Ana Sayfa Danışman Yerli Otomobil Ne Kadar Yerli?

Yerli Otomobil Ne Kadar Yerli?

26
32735

Yerli otomobil ne kadar yerli? Geçtiğimiz yılın son ayında otomobil dünyası için büyük bir tartışma başlatan yerli otomobilin tanıtımı önemliydi. Hem otomobil profesyonelleri hem de halk, bu konuda ikiye bölündü. Bazıları, “yerli değil” derken; bazıları da “neden olmasın” dedi. Peki, işin aslı ne? Yerli otomobil gerçekten yerli mi yoksa değil mi? TOGG ne kadar yerli ve milli?

Yerli otomobil hakkında düşüncelerinizi yorumlar kısmına yazabilirsiniz…

Yerli Otomobil Ne Kadar Yerli?

Öncelikle politik perspektiften çıkıp endüstriyel üretim perspektifinden bakarak bu soruya yanıt aramak gerekiyor. Biz de otomobil dünyasının dinamiklerini göz önüne alarak bir değerlendirme yaptık. Elbette sizin yorumlarınızı da merak ediyoruz.

  1. 1 Önemli Olan Nedir?

    Aslında tüm bakış açılarının üstüne çıkıp şunu söylemek gerekir ki önemli olan Türk mühendisleri tarafından tasarlanmış, Türk patentine sahip markamızla üretim yapıyor ve dünyaya ihraç ediyor olmaktır. Bu, endüstrimiz için çok değerli bir adım olacağı gibi gurur vericidir de. Bu nedenle bizim markamız diyeceğimiz yerli otomobilin üretim bandından inişi, hepimizi heyecanlandırıyor.

    2 2. Fikri Mülkiyet Hakları Kime Ait?

     

    Otomotiv dünyasında bir otomobili Alman malı, İngiliz malı, İtalyan malı yapan şey nedir? Onun fikri mülkiyet haklarının kime ait olduğudur. TOGG’un fikri mülkiyet hakları, tamamen ülkemize ait.

    3 3. Tasarımını Kim Yaptı?

    Burada yine esas olan fikri mülkiyet haklarıdır. Siz, bu haklara sahipken İtalyan bir tasarım ekibi ile ya da ABD’li bir tasarımcı ile çalışabilirsiniz. Kaldı ki TOGG’un tasarım ekibinin başında dünyanın en önemli otomobil tasarımcılarından biri olan Murat Günak var.

    4 4. Parçaları Neden Geliyor?

    TOGG’un parçalarının farklı ülkelerdeki farklı fabrikalardan geldiği konusu da tartışmaları alevledi. Aslında keşke tüm parçaları ülkemizdeki bize ait fabrikalardan alarak çalışabilseydik ama ticaretin doğası da buna pek uygun değil. En uygun fiyata en iyi parçayı ve aradığınız parçayı kim veriyorsa oradan alırsınız. Zira, Mercedes’in parçaları da Türkiye’de fabrikalardan gidiyor…

    Siz ne düşünüyorsunuz?

     

26 YORUMLAR

  1. Maydanoz Akvaryum
    En önemli olan şey patenttir. Patent bizde ise bu aracın üretimi için hiç kimseye bir kuruş ödemeyeceğiz demektir. Aracı kimin tasarladığının ne önemi var Allah aşkına… İstanbul köprülerini Japonlar yaptı diye geçiş ücretlerini hala alan Japon hükümeti mi? Araç parçalarının nereden geldiğinin de benim için hiç önemi yok. Neden? derseniz eğer; bu tamamen ticari bir bakış açısıdır. Parçaları nereden ucuza temin ederseniz oradan alırsınız. Amerikalılar veya Avrupalılar markalarının ürünlerini Çin de yaptırıyor diye o markalar Çin malı olarak mı satılıyor? Ayrıca araç piyasaya çıkıp satılmaya başladıktan sonra, öyle zannediyorum ki memleketin hemen her köşesinde bu araçlara yan sanayi parçası üretimi için yüzlerce hatta binlerce küçük ve orta ölçekli sanayicik dükkanları açılacak ve buralarda onbinlerce vatandaşımız çalışıp evine ekmek götürecek. Ve yine bu araçlardan yurt dışına sattığımız olursa ve bu satışı da istikrarlı bir şekilde devam ettirirsek ülke ihracatında da müthiş bir gelişme olacak diye umuyorum. Çünkü aracı bir kere sattınız mı, parçasını bin kere satarsınız, doğal olarak orijinal parça hesabı...
  2. Balamirhan dizdar
    Kisacasi dağ fare doğurdu...bu otomobilde yerli ve milli olan hicbir sey yok, italyan bir tasarim firmasinin tasarimini para ile satin alip,sonra elektrikli motorlari siemensten alip, lithum-ion pilleri çinden getirtip, sonra butun parcalarini disardan tedarik edip, ki kurulursa fabrikayi bursada kurup montaj yapacagiz... Şimdi bu yerli bir otomobil mi, tamam bazi parcalarino disardan al ama bir motoru kendin yap, pili kendin yap, yazilimini ve şarj istasyonunu kendin yap, icerdeki led ekranlari falan filan kendin yap, sonra ivir zivirlari disardan ucuza maletmek icin yaptir, Yazida ki en buyuk yanlis dunya devi firmalarin parcalarini disardan aldigi algisi yaratilmaya calisiliyor, kardesim o adamlar once kendileri yapiyor, standardini belirliyor, ondan sonra kritik olmayan parcalarin numunesine gore ucuzunu yaptiriyor, ama can alici merkez parcalar tamamiyla firmaya aittir, bu arac eger yeroi ve milli ise , fiat egea 50 kere daha milli, reno megane sedan 75 kere daha yerli, ford transit hepsinden yerli ve milli, Bizim yerli ve milli araclarimiz zaten var, Adanada temsa fabrikasi var Aksarayda mercedes fabrikasi var Bursada fiat var reno var... Bunlarin isimleri disinda herseyleri yerli ve milli, Yerli ve milli denilen aracin atilla biyiklari haric hicbirseyi yerli ve milli degil... Dağ fare doğurdu...
    • F. Özdemir
      Sayın kardeşim, dünyada hiç bir otomobil üreticisi motor ve kaporta haricindeki parçaları kendileri geştirip üretmiyorlar. O dediğin bir zamanlar araçlar kompleks bir yapıya ulaşmadan yapılıyordu. Amagel görki, bir zamanların Bosch, ZF, Hella gibi daha nice tedarikçi firmalar artık kendi ARGE çalışmaları sayesinde patentlerini üretip HAZIR otomobil parçalarını gerekirse tasarıma uygun şekilde satıyorlar. Ama nedense kimse Mercedes, BMW, veya Audiye Şanzıman, far, elektronik beyin (VW de o meşhur disel skandalı için gerekli beyini Bosch firmasından almışlardı) vs. parçaları tedarikçi firmalardan temin et elerine rağmrn Alman malı değil demiyor. Ha bu arada, bu dediklerimi yıllardır avrupa piyasından takip ettiğim için bu konuya gayet yakınım.
  3. İlje
    %100 yerli olabilmesi için parçaların yurt dısından değil kendi imkanlarımız ile yapılması gerekli italyanın cin sergiinde tanıtım kimse tarafından onaylanmayan aracını biz aldık neden aldık insanları kandırmak için yani buda bizim elektrikli traltör ve yerli ucagımız gibi sahte düzmece yalan aldatmacadır artık insanlar gözünü açsın
    • Y. Doğru
      Birincisi %100 değil zaten %51 yerli denildi. Kaldı ki dünyada hiçbir otomobil üreticisi %100 yerli üretmez, üretemez. Bu sektörde yeniyiz bu yüzden %51 bile çok büyük bi değer. Açıklama da yaptılar hedeflerinin üç yıla kadar %62 ye çıkarmak olduğunu. İkincisi de iktidara olan düşmalığınızdan dolayı aracı kötülemeye çalışmanız çok saçma. Parçaları dışarıdan alınsa bile yerlidir. Lütfen bok atmaya çalışacağımıza sahip çıkalım
  4. Mehmet Ali Aygün
    Geç kalınan bu projeye sorgusuz sahip çıkmalıyız. Olumlu eleştiri yapalım, varsa önerilerde bulunalım. Yerli bir marka oluşturuyoruz, muhalefet etmek adına vatan hainlerine çanak tutmayalım.
  5. FERHAT
    Ticarette helal ile haram birbirine karışmaz arkadaşlar. Bende esnafım kim ucuza çalışıyorsa onunla devam ediyorum. Markası Türkiye’nin olsun dünyanın tüm sokaklarında boy göstersin herkes tanısın da.... varsın kapısının kilidi italyadan gelsin farının ampülü cin den gelsin . Sanki şu anda kullandığımız arabaların hangisi milli?yedek parçacıya gittiğimizde aynı parçadan 4 tane çıkarıyor önümüze (orjinal,muhayyer,idare eder,Çin) olarak sınıflandırıyor kim orjinalini alıyor 100 kişide 20 kişi geri kalanı muhayyer ve Çin ???
    • Hüseyin Turkucak
      Aynen katılıyorum ne hikmetse Türkiye de bir atılım yapılmak isteniyorsa karşı çıkılıyor eğer zamanın da aynı şeyler DEVRİM için yapılmamış olsaydı şu anda yüzde yüz yerli araçlarımızı kullanıyor olacaktık milyonlarca yabancı marka araçlara verilen milyar lar ülkemizde kalacaktı
  6. Osman Yılmaz
    Günümüzde insanlığı öldürüp ulus culuk gibi bir virisü de parçalayıp kabilelere bölen fikri sapkınlık şunu zannedersem düşünmüyor Toprak, Su, Hava ve bilgi insanlığın ortak nimetidir bunlardan insanlığın istifadesi kaçınılmazdır. Önemli olan bir mamulün bize ait olmasıdır ve görünen o ki bize aittir bu da insanlığın hizmetine ülkemizden girecek olması gurur verici.
  7. İsmail kayaalp
    Bir an önce yollarda görmek isteriz. Tasarim olarak harika duruyor. Bence pil ve motor milli olursa gerisi önemli değil.
  8. İhsan kostak
    İlk defa dünya piyasasına açılıyor ve yepyeni bir teknoloji kullanıyor isek arabamızın tasarımı bu kadar klasik olmamalıydı.Risk almama adına biraz posche, biraz land, biraz tiguan karışımı araba yapılmış. Bence cesur davranılıp biraz konsept araba tadında tasarım olabilirdi.
  9. MESUT AFŞAR
    “Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki tekniğin gerektirdiği şeyleri yapmaz, itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.” "Çalışmak demek, boşuna yorulmak, terlemek değildir. Zamanın gereklerine göre bilim ve teknik ve her türlü uygar buluşlardan azami derecede istifade etmek zorunludur." “Uygarlık yolunda başarı yenileşmeye bağlıdır. Sosyal hayatta, iktisadi hayatta, ilim ve fen sahasında başarılı olmak için yegane gelişme ve ilerleme yolu budur” “Bir ulus, sımsıkı birbirine bağlı olmayı bildikçe yeryüzünde onu dağıtabilecek bir güç düşünülemez.” GMKA
  10. emre
    Yapan ve tasarlayan mühendislerin ellerin , kollarına sağlık. Helal olsun . Bu kadarını kimse beklemiyordu, ne kadar övünsek azdır ama şimdi esas bu aracı öyle bir fiyat yapın ki? benim gibi orta direk T:C vatandaşlarımızda alabilsinler. Almayı çok istiyoruz ama fiyat konusunda tedirginiz. Kolay gelsin.
  11. enver semiz
    Bir noktayı açıkça belirteyim kimse ama hiçkimse(yerli yada yabancı) DEVRİM'de yaşadığımız ihaneti hainliği bu otomobilde asla yaşatımayacak bu OTOMOBİL bizimdir TÜRKİYENİNDİR Artık sahada bizde VARIZ.
  12. Mehmet Toplu
    Yerli malı ve gururumuz olan yerli otomobilin perdesinin üzerinden kalkması ile kalp atışlarım hızlandı.cok gururlandım beklentilerin çok çok üstünde bir araba ile karşı karşıya kaldık.Tabiki bu heyacanı tv den duydum. Bir kurumda memur olarak calisiyorum.Arabalarla ilgilenmek benim en ust seviyedeki hobim oldugu icin az da olsa yerli malimizin dahacda kullanilabilir olmasi icin kapi kollarinin yasadigim dogu sartlarinda biraz eksik gibi dordum.Cunku Doguda gece gunduz arasindaki sicaklik farklari yuzunden gunduz arabanin ustundeki karlarin erimesi ile arabanin girinti yerlerine girem kar suyunun aniden donmasi kapi kollarinda zorlamalara sebebiyet verecektir.InşeAllah en yakın zamanda yerli malımıza sahip oluruz.Iyi çalışmalar.
  13. Erdal TOPUZ
    Fikir diye bahsedilen konu Telif hakkına benzetme olmuş. Olabilir. Lakin bahse konu Otomobil günümüz şartlarına uygun üretilecek bir Otomobil olmadığı gibi yeni bir jenerasyonun başlangıcı gibi duruyor. Ne yazık ki bizim Ülkemizde başarıya ulaşılamama nedeni hiç bir zaman iyi Analiz edilmemiş yada ettirilmemiştir. Bu iş mecliste Kanun,Genelge,Tüzük çıkarmaya benzemez. Alt yapısı olmayan hiç bir şeyin sürdürülebilir olması da mümkün değildir. Araba meselesini şöyle bir ele alalım: Malzeme,Parça,Teknoloji vb. dışa bağımlı olmak zaman içresinde istenilmeyen sıkıntı ve sorunları da beraberinde getirir. Ülkedeki Enflasyon her şeyde olduğu gibi. Fiyatına yansıyacaktır. Malzeme tedarikinde sıkıntı üretime yansıyacaktır. Alt yapı oluşmadığından Yolculuk esnasına; Trafikte Arıza, Kaza gibi durumlarda aracın dilinden anlayacak yetişmiş usta ve teknik elamanlar olmadığından sıkıntılar çıkacaktır. Çekiciler ile bu araçları nakil edilme durumunda kalacaklar. Daha şu an aklımıza gelmeyen bir çok nedenler ortaya çıkabilir. Sözün Özü Mustafa Kemal ATATÜRK'ün de dediği üzere; "Dünyada Gelişmeleri ve Teknolojileri takip etmeli ve hiç bir zaman gerilerde kalınmamalı." Yani kendi ülkemizde teknolojiye yatırım yapmalı ve hiç bir zaman gerilerde kalınmamalı. Türk'ün Türk'ten başka dostu olmaz.
    • Mehmet AKCAN
      Sevgili kardeşim, okuduğum yorumlar da en mantıklı sizi buldum, teşekkürler.Yazınıza çok şey eklenebilir, ancak çok laf kafa karışıklığı yapar, tartışmayı uzatır, zaman kaybederiz.Düşüncelerinize katılıyorum, ancak niyet ve adım, temel atmak, devamında hızla kendi bilim ve teknolojimizi geliştirip, tamamını yerli ve milli yapmak en aklidir düşüncem.Birde önemli Bir hususa değinmek istiyorum.Burada yorum yazarken ne olur kırıcı ifade kullanmayalım, hepimiz bu ülkenin insanlarıyız, hiç kimse hain olamaz, hepimiz ülkemizi seviyoruz.Elbetteki olumlu, olumsuz tenkitler olacaktır, saygıyla karşılamak gerekmez mi?... Saygılarımla...
  14. Yekta Gökbey
    Merhaba. Konuya yabancı olanlar için netleştirici bir yazı olmuş. Teşekkürler. ‘Yerli değil’ düşüncesini en çok yedek parça menşei ülkelerinin varlığı, hatta çokluğu sağlayacak. Ülkemizde kırk yılı aşkın bunca otomotiv tecrübesi varken, TOGG mümkün olduğunca yerli firmalara ürettirmeli, çok ince hesap yapmamalı. Yerli üreticilerde milli düşünceler ve destekle mümkün olduğunca uygun teklif vermeli yüksek kalitede üretmeli. Mümkün olamayan bir durum varsa o da devede kulak olmalı. Saygılarımla,
  15. Salih Toprak
    Her üretimin başarının bir hikayesi olur nasıl bir hikayesi olacak merak etmemek mümkünmü damdan düşer gibi oluyormu bu işler varsayalım hadi bizim olsun üretim neden türkiye değil veya nerde üretildi bu gizlilik desem alası dünyada var bilemedim yollarda görürsem şaşıracağım
  16. İrfan kulaksız.
    50 yildir oto ydek parca ticareti yaptim.Dunyada hicbir otomobil firması arabanın tum parcalarini kendisi yapmaz.Karasör ve kaporta haricinde diger parcaları dişaridan alirlar.Balatalari lastiklerini sanzuman defransiyel ön takim vs parcalarinı tedarikci firmalardan alır.Örneğin Opel.Amerikan GEneral motor fabrikasina aittir.Ama Almanyada cıkar.Renault master motoruyla Opel movana motoru aynıdır.Bunun gibi bircok ornek verilebilir.
  17. Edip Ozan
    Otomobilin kimin malı olduğunu gösteren nedir? 1. Tasarım 2. Patent 3. Motor 4. Şanzıman ve diferansiyel...
  18. İshak Tufan Mak. Mühendisi
    Kardeşim Dünya gelmiş ülkende araç üretiyor yerli yersiz lafını konuşmazken . Biz kimiz TÜRKİYE neden TOGG ekibini alkışlamıyoruz .Alkışlıyorum yolları açık olsun ülkemi ❤️
  19. Emirhan
    Yorumları okuduğumda saçma sapan yorumlar gördüm neymiş milli sayılmazmis çok temel düzey teknoloji yapılıyormuş vs. Kusura bakmayın ama porshe tesla Ferrari gibi dünya devi araba markaları en iyisini yaparak başlamadı tamam biraz geriden geliyo olabiliriz ama bu bizim bi çaba gösterdiğimizin göstergesi bazı kesim Tayyip 'i sevmediği için karşı çıkıyor ama bunun sağcı solcu ile bi alakası yok bu Türk milletinin ortaya koyduğu bir üründür ve kim desteklemiyor ve engelliyorsa vatan hainidir şehitlerimiz durduk yere ölmedi cumhurbaşkanını sevmiyorsunuz diye ülkemize yaptığı katkıları da eleştirirseniz cahil olduğunuzun kanıtıdır...