Araç Niçin Sağa Sola Çeker? Çözümü Nasıldır?

0
6041

Otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobiller kullanıldıkları zemine göre zamanla arıza oluşturabiliyor. Bu arızaların sonucunda boşluk sesi olabileceği gibi, aracınız sağa veya sola çekebilir. Sağa sola çekmek, düz yolda giderken aracın yön değiştirme isteğidir. Düz bir zeminde araç hareket halindeyken direksiyon bırakılsa dahi araç düz gitmelidir. Sağa veya sola gitmesi aracınızda bir arıza olduğu anlamına gelmektedir. Bu yazımızda bu sorundan ve çözümünden bahsedeceğiz.

Araç Niçin Sağa Sola Çeker? 

Otomobillerde yön vermeyi sağlayan tekerlekler genelde aracın ön tarafında bulunur. Bu tekerleklerin yönü direksiyon kutusu ve bağlı olduğu ön takım sayesinde olur. Zamanla ön takımda oluşan arızalar, rot ayarını bozar. Rot ayarının bozulması da aracın sağa sola çekmesine sebep olabilir. Aracın sağa sola çekmesi yolculuğu güvensizleştirir. Küçük bir dalgınlıkla birlikte büyük facialar oluşabilir.  Böyle bir durumla karşılaşıldığında; araç dikkatli bir şekilde servise kadar götürülür. Peki yapılacak işlemler nelerdir?

Sağa Sola Çekmenin Çözümü Nasıldır?

Bu sorun ön takımızda oluşan bir arıza sonucu rot ayarınızın bozulmasından kaynaklanır. Öncelikle yapılması gereken ön takım kontrolüdür. Ön takımdaki arızalı parça değiştirilir ve araç rot ayarına girer.

Rot Ayarı Nedir ?

Rot ayarı, tekerlekler arasındaki açının ve uzaklıkların birbirine eşit olmasıdır. Bu durumda rot ayarı düzgün olan bir otomobilde tekerlekler arasında açı ve uzaklık farkı bulunmaz.

Eğer araçta rot ayarı bozukluğu varsa bu durumda araç yolda giderken sağa sola çekebilir ve hatta ileri derecede rot ayarı bozulmuş olan araçlar savrulabilirler de. Ayrıca rot ayarı bozuk olan araçların lastik dişleri yer ve lastk çok daha çabuk eskir. Dönüş esnasında tekerleklerden ses gelmeye başlar. Direksiyonun doğrultusu ile tekerleklerin doğrultusu arasında fark bulunması da rot ayarının bozukluğunun sonucudur.

Rot ayarı yapılmadan önce araç rot ayarının yapılacağı servise gidilir. İşin uzmanları tarafından her ihtimal düşünülerek araçtaki sıkıntının rot ayarından mı yoksa başka bir sebeple mi olduğu araştırılır. Rot ayarındaki bozukluk anlaşıldıktan sonra çeşitli sensörlerle araç tekerlekleri rot ayarı programlarının bulunduğu bilgisayarlara bağlanır. Bu bilgisayarlar rot ayarının bozukluğunun derecesini bildirirler. Sonrasında ise rot ayarı yapılmaya başlanır ve her iki tekerlek te birbirine paralel olduğunda rot ayarı tamamlanmış demektir.

Uzun Yola Çıkarken Aracınızda Kontrol Etmeniz Gerekenler>>

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here