Araba Anahtarı Kaybolursa Ne Olur?

7
30326

Pek çok otomobil kullanıcısının günlük hayatta dikkat etmediği bir konu olsa da aracınızın anahtarının kaybolması başınıza istenmeyen işler açabilir. Veya arabanız anahtar içerideyken kilitlendiğinde çaresiz kalabilirsiniz. Eğer bir yedek anahtarınız var ise şanslısınız. Yedek anahtarınızın da olmadığı durumda araba anahtarı kaybolursa ne olur sorusunun cevabını verelim.

Araba Anahtarı Kaybolursa Ne Yapmalıyım?

Bir oto çilingiri sizin için aracın kapılarını açarak içeri girmenizi sağlayacaktır. Anahtarın içeride kaldığı durumlarda bu aşamada çözüme kavuşmuş olacaksınız. Anahtar kaybolduysa oto anahtar ustaları aracın kilidine veya kontak yuvasına göre bir anahtar yapıp size teslim edebilir. Eski bir otomobiliniz varsa burada işiniz bitiyor. Ancak arabanızda immobilizer varsa yeni yapılan anahtarın aracın anahtar kodu ile bağlantı kurmasını sağlamanız gerekiyor. Eğer aracın immobilizer koduna ulaşılamıyorsa veya anahtarın çalınmış olabileceğinden şüpheleniyorsanız aracınıza yeni bir kod tanımlanması gerekiyor. Hatta çalınma ihtimali varsa aracın tüm kapılarındaki anahtar yuvalarının değişmesi daha güvenli bir seçenek olacaktır.

Sigorta/Kasko Şirketleri Araba Anahtarı Kaybolursa Zararı Karşılar Mı?

Sigorta ve Kasko şirketleri poliçenizin kapsamına göre zararınızı karşılıyor. Ancak bütün durumlarda değil.

Sigorta ve Kasko Şirketleri Tarafından Zararın Karşılandığı Durumlar

  • Araba anahtarları, kapalı bir alanda bulunur, bu mekânlara zorla ve şiddetle girilmesiyle kaybolması
  • Araç anahtarının gasp yoluyla kaybolması ya da kaybolmasına teşebbüs edilmesi

Sigorta ve Kasko Şirketleri Tarafından Zararın Karşılanmadığı Durumlar

  • Anahtarların, araç üzerinde unutulması durumunda kaybolması,
  • Sigortalı olan kişilere güven oluşturan bir yaklaşımla yaklaşılarak, anahtarların ele geçirilmesi,
  • Aracın bir kişiye emanet edilmesi sonucu, anahtarlarının kaybolması,
  • Sigortalı olan kişinin algılama yeteneğinin zayıf olması sebebiyle, anahtarının kaybedilmesi gibi durumlar, ne yazık ki kaskonun kapsamında bulunmamaktadır.

Yeni Araba Anahtarı Yaptırmanın Maliyeti Ne Kadar?

Araba anahtarı yaptırmanın maliyeti aracınızın yaşı ve modeline göre değişkenlik gösteriyor. Yalnızca oto çilingir ile kapıları açtırmanın maliyeti araç modeline ek olarak saatine göre de değişkenlik göstermekte olup yaklaşık 70-250 TL arasındadır. Immobilizer araba anahtarı kopyalama işlemi de yine aracın modeline göre 100 liradan başlayıp 1000 liraya kadar gidebilmektedir. Ortalama fiyatlar ise 250-300 lira civarıdır. Eğer araba anahtarı çalındıysa bütün kilit yuvaları da değişeceği için maliyet daha da artacaktır.

7 YORUMLAR

    • Benim arabanın kontak anahtarı kayboldu yedek anahtar ver ama yeni anahtar çıkartmak için ne yapmalıyım nekadar tutar aracım 2014 model tiguan

  1. valla Allah kimseye yaşatmasın durumu çok uğraştırıcı 3 gündür çilingirle uğraşıyorum anahtarım kırıldı immobilizer kısmı elimde kaldı onu da çilingire verdim o da kaybetmiş beyin kod mod bi ton mesele.. sinir hastası oldum 3 günde daha çözüme ulaşabilmiş değilim.. aracım mitsubishi carisma memnunum aracından lakin ülkemizde çok olmadığı için herhangi bir sorun olduğunda çözümü de zor ne yazık ki.. ama tabii kolay kolay da sorun yaratan bir araba da değil

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here