1999 Le Mans Kazası : Mühendislerin Büyük Hatası

0
4045
1999 Le Mans Kazası

Mercedes Mühendislerinin Büyük Hatası: 1999 Le Mans Kazası

Mercedes, Le Mans 24 Saatlik Yarışı’nın belki de en tartışmalı takımlarından birisidir. Motor sporlarıyla biraz bile ilgili olan herkes Le Mans yarışında havalanıp uçan aracın görüntüsünü unutamaz. Gelin o 1999 Le Mans kazası neden olduğuna biraz daha yakından bakalım.

Kötü Bir Geçmişe Sahip Olan Takım: Mercedes

Şimdilerde Formula 1’deki başarılarıyla kendinden övgüyle söz ettirse de Mercedes, adeta hatalarından ders çıkarmış bir takım. Özellikle Le Mans 24 Saatlik Yarışı’nda yaşadığı iki olay Mercedes isminin uzun bir süre kötü anılmasına sebep olmuştu. İlk olay 1955 yılındaki Le Mans yarışında Pierre Levegh aracıyla önce öndeki araca çarpıp sonra da seyircilerin üzerine uçmuştu. Bu kazada 83 kişi öldü, 120’den fazla kişi ise yaralandı. Tarihin en korkunç kazası olarak da bilinen bu kaza Mercedes’in adını lekelemişti.

Kaza Mı? İhmal Mi?

1999 yılına geldiğimizde ise Mark Webber ve Peter Dumbreck’in kullandığı araçlar olan Mercedes-Benz CLR’ler havalanıp uçmuştu. Olaydan sonra yaptığı açıklamada Dumbreck: “Benim adım Peter Dumbreck; uçabiliyorum.” şeklinde kara mizaha sahip bir açıklama yapmıştı. Ancak olayda ihmalin olup olmadığına dair araştırmaların yapılması gerekiyordu. Seneler sonra anılarında Mark Webber konuyla ilgili olarak: “Test sürüşlerinde bir kez havalandığımı ve frenlerin tutmadığını hissettim. Olaya dair bir kanıt olmadığını ve böyle bir şeyin mümkün olmadığını söylediler ve yarışa çıktık.” diyor.

Aracın aerodinamik açıdan hatalı olduğunu görmelerine rağmen Mercedes takımı yarışa bu araçla çıktı. Ardından Webber’in kontrolündeki araç son antrenman seansında bir kez daha havalandı ve çatısının üzerine düştü. Araçtan çıkan genç sürücünün suratı kül rengindeydi. Acilen tıbbi müdahaleye götürdüler. İşlerin bu noktada durması gerekiyor gibiydi ancak Mercedes takımı yarıştan aracını çekmedi.

Yarışta ise bu kez Peter Dumbreck’in kullandığı araç kameraların önünde uçtu ve ağaçların bulunduğu alana girdi. 3 takla atan araçtan sağ salim çıkan Peter Dumbreck uzun yıllar boyunca kendini “uçan adam” olarak tanıtacaktı.

Mercedes’e Ceza Yağdı

Bu kazadan sonra Mercedes takımına soruşturma başlatıldı. Mercedes’in CLR programı iptal edildi ve motor sporlarından çekilmesine neden oldu. Bu kazalardan sonra ise Le Mans yarış arabalarının tasarımı için birtakım kurallar getirildi ve pistlerde değişiklikler yapıldı.

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here