Ülkemizde oldukça yaygın ve tercih edilen bir otomobil Toyota Corolla. Üretim yıllarına göre bazen oldukça çirkin, gayet yakışıklı modeller ile görücüye çıkan Toyota Corolla, hitap ettiği kesimi hep genişleterek yaşlandı. Volkswagen C segmentini  “Golf” modeli ile yaratmış olsa bile, C segmentini popüler hale getiren ve dünyada en çok satılan model olmaya hak kazanan otomobil Toyota Corolla olmuştur. Hitap ettiği kitle her ne kadar sorunsuzluk beklentisi içerisinde olan aile babaları olsa dahi, her şeyde olduğu gibi burada da genelleme yapmak yanlış olur. 1984-1987 yılları arasında üretimde kalan AE86 kodlu model aile babalarından ziyade drift yapanlar tarafından tercih ediliyordu. Gelin AE86 kodlu Corolla modelini diğerlerine göre aykırı yapan detaylara ve teknik özelliklerine birlikte bakalım.

ae86 1
Pop up farlara sahip AE86 modelleri “Levin” adı ile bilinir.

Ne Zaman Üretildi?

1984 yılında yollara çıkan AE86 kodlu Toyota Corolla Japonya’nın Toyota şehrinde üretilmiştir. Evet yanlış duymadınız adamların şehri var. Üstelik tam 918.32 kilometre karelik bir alana sahip. Birden fazla Toyota üretim fabrikası barındıran şehir, AE86 modelinin doğduğu şehirdir. Diğer isimleri “Sprinter”, “Corolla”, ve “Trueno” olan model, popüler kültür ile beraber “Hachiroku” adı ile de biliniyor. Japonca’da 8 ve 6 anlamına gelen “Hachiroku” bir drift otomobili olarak “Initial D” isimli anime de görülebilir.

ae86 2
Düz farlı modeller ise “Sprinter” adı ile bilinmekte.

AE86 Neden Bir Efsane?

Öncelikle Toyota Corolla modelleri önden çekişli olmaları ile bilinirlerken, AE86 kodlu Corolla arkadan itişlidir. Buna ek olarak kilitli diferansiyele sahip olan model, en güçlü motoru ile zamanı için 129 beygir gibi yüksek bir güç üretme kapasitesine sahip. 4A-GEU kodlu en güçlü motor, 1.6 litrelik üstten çift eksantrik milli bir yapıya sahip ve 150 Nm tork üretebilmekte. Model 5 ileri düz vites ile satılmaktaydı. Elbette üç özellik bu otomobili özel yapmaya yetmiyor. Üstüne üstlük sahip olduğu üstün yol tutuş kabiliyeti ile kullanıcısına güven veren bir yapıya sahip olan AE86 günümüzde dahi tercih edilen bir drift otomobili olarak biliniyor.

ae86 levin
Drift için modifiye edilmiş bir “Levin”.

Ezber Bozan Tasarım

Corolla modelleri her ne kadar sıkıcı tasarımları ile bilinseler bile günümüz modelleri oldukça sportif ve yakışıklı olarak fabrikadan çıkmaya başladı. Ancak AE86 modeli çirkin bir güzelliğe sahip. Sahip olduğu iki kapılı aykırı tasarım, modeli tam bir retro Japon otomobili haline getirmiş.

initial d
Her ne kadar çok ilgi alanım olmasa dahi izleyeceğim bir anime Initial D.

Efsane Kasa Corolla İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here