Araç Finansman Şirketleri Nedir ve Nasıl Çalışır?

0
2040
taşıt kredisi

Sıfır araç almak isteyen çoğu kişi finansman şirketleri ve sağladıkları kredi imkanlarını araştırmıştır. Peki Araç finansman şirketleri nasıl çalışıyor ve bankalardan farkları nelerdir?

Araç Finansman Şirketleri Nedir?

Finansal Kurumsal Birliği’nin tanımına göre finansman şirketleri, her türlü mal ve hizmet alımı amacıyla gerçek ve tüzel kişilere finansman sağlayan kredi kuruluşlarıdır. Yani araç finansman şirketleri resmi olarak araç alan kişilerin doğrudan satıcıya kredilendirilir ve kredi geri ödemeleri banka yoluyla finansman şirketlere yapılır. Ayrıca mevzuatlar gereği kredilendirdikleri araç üzerine yazılı bir sözleşme yapmaktadır.

Araç Finansman Şirketleri Nasıl Çalışır?

Finansman şirketleri, anlaşmalı olduğu satıcının araç kredisi başvurusunu müşteri için gerçekleştiriyor. Eğer müşterinin kredi başvurusu finansman şirket tarafından onaylanırsa, tutar doğrudan satıcıya ödenir. Kredinin ödemesi ise müşteri tarafından banka aracılığıyla ödenir.

Finansman Şirketleri Ne Tür Hizmetler Sunuyor?

  • Taşıt kredisi çekme,
  • Konut kredisi çekme,
  • İpotek teminatlı bireysel kredisi çekme,
  • Dayanıklı tüketim malları ve hizmet sektörü kredileri
  • Stok finansmanı kredisi çekme.

Finansman Şirketlerinin Bankalardan Farkları Nelerdir?

Bu şirketleri bankalardan ayıran en önemli farkı araç alımı sonrasında ticareti finanse etmek zorundadır. Yani tüketici kredisi benzeri fakat aracın faturası ibraz edilmelidir. Ayrıca finansman şirketlerinin bankalar gibi mevduat toplama yetkisi yoktur. Özet olarak bankalar kullanılacak olan kredi miktarını müşterinin hesabına aktarırken, finansman şirketleri kredi tutarını satıcı firmanın hesabına aktarmaktadır.

Araç Finansman Şirketleri Hangileridir?

Türkiye’de toplamda 19 tane finansman şirketi bulunurken bunlardan 9 adedi araç finansman şirketidir.

Finansman Şirket Finansman Sağladığı Araç Markası
Volkswagen Doğuş Finansman A.Ş Volkswagen, Audi, SEAT, Skoda, Porsche, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Ducati, Scania ve MAN
VFS Finansman A.Ş. Volvo
Tırsan Finansman A.Ş. Tırsan
ALJ Finansman A.Ş. Toyota ve Lexus
Koç Finans ve Koç Fiat Kredi Finansman A.Ş. Fiat, Ford, Nissan, Honda ve Kia
Mercedes Finansman Türk A.Ş. Mercedes
Mercedes-Benz Kamyon Finansman A.Ş. Mercedes-Benz Kamyon
Orfin Finansman A.Ş. Renault

Neden Araç Finansman Şirketleri Tercih Ediliyor?

Özellikle taşıt kredilerinde uzmanlaşan çalışanları ile banka ve diğer finans kuruluşlarından satış konusunda esnek çözümler üretmektedir. Örneğin yalnızca müşterileri değil, ekonomik krizlerde ve sektördeki daralmalarda işbirlikleri ile otomotiv sektörünü destekler ve kalkındırır. Ayrıca finansman şirketleri müşterilere doğrudan finansman hizmeti sunarak otomotiv şirketlerinin üzerindeki finansman yoğunluğunu hafifleterek firmaların üretime ya da satışa odaklanmalarını sağlar.

HangiKredi.com

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here