Anadol Arabaları Tarihi ve Hikayesi

0
6036

Türkiye’de geçmişte üretilen arabalar konusunda biraz kafalar karışık. Devrim Arabaları, Tofaşlar, Nobel 200 derken aslında birçok farklı girişime ev sahipliği yapmış bir ülkeyiz. Ancak en eski ve seri üretime geçip yaygınlaşmış araba deyince akla gelen tek araç var: Anadol Arabaları.

 

Vehbi Koç Otomobil Girişimleri

Vehbi Koç  1928 yılında Otokoç’u kurdu ve 1946 yılında Ford’un Türkiye temsilcisi oldu,. 1954’ten sonra da Türkiye’de bir otomobil üretmek için Ford temsilcileri ile görüşmeye başladı. 1959 yılında görüşmelerinin sonucunu alabildi ve Otosan’ı kurdu. Ford kamyonların montajı Otosan’da başlayarak yerli üretim araçlar çıkmaya başladı. 1963 yılında Bernar Nahum ile İzmir Fuarı’nda gezerken İsrail yapımı bir fiberglas araç dikkatlerini çeker. Maliyeti düşük bir otomobil konseptini gören Vehbi Koç marka kurup araç üretmek konusunda bir girişim yolunda cesaretlendi. Böylelikle Anadol Arabaları hikayesinin başlangıcı olmuş oldu. Koç Grubu ve Ford ortaklığıyla üretilen Anadol’un tasarımı İngiliz Reliant firmasına ait olup araçta Ford firmasından tedarik edilen şase ve motorlar kullanıldı. Anadol’un üretimi 19 Aralık 1966’da başladı, ilk kez 1 Ocak 1967’de teşhir edildi ve 28 Şubat 1967’de satışına başlandı.

Anadol Arabaları

Anadol Arabaları İsminin Seçilmesi

Vehbi Koç, Anadol markası için büyük bir heyecan içerisindedir. Ancak araba aile arabası olacağından ve de halka hitap eden bir araç olduğu için ismini de halkın koymasını istemiş. Ve o zaman gazetelere “Milli sanayimizin eseri olan bu otomobilin ismi ne olsun kampanyasına katılınız” şeklinde bir ilan vererek halka fikirleri sorulmuş. Birinci olan yarışmacıya da 10 Bin TL ödül belirlenmiş. O zaman için Koç Holding en fazla 15 bin insanın katılacağını düşündüğü yarışmaya 86 bin insan fikriyle başvurmuş. Finale ise şu dört fikir kalmış: Anadolu, Anadol, Otosan ve Veko. Bu önerilerin sonucunda da Anadol ismi kabul görüyor.

Anadol Arabaları

Özellikleri

Anadol Markası adına araç üretimi 1966 yılında başlamış olsa da izinlerle beraber resmi satışlar 1967 yılını bulmuştur. Bütün modellerinde kaportası cam elyafı ve polyesterden yapılan Anadol’da motor olarak da Ford motorları kullanılmıştır. İlk kullanılan motor, Ford’un Cortina modelinin 1200 cc’lik Kent motorudur. Ki Kent Motor sadece ülkemizde değil yurtdışında da çok sevilen, ABD’de şarkılara dahi konu olan bir motordur. Üretimi 1987 yılında durdurulan araba o zamana kadar 87 bin adet satmıştır.

Anadol Arabaları

İkinci El Araba İlanları

 

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here