Sıfırdan Karavan Yaptırmak!

0
2049
Sıfırdan Karavan Yaptırmak

Pandemi koşulları sebebiyle karavanla yolculuk ve tatil yapmak her geçen gün popülerleşiyor. Peki istediğiniz bir karavana sahip olmak ne kadar kolay? Hangi yollardan geçmeniz gerekiyor? Elbette belli başlı firmaların fabrikasyon olarak ürettiği veya sonradan karavana çevirdiği karavanları alabilirsiniz ya da bazıları gibi aldığınız bir aracı sıfırdan karavan yapabilirsiniz. Gelin birlikte “Sıfırdan Karavan Yaptırmak” yazımızda bu adımları birlikte inceleyelim.

Sıfırdan Karavan Yaptırmak İçin Araç Seçimi

Piyasa da genellikle karavan için tercih edilen belli başlı araçlar vardır. Özellik PSA grubu yoğun olarak tercih edilir. Bunun sebebi bu araçların köşeleri dik ve düz olduğundan karavana çevirmek kolaydır. Ayrıca parça maliyetleri ve bakımları nispeten ucuzdur. Bunun yanında gideceğiniz yol koşulları, kişi sayısı, yaptıracağınız karavanın lükslük derecesi karar vermenizde size yol gösterecektir. Diyelim ki daha çok ormanlık arazilerde konaklamak istiyorsunuz. 4×4 bir araç tercih etmek sizin açınızdan faydalı olacaktır.

2. El Minivan & Panelvan İlanları

Yapım Öncesi İzolasyon

Karavanlarda izolasyon oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Özellikle seyahatlerinizi 4 mevsim yapacaksınız aracın yazın serin, kışın sıcak kalması gerekiyor. Aksi takdirde konforlu bir seyahat geçiremeyebilirsiniz.

Sıfırdan Karavan Yaptırmak İçin Elektrik Tesisatı

Elektrik tesisatı, izolasyondan sonra yapılır. Dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi araç içinde kullanılacak kabloların yanmaz olması ve fazladan yer kaplamamak ve karışıklığı önlemek açısından uygun boylarda kesilmiş olması gerekir.

Genel İşlemler

Sıra geldi zevkli kısımlara. Öncelikli olarak elektrik tesisatından sonra, araç içinde tüketeceğiniz elektrik miktarına bağlı olarak güneş panelleri döşetmelisiniz. Bu enerjinin depolanması için mutlaka bir jel akü gerekli. Tüm bu gelen elektriği 12 volttan 220 volta çevirmek için bir invertöre ihtiyacınız var. Su tesisatı ve depo konusunda ise karavanı kullanacağınız kişi sayısı size yol gösterecektir.

Şimdi ise mobilya seçimi, tüm bu işlemlerden sonra kendi zevkinize ve kullanışlılığa göre mobilyalarınızı seçebilirsiniz. Her şeyin katlanabilir ve küçülebilir olması size yarar sağlayacaktır. Mobilyalardan sonra prizler ve aydınlatma gruplarını takabilirsiniz. Daha sonrasında mutfak ve tuvaleti amaca uygun bir şekilde döşedikten sonra işlem tamam.

Proje Onayı

Tüm bunları yaptırdıktan sonra aracın projesini çizdirmeniz ve Tüvtürk’te onaylattırmalısınız. Sonrasında aracınıza karavan ruhsatı alıp, yasal bir şekilde keyfini sürebilirsiniz.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here