Anahtarsız giriş sistemi anahtarın cebinizde olduğu durumlarda araca 2 metre kala kapılarının açılması mümkün hale geliyor. Bu kapı kollarında bulunan senörlerin anahtarı algılaması ile gerçekleşiyor. start stop düğmesine basmanız ile aracınızı çalıştırabilecek bir özellik olarak betimlenir. Bunun nedeni anahtarın cebinizde olmasına rağmen aracın beynine arabanın içinde olduğuna dair sinyal göndererek arabayı çalıştırma sinyali vermesidir. Aracı kilitlerken kapı kollarında bulunan minik düğmelere basmanız ya da araçtan tamamiyle uzaklaşmanız yeterli olacaktır.

Yeni nesil araçlarda kullanımı artan bu özellik ID vericisi, start stop düğmesi elektronik kontok kilidi, kontrol ünitesi, kapı kollarında bulunan sensörler ve arka bagaj kapağında bulunan bileşenlerden oluşur.

Günümüzde birçok otomobil üreticisi tarafından kullanılan elektronik anahtarlar artık kızılötesi (IR) sinyallerine dayanmaktadır. Televizyon gibi ev aletleri için uzaktan kumanda ünitelerinde hala bu yöntem kullanılıyor.

Arabalara anahtarsız giriş için kullanılan elektronik anahtarlar radyo sinyalleri kullanır. Bu tuşlar hem alıcı hem de verici olarak işlev görür. Anahtarsız giriş sistemleri ile bazı arabaları kilitlemek ve kilidini açmak için depresif olması için kapı kolu üzerinde minyatür bir düğme gerektirir. Anahtarsız girişli diğer modellerde bunun yerine tutamak üzerinde kapasitif deşarj anahtarı kullanılır. Sadece kapı koluna dokunmadan kilitlemek için kapı ve önyükleme kilidini sistem komutları ile gerçekleştirebiliriz.

Dokunmatik etkinleştirme yeni değildir ve örneğin asansörlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Anahtarsız Giriş, Sürücülerin İçinde Anahtar Olan Aracı Kilitlemesini Nasıl Önler?

Cevap, radyo sinyal anteni “etrafında” araç anahtarı dışında veya araç içinde olup olmadığını tespit etmek için yapılandırılmış olmasıdır. Anahtarı yanlışlıkla arabada bırakırsanız, antenler anahtarın yerini aracın içinde olduğu gibi doğru bir şekilde belirleyecektir. Motor da çalıştırılabilir, ancak kapı kilitleri kabinin dışından çalışamaz.

Anahtarsız giriş güvenlik özelliği neden bu kadar önemli?

Dışarıda dururken (belki de yakıt ikmali yapmak veya bagaja erişmek için), motoru çalıştırırken ve sürerken birisinin arabanıza gizlice girmesini önler.

Ancak, motor kapalı değilse, anahtar cebinizde olsa bile arabınızın çalınma ihtimali artabilir. Arabanızdan ne kadar uzakta olduğunuz önemli değil. Yalnızca gösterge panelinden gelen bir uyarı ışığı ve/veya çan, anahtarın algılanmadığını söyler. Ama yakıt olduğu ve motor kapalı olmadığı sürece araba çalınabilir.

Eğer teknik olarak bir arabayı içeriden anahtar la dışarıdan kilitlemek mümkünse, bu herkesin aynı şekilde kilidini açabileceği anlamına gelirdi. Direksiyon başındayken aracınıza yetkisiz erişimi önlemek için anahtarsız bir giriş sistemi, anahtarın aracın kabininde olup olmadığını da tespit etmek üzere tasarlanmıştır.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here