bir anda gaza yüklenme ve yüksek devirlere kadar vites değiştirmemek

Bu tarz kullanım sonucunda oluşan siyah duman aracın zorlanması sonucu yakıtı tam yakamadığının göstergesidir. Herhangi bir problem değildir ancak aracın bu şekilde kullanılması doğru olmamakla birlikte ileriye dönük olarak düşünüldüğünde büyük masraflar oluşabilir.

Siyah Duman

Egr Valfinin Arızalanması:

Egzoz dumanındaki yanmamış yakıtın motor içerisine tekrar gönderilmesini sağlayan bu valf arıza yaptığında, araçta kara duman atma ve dengesiz çalışma görülebilir.

Yakıt Sistemi Arızaları

Dizel araçlarda mazot pompası ve enjektörler vardır. Kötü yakıt bu parçaların bozulmasına neden olur. Bu parçalarda oluşan arızalar, yakıtın yanma stabilitesini düşürecektir. Araçta performans kaybı olacağı gibi kara duman da atacaktır. Yapılması gereken aracın gerekli servise götürülüp arızaların çözülmesidir.

Turbo Arızaları

Dizel otomobillerde yanma kalitesini arttırmak için turbo vardır. Bu turbolar egzozda oluşan atık dumandan alınan itme enerjisini döndürerek motora soğuk hava basmaya yarar. Turbo pervanelerinde veya milinde oluşan boşluk sonucu turbo motora hava basamaz. Yakıt düzgün bir şekilde yakılamadığı için sonuç kara dumandır.

Yakıt Kalitesi

Dizel araçların motorları ve yakıt sistemleri çok hassastır. Araca koyulan mazotun kalitesizliği de yakıt sistemine zarar verir bu durum da kara dumana sebebiyet verir.

Aracınızda normal hallerinin dışında bir kara duman atma farkederseniz, bir an önce baktırmanız gerekir aksi halde büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

 2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here