Akaryakıt Kalitesi İstasyona Göre Fark Eder Mi?

1
6323
akaryakır kalitesi fark

Uzun yol yapan otomobil kullanıcıları yol üzerinde pek çok farklı şirkete mensup akaryakıt istasyonlarına rastlayacaktır. Bu akaryakıt istasyonlarının kiminde fiyatlar, şehir içinde alışık olduğumuz fiyatların oldukça altında. Yoğunluk olarak da pek göze çarpmayan bu işletmelerin neden böyle bir politika izlediği de merak konusu. Bu durum akıllara hemen akaryakıt kalitesi istasyona göre fark eder mi sorusunu getiriyor. Bakalım gerçekten akaryakıt kalitesi istasyona göre fark eder mi?

Akaryakıt Kalitesi İstasyona Göre Fark Eder Mi?

Türkiye Cumhuriyeti içinde faaliyet gösteren tüm parakende akaryakıt satış işletmeleri EPDK’nın belirlediği standartlara uygun ürünler satmak zorunda. Bu standartların dışına çıkan işletmeler büyük yaptırımlar ile karşı karşıya kalıyor. Ayrıca ülkemiz sınırları içinde faaliyette bulunan tüm akaryakıt işletmeleri TÜPRAŞ rafinerisinden çıkan işlenmiş akaryakıtı satmakta. Yani akaryakıt kalitesi istasyona veya şirkete göre teoride marjinal bir değişiklik göstermiyor.

Her ne kadar teoride farklılık göstermiyor desek de pratikte yapılanlar sizi şaşırtabilir. Forum sitelerinde birazcık dolaşınca akaryakıt satışında yapılan hilelere rastlayabilirsiniz. Farklı markaların uyguladığı katkılı karışımlar ile değişebilen akaryakıt kalitesi aynı şirketin farklı istasyonlarında bile farklılık gösterebiliyor. Bu büyük oranda istasyon işletmecisinin inisiyatifinde olan bir durum. O nedenle akaryakıtı bildiğiniz yerden almakta fayda var.

Akaryakıt Fiyatları Neden Farklı Olabiliyor?

akaryakıt kalitesi fark

TÜPRAŞ’tan satın alınan akaryakıtlar, şirketlerin kendi AR-GE ekibince hazırlanan özel katkılar ile zenginleştirilebiliyor. Temel bileşenler ile oynanıp akaryakıtın kimyasal yapısına zarar verilmediği ve EPDK tarafından koyulan standartlara uygun olduğu sürece bu işlemde herhangi bir sakınca yok. Ancak bu işlemler ve katkılar elbette bazı ekstra ücretlere tabi oluyor. Bu da popüler şirketlerde pompa fiyatlarının daha yüksek olmasında bir etken.

Fiyatları etkileyen bir diğer değişken de istasyonların ve şirketlerin kar payı. Pompa fiyatı üzerinden belli bir miktar kar payı alan akaryakıt şirketleri ve akaryakıt istasyonları bu oranları belirlemekte özgür. Bu da pompa fiyatlarının farklı istasyonlarda değişiklik göstermesine neden olabiliyor. Bazı işletmeler sadece akaryakıt satışı ile ilgilenirken bazıları da akaryakıt kalitesi, satış hizmetleri, istasyon kalitesi vb. hizmetlerini de geliştirmek için belli bir bütçe ayırıyorlar.

İkinci El Otomobil İlanları

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here