Araç Ruhsatı Nedir ?

0
3989
araç ruhsatı

Nasıl ki bizim bilgilerimizi içeren bir kimliğimiz varsa aynı şekilde aracımızın bilgilerini içeren de bir kimliği bulunuyor. Buna da araç ruhsatı deniliyor. Araç hakkında ki en önemli bilgiler bu resmi belgede yer alıyor.

Araç Ruhsatı Nedir ?

araç ruhsatı nedir

Araç ruhsatı, bir araçta bulunması gereken en önemli belgedir. Ruhsat, bir diğer adıyla araç tescil belgesi, aracınızın kimliğidir. Araç çevirmelerinde bildiğimiz gibi klasik olarak ilk sorulan ehliyet ve ruhsattır. Hatta ehliyet ve ruhsat pek çok kez ceza kesilmesine de sebep olmaktadır. Ehliyet ve ruhsat seyir halindeki bütün sürücülerin kısa veya uzun tüm yolculuklarında yanından bulundurması gereken zorunlu belgelerdir. 2021 yılı için ruhsatsız araç kullanmanın cezası 122 TL’dir.

Araç ruhsatında iki farklı başlık altında aracın teknik bilgileri ve sürücünün kişisel bilgileri bulunuyor. Ruhsat, araç alım satımında kullanıldığından güzel bir şekilde saklanmalı ve sahte evraklara karşı çok dikkat edilmelidir.

Aracın teknik bilgileri:
  • Marka
  • Tip
  • Renk
  • Model
  • Motor
  • Muayene numarası
  • Koltuk sayısı
Sürücünün kişisel bilgileri ise:
  • T.C kimlik numarası
  • Ruhsat sahibi adı ve soyadı
  • Adres bilgileri

Araç ruhsat belgesi, aracın özelliklerini ve araç sahibinin kişisel bilgilerini içeren iki yapraklı, dört sayfadan oluşmaktadır. Özelliklerin yer aldığı sayfada aracınızın markası, modeli ve tipi ile birlikte motor ve koltuk sayısı bilgileri de yer alır. Bu sayfa üzerinde araç muayenesi numarası da bulunmaktadır. Araç sahibinin kişisel bilgilerinin olduğu sayfada ise T.C. kimlik numarası, ruhsat sahibinin ad-soyad bilgileri ve adres bilgileri yer alır.

Araç Ruhsatı Nereden Alınır?

noter

01.02.2018 tarihinden önceye kadar araç tescil işlemleri, Emniyet Müdürlükleri Trafik Tescil Şubeleri tarafından yapılıyordu. Ancak 01.02.2018 tarihli yasal düzenlemeden sonra noterlikler üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Araç tescil işlemleri Türkiye Genelinde 1931 noterlikte ve istenilen noterde yapılabilir.

Ruhsat nasıl alınır ?

 

Sıfır Araç Ruhsatı Başvurusunda Bulunacak İseniz:
  • Satın alan kişi adına kesilmiş satış faturaları
  • Satışı yapan bayinin ödemiş olduğu Özel Tüketim Vergisi
  • Satın alınan araca ait teknik belge
  • Trafik sigortasının yapılmış olduğuna dair belgeleri hazırlamalısınız.
İkinci El Araç Ruhsatı Başvurusunda Bulunacak İseniz:
  • Noter onaylı satış belgesi
  • Aracın tescil ve trafik belgeleri
  • Trafik sigortasının yapıldığına dair belge
  • Vergi borcu olmadığını gösteren belgeleri hazırlamalısınız.

Sıfır araç alacaksanız belgelerinizi aracın satın alımını gerçekleştirdiğiniz acenteye vermeniz gerekmektir. İkinci el araç aldıysanız da noter onaylı satış belgesi, trafik sigortası belgesi ve nüfus cüzdanıyla, noterden alınan geçici evrakta yazılı olan tescil büro amirliğine gidip başvurunuzu yapmanız gerekmektedir. Büroya gitmeden önce ilk olarak web sitesi üzerinden randevu almalısınız.

Gerekli evraklar ile yaptığınız başvuru sonrasında, ruhsat teslimi genellikle 1-2 gün içerisinde yapılmaktadır. Başka bir seçenek olarak, noterde yapılan satış işlemi ve trafik sigortasının yaptırılmasının ardından, ruhsat başvurusu yapmaya gitmeseniz dahi ruhsat iki hafta gibi bir sürede hazırlanmakta ve satış sırasında belirttiğiniz adrese PTT Kargo ile gönderilmektedir. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için trafik sigortasını mutlaka yaptırmış olmalısınız.

Aracımın ruhsatını kaybettim, şimdi ne yapacağım ?

araç ruhsatı nedir

Sürücüler eğer seyir halinde ise araçlarının ruhsatını mutlaka yanlarında taşımalıdır. Ruhsatın kaybolması ya da çalınması durumunda ilk önce ruhsatın artık sizin sorumluluğunuzda olmadığını kanıtlamak için durumu ilgili birimlere bildirmeniz gerekir. Aracınızın ruhsatı belki çalınmamış olabilir fakat aramakla zaman kaybetmek yerine öncelikle elinizi çabuk tutmanızda fayda var.

Durumunuzu en kısa süre içerisinde emniyet birimlerine iletmelisiniz. Araç ruhsat kayıp dilekçe örneğini emniyet güçlerinden isteyebilirsiniz. Size en yakın olan mahalle karakolu, ilçe emniyet birimi veya il emniyet birimlerine yapacağınız bu bilgilendirme, ruhsatınızın kötü amaçlar için kullanılmasının önüne geçmesine yardımcı olur.

araç ruhsatı

Ayrıca ruhsatınızı kaybettiğinize dair gazete ilanı da verebilirsiniz. Bu da ruhsatınızın kötü amaçla kullanılması durumunda size hukuki bir avantaj sağlar. İlan vererek kayıp araç ruhsatınıza yapılacak olan çalıntı araç işlenme ihtimalinin de önüne geçmiş olursunuz.

Emniyet birimlerine ileteceğiniz bildirim ve gazeteye vereceğiniz ilandan sonra araç ruhsatını yeniden çıkartmanız gerekir. Araç ruhsatınızın yeniden çıkarılması için bazı belgelere ihtiyacınız olacaktır. Aracınızın muayene süresinin dolmamış olması ruhsatınızın yeniden çıkarma sürecinizi kısaltacaktır. Eğer aracınızın muayene işlemini yaptırmadıysanız yetkili birim sizden önce araç muayenenizi yaptırmanızı isteyecektir.

2.el araba ilanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here