Anahtarsız Çalıştırma Sistemi Nedir?

Günümüzde artık rahatlık ve pratiklik ön plana çıkıyor. Her konuda kolaylık sağlayacak araçlar ve özellikler birçok alanda olduğu gibi arabalarda da önemli bir yere sahip. Popülerlik kazanan otomotiv konforu unsurlarından bir tanesi de, anahtarsız basma düğmesi, akıllı anahtar gibi isimlerle de bilinen anahtarsız çalıştırma sistemi. Adı ne olursa olsun, bu özellik, cebinizde veya çantanızda bir anahtar bulmaya gerek kalmadan aracınızın motorunu çalıştırmanıza olanak tanır. Bu sistem ana hatları ile, araba hırsızlarının aracınızı çalmasını engeller ve geleneksel bir anahtar olmadan onu çalıştırmanıza izin verir.

anahtarsız çalıştırma sistemi

Ne zaman ortaya çıktı?

Anahtarsız çalıştırma sistemi ilk olarak 1990’ların sonunda ve 2000’lerin başında üretim arabalarında görünmeye başladı. Birçok teknolojik kolaylık özelliği gibi, başlangıçta sadece lüks modellerde ve yüksek kaliteli araçlarda mevcuttu. Mercedes-Benz S-Serisi genel olarak anahtarsız çalıştırma sistemli ilk seri üretilen otomobil olarak tanınır ve bunu Acura, Cadillac, Lexus ve Rolls-Royce modelleri izler. Anahtarsız çalıştırma zaman içerisinde arabalarda giderek daha yaygın hale geldi. 2008’de, ABD’de satılan araçların yüzde 11’inde anahtarsız çalıştırma standarttı. 2018 itibariyle ise satılan araçların yüzde 62’sinde standart ekipman olduğu görülüyor.

Nasıl Çalışır?

Anahtarsız sistemler, cebinizde, çantanızda, evrak çantanızda veya aracın içindeki alıcıya yakın herhangi bir yerde saklayabileceğiniz bir kumanda ile birlikte gelir. Bu kumanda, aracın bilgisayar sistemine düşük frekanslı bir sinyal iletir, bu da doğru sinyalin gönderildiğini onaylar. Motoru çalıştırmak için gösterge panosu veya konsol üzerindeki bir düğmeye basmanıza izin verir. Motoru kapatmak için de Başlat / durdur düğmesine basmanız yeterlidir.

Anahtarsız ateşleme, uygun fiyatlı araçlarda bile yaygın olarak bulunsa da, bu sistemler, elektrikli camlar ve kapı kilitleri gibi henüz otomotiv gerekliliği durumuna ulaşmamıştır. Yine de, kolaylık faktörü, birçok otomobil müşterisi için dikkat çekici bir noktadır.

anahtarsız çalıştırma sistemi

 

Bütün anahtarsız çalıştırma sistemleri aynı mıdır?

Anahtarsız ateşleme sistemleri, modeller ve üreticiler arasında farklılık gösterir. Basmalı düğmeler en yaygın olanıdır. Ancak çevrilmesi gereken basmalı tip anahtarlar ve geleneksel kontak anahtarına benzer şekilde döndürülmesi gereken döner anahtarlar da vardır.

Sistemler, güvenli olmayan bir durum meydana geldiğinde sürücüye verilen uyarılarda da farklılık gösterir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here