debriyaj silkelmesi

Araç sürerken başınıza gelecekleri sıralarsak liste baya kalabalık olabilir. Ama bugün bize konu mankeni olan durum başınıza geldiğinde acilen düzeltilmesi bir durum olabilir. Debriyaj silkelemesi olarak da bilinen bu olay aslında aktarma organlarında arızların olduğunu belirtir. Tabi bunlar kullanıma göre de değişkenlik gösterebilir. Siz doğru kullandığınızı düşünseniz de tam uygun olarak kullanılmadığında bu parçaların ömrü kısalır veya aşırı derecede uzar. Aşırı derecede uzaması da sıkıntılara yol açabilir.

Debriyaj Silkelemesi NEDİR ?

Vites değiştirme aşamasında değişken bir tork oluştuğunda (örneğin, sürtünme değerlerindeki dalgalanmalardan dolayı) ve aktarma organının titreşmesine neden olduğunda, buna debriyaj silkelemesi denir. Debriyaj doğru kaymadı, ancak aniden devreye girer ve sonra bağlantıyı kaybeder. Sürücü bu titreşimleri titreşim ve titreme şeklinde hisseder. Sarsılan veya titreşen bir kavrama şiddetli titreşim hareketi üretir ve bunun birçok nedeni olabilir. Belki de debriyajdan ayak doğru şekilde çekilmemiş de olabilir.

Neler Kontrol Edilmeli?

  1. Aktarma Organları
  2. Baskı Balata da Deforme Olmuş mu?
  3. Eksik Parça Var mı?
  4. Doğru Parçalar mı Kullanılmış?

Öncelikle arızanın tespitinde bunlara bakmak gerekir.

SONUÇLARI

Kirli – Gresli Balatalar

debriyaj silkelemsi 2

Az miktarda gres bile sürtünme değeri üzerinde önemli bir olumsuz etkiye sahip olacaktır, bu nedenle debriyaj üzerine basıldığında, çalışma performansı üzerinde de olumsuz bir etkisi olacaktır.

Hasarlı Göbek Frezesi

debriyaj silkelemsi 3

Debriyaj plakası, transmisyon giriş mili üzerinde hareket etmesi zorlaşır hatta hareketsiz kalır veya titreşim sağlanmaz. Daha çok parçalar arasında sürtünmeye yol açar ve aşınır.

Deforme Yatak

Eğer montaj sırasında uygun vidalama yapılmazsa baskı balatanın yatak kısmında orantısız bir şekilde plaka kaldırma yapılır. Bu durumda araç titreme yapar.

Eskimiş Motor Yatakları

debriyaj motor

Debriyaj silkelemesinde sadece debriyaj parçalarından kaynaklanan sorunlar yoktur. Motor ve şanzıman yatakları da bunlara neden olabilir. Deforme olup olmadığına bakılması gerekmektedir.

Baskı Balatada Bulunan Yayların Eskimesi

Yine yanlış montajlama sırasında oluşan hasar veya dışardan gelen darbeler sonucunda oluşabilir. Bu yayların arızasıyla da araç silkeleme yapabilir.

 

Debriyaj Balatası NEDİR?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here