Sıcakta arabanızda bırakmamanız gerekenler yazımızda tehlike arz eden ve araç içerisine büyük ya da küçük olarak zarar verme ihtimali olan veya zarar görme ihtimali olan şeylerin ne olduğuna göz atacağız.

Yaz aylarında açık havalarda durmak sıcağın direkt olarak vücudumuza temas etmesi ile dayanılmaz bir hal alırken kapalı mekanlarda durmaksa sıcağı depoladığı için daha da bunaltıcı oluyor.

Durmak istemediğimiz ve kendimizi serin yerlerin esiri altında bıraktığımız bir mevsim olan yaz ayları arabalar içinde sorunlu bir etken olarak karşımıza çıkıyor.

Yoğun sıcak sonrası arabamıza bindiğimiz zaman kısa süreli baygınlık geçirdiğimiz olmuştur. Ancak 5-10 dakika sonra klimanın soğukluğu ile bu hava kendisini serinliğe bırakmıştır. Peki ya biz arabada yokken orada neler oluyor dersiniz? Arabanın iç yapısı veya bıraktığınız eşyalar güneş ışınlarına ne kadar maruz kalıyor olabilir?

Bugünkü yazımızda sıcak havalarda arabanızda bırakmamanız gereken 10 şeyden bahsedeceğiz. Keyifli Okumalar.

1Plastik Su Şişesi

Plastik şişeler sıcak arabanın içinde doğrudan etki etmese de içinde bulundurduğu suya büyük ölçü de etki ediyor. Yoğun bir şekilde sıcağa maruz kalan su şişeleri ısınan plastik ile etkileşim halinde olarak kimyasal tepkimeye giriyor ve suyun koku ve tadının değişmesine neden oluyor. Girdiği kimyasal tepkimeyle BPA (Bisfenol A) Riski taşıyor. Bu bileşik endokrin engelleyicidir ve doğal hormonların işlevine, hareketine, salgısına ve üretimine müdahale eden bir maddedir. Dolayısıyla sağlığımız açıdan tehlike arz etmektedir. Sıcakta arabanızda bırakmamanız gerekenler listesinde ilk sırada yer bulan su şişeleri yerine cam tercih edebilirsiniz.

2Pilli Elektronik Cihazlar

Pilli elektronik cihazlar sıcakta arabanızda bırakmamanız gereken şeyler listesine 2. Sıradan giriş yapıyor.

Sıcak günlerde Powerbank gibi batarya şarj eden ve diğer lityum barındıran cihazları araba içinde bırakmayın. Elektronik cihazlar yüksek sıcaklıklarda iç devre elemanlarında hasara yol açabilir. Hatta hasar boyutu artarak cihazın yanmasına bile neden olabilir.

3Evcil Hayvanlar

Arabada sevimli hayvanınızla seyahat ediyorsunuz ve birden karnınız acıktı. Yemek yemek için kenara çektiniz. Tam bu nokta da empati yapmalısınız. Biri sizi yemek yemek için kavurucu sıcağın altında saatlerce bekletse ne yapardınız? Muhtemelen buna itiraz ederdiniz. Ancak itiraz edemeyecek olan evcil hayvanınız bu durumu kabullenmek zorunda kalacaktır.  Kavurucu sıcağın altında her açıdan zarar görme ihtimali olan küçük dostunuzu arabanın içinde bırakmamalısınız. Hem bu durum dostluğun pekişmesi adına büyük bir adım olmuş olur.

4Aileniz

Biraz önce evcil hayvanınızdan bahsettik ancak listemizde birde aile faktörü yer alıyor. Olmama ihtimali beklenilebilir ancak kısa süreli bir işiniz dahi olsa ailenizden biri veya herhangi bir insanı araba da yalnız bırakmamalısınız. Özellikle yaşlı bireylerin sıcak havayı depolayan araç içinde kalması çok ciddi sorunlara yol açabilir. Böylece aile faktörü sıcakta arabanızda bırakmamanız gereken şeyler listesinde yerini almış oldu.

5Basınçlı Teneke Kutular

Sıcakta arabanızda bırakmamanız gereken belki de en önemli şeyler basınçlı teneke kutulardır.

Basınç içeren deodorant, saç spreyi, sprey boya gibi ürünler üzerlerinde maruz bırakılacakları maksimum sıcaklık seviyelerini gösterirler. Muhtemelen araba içi sıcaklığı bu eşyaların patlama riskini artırıcı bir etken olarak karşımıza çıkacaktır.

6İlaçlar ve Losyonlar

İçinde bulunan maddenin yüksek sıcaklığa maruz kalmasıyla beraber ambalaj veya doğrudan güneş ışığıyla tepkimeye girerek maddenin yapısı değişebilir. Değişmese bile mutlaka eski kullanım süresini koruyamayacaktır. Bu tür eşyaları da araba da bırakmamaya özen gösterelim.

7Çakmaklar

İşte karşınızda bir patlayıcı madde daha. Gün boyu süren sıcağın altında patlama riski bulunan bir eşyayı bırakmak istemezsiniz. Çakmak içinde bulunduğu gaz yanıcıdır ve yoğun sıcağa maruz kalması durumunda patlayıcı bir hal alabilir.

8Çikolata ve Şekerler

Şimdi gelelim arabanızın içini kötü bir hale getirecek yiyeceklere. Çikolata ve şekerler yapısı gereği çok sıcak olmayan durumlarda bile erimeye meyillidirler. Yüksek sıcaklıklara maruz kalmaları onların ambalajlarının da erimesini sağlayarak koltuklar ve döşemeler üzerinde derinlemesine nüfuz ederek kötü bir görüntü olmasına neden olur. Bu kötü görüntü sıcağın ortadan kalmasıyla katılaşacak ve temizlik anlamında işinizi zorlaştıracaktır. Koltuklarınızdan veya döşemelerinizden olmak istemiyorsanız bu iki yiyeceği aracınızda bırakmayın.

9Güneş Gözlüğü

Kötü güneş gözlüklerine sahipseniz yoğun sıcak altında muhtemelen eriyen bir güneş gözlüğünüz olacak demektir. Eğer güneş gözlükleriniz kaliteliyse erime olmayabilir ancak gözlük yüzeyi ile güneş ışınları arasında oluşan etkileşim gözlüğünüzün renk tonunu değiştirebilir. Hatırlatmakta fayda gördüğümüz bir durum var ; Güneş gözlüğünüzü kutusunda muhafaza etmeniz oluşan deformasyonları büyük ölçü de azaltacaktır.

10Gıda Ürünleri

Buzdolabı icat edilmiştir çünkü yiyecekler sıcak ortamlarda daha çabuk bozularak muhafaza şansını yitirir. Aynı şekilde arabada unuttuğunuz veya bıraktığınız yiyecekler hem bozularak yeme şansınızı ortadan kaldıracak hem de ürettiği bakteriler nedeniyle derin bir koku yayılımı yaparak aracın koltuklarına kadar bulaşacaktır. Böyle bir şeyin olmasını istemiyorsak aracımızda gıda ürünleri barındırmamalıyız.

 İkinci El Araba İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here