Arabayı Kim İcat Etti?

0
12883
Arabayı kim icat etti?, Oldsmobile Curved Dash

İlk arabayı kim icat etti? Aslında bu sorunun cevabı sizin araba denilince ne anladığınıza göre değişiklik gösteriyor. Genel kabul, ilk arabayı Carl Benz’in icat ettiği yönünde. Hatta Mercedes-Benz çalışanlarına göre bu kesinlikle böyledir. Peki gerçekten öyle mi? Hadi gelin araba tarihine birlikte göz atalım.

Hikayeye biraz geriden başlayalım. İlk olarak tekerleği Mezopotamyalılar icat etti. Şimdiye kadarki bulgulara göre tekerlekli araçların tarihi MÖ 4.000 civarını işaret ediyor. Ancak yalnızca tekerleğin bulunması yeterli değil. Herhangi bir hayvan gücüne ya da yer çekimine güvenmeyen bir araç hareketi için insanlık beş bin buçuk yıl bekledi.

Motorla Çalışan En Eski Araçlar

Arabayı kim icat eti?, eski motorlu araçlar

Arabayı kim icat etti sorusuna Carl Benz cevabını vermek çok da doğru olmayacaktır. Çünkü 1770 yılında  Nicolas-Joseph Cugnot, buharla çalışan bir topçu traktörü yapmayı başarmıştı. Aslında askeri amaçlı tasarlanmış olan bu araç, tam iki buçuk ton ağırlığındaydı. Arkada iki, önde bir tekerleği bulunan aracın hemen önünde de büyük bir kazan yer alıyordu. Bu da aracın çalışmasını sağlıyordu. Bu devasa buharlı traktör bugün hala hayatta ve Paris müzesinde boy gösteriyor. Ancak Cugnot’un araçlarının zamanla kazalara karıştığı kayıtlarda yer alıyor. Öyle ki ilk mucidimiz diyebileceğimiz Cugnot, aynı zamanda ilk kazayı yapan kişi olarak da kayıtlara girmeyi başarıyor.

İlk Benzinli Arabayı Kim İcat Etti? 

Arabayı kim icat etti?, ilk benzinli araba

1867 yılına gelindiğinde Nicolaus Otto ve Eugen Langen benzinle çalışan ilk motoru icat etmeyi başardılar. “Otto-cycle” adlı motorlar ilk olarak 1870 Alman Siegfried Marcus tarafından kullanıldı. Aynı zamanda bir mühendis olan Marcus motoru bir karayolu taşıma aracında kullandı. Sonrasında 1875’te ikinci bir arabada daha kullanıldı. Bugün hala Viyana’daki Teknik Müze’de bazı bulguları olan bu araç aslında bir çığırın da habercisi niteliğindeydi. Böylelikle, Siegfried Marcus için benzinle çalışan ilk arabanın mucidi olduğunu söyleyebiliriz. Peki ama Marcus’u niye daha önce duymadık? Çünkü Marcus Yahudi kökenliydi ve Nazi döneminde kitaplardan ismi silindi. Böylelikle herkesçe Carl Benz araba mucidi olarak kayıtlara geçti.

Peki Carl Benz Ne Yaptı?

Arabayı kim icat etti?, Karl Benz 1886

Carl Benz aslında 1885’te ‘Benz Patent Motorwagen’ isimli arabayı tasarladı. Aynı zamanda benzinle çalışan ilk arabalardan biriydi bu araba. Ama Benz’i ön plana çıkaran başka bir özelliği var. 1886 yılında arabasının patentini aldı. Böylece Benz’in kendi tasarımı olan motorla çalışan kullanan üç tekerlekli araba herkesçe tanındı. Sonrasında 1888’de seri üretime başladı. Zaman içerisinde ticari bir otomobile dönüştü. Böylelikle de arabayı kim icat etti denildiğinde akıllara gelen isim olmayı başarmış oldu. Marcus aracı deneysel olarak kullanmıştı. Ama Benz bir iş adamı kafasıyla onu hayata geçirdi. Böylelikle de Mercedes-Benz’e bugün gururla ilk araba üreticisi olduğunu söyleme fırsatı verdi. Bazen bir şeyleri yapmak kadar bunu duyurmanın da ne kadar önemli olduğunu bir kere daha anlıyoruz. Son olarak tekerleği bulan mucitten başlayarak, Cugnot, Marcus ve Benz’e bizi bu teknolojiyle tanıştırdıkları için ne kadar teşekkür etsek az. Hepsinin emeklerinin birikimiyle ve yeni eklemelerle bugünkü araba teknolojisine kavuşmuş olduk.

Bertha-Benz Hikayesi

Sıfır KM Araba Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here