Konforlu bir sürüş deneyimi yaşamak hemen herkesin istediği bir şeydir. Konfor konusunda tamamlayıcı bir görev üstlenen ses sistemi araba da arabada en iyi ses kalitesi üretmemiz  noktasının başında geliyor.

Kaliteli bir müzik dinlemenin arabayla doğrudan bağlantılı olması ve fabrika çıkışlı hoparlörlerin olması gerektiği yanılsamasındaysanız hemen bu durumdan sıyrılmanızı öneririz. Çünkü ortalama bir bütçeyle arabada en iyi ses kalitesini üretebilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınıza bir bakalım.

Hoparlörlerinizi Değiştirin

Araba Hoparlörü

Arabanın içindeyken kaliteli bir müzik keyfi yaşamak için sorunun asıl kaynağına inip önce hoparlörleri değiştirmeliyiz. Çünkü iyi bir hoparlöre sahip olsaydınız kalitesiz müzik dinlediğinizi iddia etme şansınız olmayabilirdi.

Hoparlör satın almadan önce arabanızın iç tasarımına uygun ebatlarda olmasına dikkat edin. Ayrıca ses kalitesi konusunda sizi tatmin edecek bir model almaya çalışın. Kalite konusunda kendisini kanıtlamış markalara yönelebilirsiniz.

Hangi Hoparlör Markasını Seçmeliyim?

Kalite konusunda kendisini kanıtlamış bazı markalara göz atalım.

  • Sony
  • Fusion
  • Kenwood
  • Alpine
  • Polk Audio
  • Focal
  • Hertz
  • Pionerr

Ses Sistemi Ünitesi

İyi bir ses sistemi ünitesi seçmek için dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ses ünitesinin sunduğu teknolojik özelliklerin ne olduğudur. Mesela Android bir telefonunuzun olması ve aldığınız ses sisteminin buna uyumlu olmaması bir sorun olabilir. Bu gibi uyum sorunlarının yaşanmaması için alacağınız üniteyi iyice araştırmanızı öneririz.

Montaj İçin Amortisör Kullanmayın

Satın aldığınız hoparlörünüzü aracın yoğun ses yapan bölgelerinden uzak tutmalısınız. Örneğin amortisörlerin olduğu bölgelerden kaçınmalısınız. Bu bölgeler tekerlek seslerinin yoğun olarak ses yaptığı bölgedir. Kapı içlerini montaj için kullanabilirsiniz.

Sesten Cızırtı Gelmesi Sorunu

Arabada en iyi ses kalitesi

Montaj konusu burada çok fazla önem arz ediyor. Hoparlörün montajı esnasında yuvaya oturtma işlemini iyi yapamazsanız ses dalgaları titreşimli gelecek ve kötü bir gürültü kirliliğine neden olacaktır.

Ayrıca ek olarak amfinin fazla ısınması , havasız kalması ve temas noktalarının olması ses cızırtısına neden olabilir. Bu sorunu yok etmek için korumalı amfi kullanmanız gerekebilir.

Ses Yalıtımı Yapın

Araç içerisinde daha akustik bir ortamın oluşması ve sesin kulağınıza daha duru gelmesini istiyorsanız arabanızın yalıtımlı olması şart. Titreşim ve yol gürültüsünü emen ve ses yalıtımı sağlayan malzemeler edinip aracınızın gerekli yerlerine yerleştirebilirsiniz.

Bir Amplifikatör Satın Alın

Ses sisteminden yani ana üniteden aldığı sinyalin kalitesini artırarak hoparlörlere ileten cihaza Amplifikatör denir. Bu cihaz arabada en iyi ses kalitesini üretmeniz anlamında müzik sisteminizi kontrol etmenizi sağlıyor. Olmazsa olmaz bir parça olduğunu söyleyebiliriz.

Ekolayzer

Spesifik ses frekansları üzerinde ses artışı ya da azalışı yapabildiğimiz bir kontrol ünitesidir. Frekans ayarlarını ses kalitesini bozmadan pürüzsüz bir şekilde yapabilen  bu alet araba da müzik dinlerken alacağınız keyifli deneyimin tadına doyamamanıza neden olabilir.

Subwoofer Ekleyin

Arabada en iyi ses kalitesi

Arabada en iyi ses kalitesi konusunda önemli bileşenlerinden biri olan Subwoofer davul ve bateri seslerini etkileyici bir şekilde kulağınıza gelmesini sağlıyor. Duru sesin yanında daha dolu müzikler dinlemek için ve müziği hissetmek için subwoofer satın almayı denemelisiniz. Subwoofer çeşitleri Kapalı kutu, Portlu Kutu, bandpass kutu olarak 3’e ayrıldığını belirtelim. En fazla tercih edilen Subwoofer ise kapalı kutudur.

Kondansatör

Subwoofer, Amfi gibi çok fazla elektrik enerjisi harcayan cihazlarınn voltaj düşüklüğü yaşatıp aracın diğer elektrik aksamlarında dalgalanma yaşamaması için depolama görevi gören bir kondansatör ile enerji depolayıp daha sonra enerjiyi kullanmasını sağlayabilirsiniz.

Müzik Dosya Formatı

Her şey tamam. Peki sırada ne var? Tabi ki müzik. Kaliteli müzik dinlemek ortada kaliteli müzik dinleyemeyeceğinize dair bir sorun olmasa bile müzik dosyası formatınız düşük kalitedeyse müziğiniz kalitesiz olur. Müziklerinizi indirirken yüksek kalitede ses formatında indirip size ses en iyi şekilde vermesine dikkat edin. Arabada en iyi ses kalitesi üretmek müzik formatını önemli kılıyor.

Maliyet

Yukarıda ses sistemi için bahsettiğimiz malzemelerin  arabada en iyi ses kalitesi ürettiğini  göz önünde bulundurularak en düşük ihtimalle 2.500 TL’yi gözden çıkarmanız gerekecek. Ancak ses kalitesinin teknolojik olarak çok ileri seviye de olduğu gerçeğini unutmamız gerekir. Kalite ne kadar atarsa maliyette o kadar artar.

Sahibinden Satılık Araba İlanları

4 YORUMLAR

  1. Şaka mı bu ya, 2 milyona araba aldık, 2 ergene aracı dağıttırıp bu Çin çöplerini taktıracağız öyle mi? İşiniz mi yok birader, katalizörü söküp yerine küçük tüp te taksak olur mu

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here