Aks Kafası Arızası Nasıl Anlaşılır? Çözüm Maliyeti Nedir?

2
22342

Aks Kafası Arızası

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatını kolaylaştıran ulaşım araçlarıdır. Bu araçların çalışma prensibi motorun üretmiş olduğu dönme kuvvetini şanzıman, diferansiyel ve akslar vasıtasıyla tekerleklere iletmektir. Bu parçalar otomobiller kullanıldıkça arıza oluşturabilir. Bu arızalar kimi zaman büyük masraflar oluştursa da kimi zaman ufak maliyetlerle çözüme ulaşılabilir. Bu yazımızda bozulduğunda sinir bozucu olan ancak tamir maliyeti yüksek olmayan Aks Kafası Arızası ve çözüm maliyetinden bahsedeceğiz.

Aks Kafası arızası

Aks Kafası Nedir?

Aks kafası, tekerleğin dönüş yapabilmesini sağlayan otomobil için çok önemli bir parçadır. Aks dediğimiz milin ucuna bağlıdır. Otomobiliniz hareket halindeyken aks kafası amortisörün yukarı ve aşağı salınımını takip eder. Aks kafası tekerlek dönme açısına uygun şekilde hareket edebilme özelliğine sahiptir.

Aks Kafası Arızası Nasıl Anlaşılır?

Aks kafasının görevi şanzımandan aksa aktarılan dönme kuvvetini, hareketli yapısı sayesinde dönüşlerde yumuşak ve randımanlı bir şekilde tekerleklere aktarmaktır. Aks kafası kuvvetin yönünü değiştirdiği için bazı kuvvetlere maruz kalmaktadır. Bu kuvvetler Aks kafasının zamanla  bozulmasına neden olabilir.

Aks Körüğünde Yağ Kaçağı

Aks kafasının içerisinde bulunan gres yağı sürtünmeyi azaltır. Aks körüğünde bulunan yağ kaçağı körükte yırtılma olduğuna işarettir. Körüğün zarar görmesinin sebebi aks kafasındaki bozukluk olabileceği gibi körük içerisinde yağ eksilmesi de aks kafasını bozmuş olabilir.

Tam Dönüşlerde Gelen “Tık Tık” Ses

Aracınızla tam sağa veya tam sola dönüş yaptığınızda “tık tık” şeklinde bir ses geliyorsa sorun aks kafasındadır. Değişimi gerekir.

Aracınızın Zıplayarak Gitmesi 

Aracınızla yolda giderken tekerlek tarafının sekme yapması aks kafası arızasına işaret olabilir. Bir an önce baktırmak gerekir.

Titreme

Aks kafasının bozulması aracı titrettirir. Bu titreme araç hızlandıkça daha da belirginleşir. Sürüş güvenliğiniz açısından tehlikeli bir durumdur. Bir an önce değimi gerekir.

Vuruntu

Aracınızı kullanırken kalkışlarda, vites değişimlerinde, gazlamalarda vuruntu oluşuyorsa aks kafasının frezesinde boşluk oluşmuş olabilir. Aks kafası arızası olduğunu belli eder.

Aks Kafası arızası

Aks Kafası Değişim Maliyeti

Aks kafası değişim maliyeti  araçtan araca yani yapılacak işçiliğe göre değişiklik gösterebilir. ancak ortalama olarak 200₺ – 300₺ arası bir maliyetle aracınızın aks kafası değişimini gerçekleştirebilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları

2 YORUMLAR

  1. Selamlar,

    Yetkili serviste kontrol edildi, sadece onların yönlendirmesi ile değil bildiğim bir usta kişiye ayrıca kontrol ettirdim.
    Konu şöyle biliyorsunuz sağ akslarımız 2 aksın birleşiminden oluşuyor. (uzun aks)
    Bu parça komple (bir önceki sahibi tarafından) yan sanayi olarak takılmış, ayrıca aks ‘a tam birleşme noktasından (şanzıman kısmı) ekli şekilde (kaynak yapılmış birleşme noktasından.) Anladığım ve tam turda arabayı utanmasa zıplatacak artık.
    Ustalarda derki bunla uğraşma zaten yan sanayi takılmış markası silinmiş okunmuyor değiştir.
    Uygun fiyata orijinali alanlar olmuş sanıyorum nereden aldılar ise link paylaşabilirler mi keza ben Kadıköy’ün çok bilinen bir yedek parçacısından ve yetkili servisten fiyat aldım fiyatlar 4 liranın altında değil.

    Orjinali 4.200 kusur. Fiyat ucuk.

    Önerebileceğiniz OEM veya ithal marka aks var midir uygun yollu.

    Teşekkürler

    • Titreme Aks kafasının bozulması aracı titrettirir. Bu titreme araç hızlandıkça daha da belirginleşir. Sürüş güvenliğiniz açısından tehlikeli bir durumdur. Bir an önce değimi gerekir.

      Her hakkı arabam.com’da saklıdır. Kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz

      Aaaaaaaaaaaa

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here