Yol çizgilerinin anlamları

Günlük hayatımızın çoğu yolda araba kullanarak geçmekte, araba kullanırken bazı kurallara uymalıyız, önde gelen kurallardan bir tanesi de yol çizgileridir. Çoğu insanda çizgileri araç sürerken fazla dikkat etmez. Aslında anlamları büyük önem taşır. Kurallara uymazsak karşıdan gelen araçlar bize çarpabilir, bu da hem kendi hayatımızı hem de diğer taraftaki araçta bulunanların hayatlarını riske atmak anlamına gelir, peki bu çizgiler nelerdir?  Ne tür anlam taşımaktadırlar? Yol çizgilerinin anlamları nelerdir?

Yol Çizgilerinin Anlamları

Devamlı Yol Çizgisi

Bu yol çizgisi boyunca hiçbir sebeple sollama veya sol şeride geçilmez. Öndeki araçları geçmenin yasak olduğu kavşak,tepe üstü,dönemeç, yaya geçidi,köprü,tünel gibi yerlerin yaklaşımında çizildiği için şerit değiştirilemez. Kısacası bu yol çizgisini görünce yolunuzu takip etmeniz gerekir.

Kesikli Yol Çizgisi

yol çizgileri anlamları

 

Bu tür yol çizgileri, genel olarak görüş açısı yüksek yollara çizilir. Yani, olabildiğince önünüzü görebildiğiniz yollarda bu çizgiye rastlarsanız, trafiği tehlikeye atmayacak şekilde uygun anda sollama yapabilirsiniz. Çizginin kesikliği bunu ifade etmektedir.

Yan Yana Kesikli ve Devamlı Yol Çizgisi

Seyir halinde bu yol çizgisine rastlarsanız, aracınıza yakın olan çizgiye göre hareket etmeniz gerekir. Yani, devamlı çizgiye yakınsanız sollama ve şerit değiştirmesi yasak anlamına gelir. Kesikli çizgiye yakın iseniz uygun koşullarda şerit değişikliği yapabilirsiniz anlamına gelmektedir.

Paralel Devamlı Yol Çizgisi

Yol Çizgileri anlamları

Bu yol çizgisi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getiren ayırıcı anlamındadır. Bu yol çizgileri boyunca karşı yönden gelen trafik için ayrılmış yol bölümüne girilmez.

Yönlendirme İşaretleri

Gidişe ayrılmış çok şeritli yollarda sürücülerin yapmak zorunda oldukları hareketleri göstermek maksadıyla taşıt yoluna yazılan yazılar ve çizilen işaretlerdir. Özellikle kavşak yaklaşımlarında, gidilecek yöne göre uygun şeride girilmesini hatırlatır. Bazen de trafik levha şekillerini alabilirler. Hız limitlerinde veya yavaşlamamız gerektiğini belirtirler. Bazen de EDS’nin olduğu yerlerde EDS uyarısı yapmaktadırlar.

Tali Yol Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here