70’li Yılların En Gözde Otomobilleri listemize hoş geldiniz. 70’li yıllar, otomobil tasarımları açısından oldukça parlak geçen muazzam yıllar.. Hem tasarım olarak kendisine bakanları mest eden hem de sürüş dinamikleri olarak dönemin en keyifli otomobilleri ile baş başa kalmadan önce tarihi bir yolculuğa çıkmaya hazır olun.

Listemizde O dönemler Alfa Romeo Zastava gibi otomobillerin de aralarında bulunduğu ve 1970’li yıllarda üretilmiş oldukça ilgi çekici seçenekler yer aldı.

Listemizde Alfa Romeo Alfasud, Holden HQ, AMC Matador gibi modeller mevcut. Ayrıca ikonik tasarımların yer aldığını da hemen belirtelim. Unutulmaya başlandığını düşündüğümüz ancak bakınca hemen hatıralarımızda bir anı ile özdeşleştirebileceğimiz bu efsanevi otomobiller öyle görünüyor ki her zaman kalbimizde yaşayacak.

Alfa Romeo Alfasud

70'li Yılların En Gözde Otomobilleri

70’li Yılların En Gözde Otomobilleri listemize Alfasud modeliyle başlıyoruz. İşte karşınızda Minik ve kullanışlı bir hatcback Alfa Romeo Alfasud. Kendileri tasarım anlamında Alfa Romeo naifliğini en iyi yansıtan model olarak karşımızda. Düşük ağırlık merkezi için boxer motor ile geldi. Alfasud 1981’e kadar 4 kapılı olarak tasarlandı. Sonrasında 3 ve 5 kapılı versiyonlar da çıktı. 1983 yılında yerini Alfa 33 modeline bırakan Alfasud 900.000 adet üretildikten üretim durdu.

Alp A310

Alp A310

Alpine en çok kıvrımlı ancak bir o kadar da keskin hatlara sahip bir spor otomobil olarak bilinir. A310 modeli kıvrımlı ve sert hatlarını 1971 yılına geldiğimizde çok daha yumuşak ve nadir bir görünüm ile değiştirdi. Bu modelleri A106 ve A108 olarak isimlendirdi. ALP A310’da arkadan itişli Renault motoru ile geldi. Otomobilde plastik karoser var. Başlangıçta 1605cc dört silindirli bir powerplant montelendi. Bu yüzden 1976’da piyasaya sürülen bir yeniden tasarım çok daha iyi performans için 148Hp 2664cc V6 motor seçeneğini getirdi.

AMC Matador

AMC Matador

Görünümü ile öfkeli olmanın ne olduğunu yeni öğrenen bir yüz ifadesi var. Matador dört yıl önce piyasa da olan ASİ modeli yerine geçti. Firma AMC Matador’u aile otomobili olarak insanların kullanımına sundu. Düz altı vitesli ve V8 motorlara sahip Matador Coupe sedan formatlarında gelen orta ölçekli bir aile arabası olarak yaşadı. Üretimi 1973 yılında sona erdi. 70’li Yılların En Gözde Otomobilleri arasında vermesek olmazdı herhalde.

Austin Apache

70 li Yılların En Gözde Otomobilleri

Auistin Apache BMC’nin ürettiği küçük aile otomobilidir. ADO16 şasisi üzerine inşa edilerek üretime girdi. Austin Apache modeli İngiltere de yaşayan insanların en çok satın aldığı araçtı. 1960 ve 1970’li yıllarda en çok satan otomobillerden biri oldu. Apache modeli yeni Michelotti tasarım örneği ön tarafa ve estetik bir görüntüsü olan arka tarafa sahipti. İlk üretim nedeni Afrika pazarıydı. Austin Apache bunun yanında İngiltere ve ispanya pazarında da çok ilgi görmeyi başardı. İspanya da Victoria ismiyle satışa sunulduğunu belirtelim.

Buick Centurion

Buick Centurion

Buick Canturion üretim hayatına konsept otomobil olarak başladı. 1956 yılında üretilen ve ABD menşeili otomobili General Motors Company sayesinde yollarda gördük. Aracın üretim platformu GM B modeli üzerine gerçekleşti. Aynı isimle 15 yıl piyasada kaldı. Otomobilin 5.7 ve 7.5 litrelik V8 ile Coupe, üstü açık ve bodystyles versiyonu mevcut. 1973 yılı itibariyle üretim hayatı bitti. Buick Centurion modelinden 110.000 tane gerçekleşti.

Ferrari 365 GTC/4

Unuttuğumuz Ferrarilerden olan 365 GTC/4 modeli, tasarım olarak uçuk çizgiler kullanılmayan Ferrari olarak karşımıza çıkıyor. Sadece iki kişinin içinde bulunabileceği bir oturma konfigürasyonuna sahipti.

365 GTC/4 o dönem rakibi olan daytona’nın gölgesinde kaldı. Yine de daytona ile aynı koşu dişlisini daha kullanışlı bir şasi üzerinde kullandığı için hatırlanmayı hak ediyor. 365 GTC/4’ün sadece 505 adet örneği, beş yıl içinde 1284 Daytona coupé ile karşılaştırıldığında, iki yıllık bir üretim çalışması sonucu ortaya çıktı.

Holden HQ

70 li Yılların En Gözde Otomobilleri

HQ 1971’de üretildiğinde, yeni bir kan arayan ve bu alanda yatırımlar yapan Holden’in bu alanda ilk örneği oldu. Sonuç olarak otomobilin ilgi çekmesi doğru bir hamle yapıldığının göstergesi oldu. Bu tip sedanlar değerini katlamak konusunda oldukça başarılıdır. Yatırımlar bu yüzden gerçekleşti. Bu sayede Holden HQ üç yıl içinde 500.000 adet sattı.

Mazda Grand Familia

70 li Yılların En Gözde Otomobilleri

Mazda Grand Familia, çok sayıda kasa tipi ve en az altı farklı motor seçeneği ile birlikte geldi. Dünyanın neresinde satıldığına bağlı olarak 808, 818, RX-3 ve Savanna modelleri ile geldi.  Bu yüzden bu model isimlerine sahip olduğu için kesinlikle motor tarihinin en karmaşık modellerinden biri olarak sıralanmalıdır. Bu yeterli değilmiş gibi, Kia da Brisa II adlı kendi versiyonunu sattı.

İkinci El Klasik Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here