Amerikan “Muscle Car” Serisi 2: Ford Mustang

Birçoğumuzun aklına “muscle car” denildiği zaman ilk olarak gelen araba Ford Mustang’dir. Adeta bir efsane olmuş bu araç ilk çıktığı zamandan beri en çok sevilen araç modellerinden birisi olmuş ve bunu satış rakamlarına da yansıtmıştır. Filmlerden oyunlara kadar birçok mecrada boy göstermiş ve görüldüğü anda kalplerin daha hızlı atmasına sebep olmuştur. Peki, Ford Mustang nasıl böyle bir efsane haline geldi?

ford mustang

Araç Lansmanının Önemi

Bazen elinizdeki ürün güzel olmasa bile lansman o ürünü sattırabilir fakat devamlılık sağlanamaz. Elinizdeki ürün iyiyse fakat lansmanı kötü yapıldıysa piyasada tutunması için çok uzun zaman geçmesi gerekebilir. Ancak hem ürün iyi hem de lansmanı iyi yapıldıysa ürünün satışı da iyi olur. İşte Ford Mustang’in başarısının ardındaki sır da budur. Hatta o kadar başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir ki bu iş, kendisinden hemen sonra “muscle car” klasmanında bir sürü araç üretilmiştir.

ford mustang

Otomobillerle az çok ilgili olan neredeyse herkes motor sporlarını da sever. Üstelik Amerika’da motor sporları da 1960’lı yıllarda çok popülerdi. İşte bu fırsatı değerlendirmek isteyen Ford firması da kolları sıvadı. 7 Ekim 1962 tarihine kadar reklamlarını yapmış olsalar da daha henüz arabayı gören bilen olmamıştı. Fakat 7 Ekim 1962 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Grand Prix’inde özel bir lansman yapıldı. Amerikalı Formula 1 pilotu Dan Gurney ikinci yarış prototipini kullanarak Ford Mustang ile pisti turladı. Üstelik çok başarılı bir tur atmıştı. Formula 1 arabalarından sadece biraz daha yavaş olan bu araba seyircilerin çok fazla ilgisini çekti. Bu lansman o kadar başarılıydı ki  1965 yılında, yılda 100.000 olarak planlanan araç satışı yılda 400.000’e yaklaştı.

mustang

Ford Mustang’in İsmi Nereden Geliyor?

Mustang küçük ve vahşi bir at türüdür. Neden bu ismin seçildiği konusunda iki görüş vardır. Birinci görüşte; tasarıma dahil olan stilist John Najjar, II. Dünya Savaşı’nda kullanılan P-51 Mustang savaş uçağının hayranıydı. Bu yüzden de araca ismini o vermişti.

İkinci bir görüşe göre ise; Mustang ismini Ford’un pazar araştırma müdürü olan Robert J. Eggert vermişti. At yetiştiricisi olan Eggert’e, 1960 yılında eşi, J. Frank Dobie’nin “The Mustangs” adlı kitabını hediye etmişti. Bu ismi çok seven Eggert ise Mustang adını araca verdi. Hatta pazar araştırması yaparken Mustang ismi dışında Cougar ve Torino isimlerini de kullanmıştı. Torino adının kullanıldığı bir reklam kampanyası bile hazırlanmıştı. Ancak pazar araştırması sonucunda insanlar Mustang ismini daha fazla tercih etmişlerdi.

Mustang ismi birçok ülkede çığır açmış olsa da 1978’e kadar Almanya’da kullanılamadı. Çünkü “Mustang” isminin hakları Almanya’da kamyon üretimi yapan Krupp adlı firmaya aitti ve 10.000 dolarlık isim anlaşması teklifini reddettiler. Bu yüzden de 1978 yılına kadar Ford Mustang, Almanya’da “T-5” adıyla satışa sunuldu.

Amerikan “Muscle Car” Serisi 1: Chevrolet Camaro

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here