Powerbox Nedir? Nasıl Çalışır? | Otomobil Güçlendirme Ekipmanları

1
3078
powerbox

Otomobili Değiştirmek Yerine Motorunu Güçlendirmek

Günümüzde birçok kişi daha güçlü otomobil almak için çok sevdiği otomobillerinden vazgeçmektedir. Ancak bazı kişiler de otomobillerini değiştirmek yerine güçlendirmeyi tercih ediyor. Otomobil motorlarını daha güçlü hale getirmek atmosferik motora sahip araçlar için her ne kadar zor olsa da turbo beslemeli araçlar için birçok güçlendirme seçeneği bulunmaktadır. Bu seçenekler içerisinde en basit olanı yazılımdır. Yazılım iki türde yapılabilir. Araca bağlanan bir soketle ECU üzerinden map düzenleyerek ve sonradan takılan powerbox ile. Bu yazımızda Powerbox nedir? Nasıl Çalışır? Bunlardan bahsedeceğiz.

powerbox

Powerbox Nedir?

Genellikle aracının beynine müdahale ettirmek istemeyenler tarafından tercih edilen powerbox, motora giden yakıtın basıncını arttırmaya yarayan bir modüldür. Çalışma prensibi oldukça basittir. Motora gitmesi gerekenden fazla yakıt gitmesini sağlar. Her daim zengin karışımın yakılması ile motor içerisindeki yanma artar. Bu sayede güç artışı elde edilir. Motora fazla yakıt geldiğinde oluşacak egzoz dumanı da fazla olacağı için otomatik olarak turbo basıncını da artmış olur. Turbo basıncının artması da gücün arttığı anlamına gelir. Genellikle üzerinde kademeler bulundurur. Bu kademelerin her biri farklı modları bulundurur. Her modun görevi birbirinden farklıdır. Bazı modlar alt devirlerde yüksek tork oluşumu sağlarken bazı modlar da üst devirlerde yüksek güç sağlamaktadır. Tamamen amaç ve istekler doğrultusunda kullanılmalıdır. Powerbox common-rail teknolojisine sahip dizel motorlarda kullanılabilir.

Powerbox Zararlı mı?

Powerbox günümüzde çok fazla kullanılmamaktadır. Aracın yalnızca yakıtını arttırarak güç elde etmek pek de sağlıklı değildir. Motorun daha sesli çalışmasına neden olur. Aracınız daha fazla yakıt tüketir. Powerbox’ın avantajlı yanı parça halinde olduğu için dilediğinizde aracınızdan kolayca sökebiliyorsunuz. Powerbox’ın popüler olduğu zamanlarda aracınıza chiptuning yaptırmak için araç ecu’sunu söktürmeniz gerekiyordu. Birçok kişi bu durumdan çekindiği için chiptuning yerine powerbox’ı tercih ediyordu. Chiptuning teknolojisi gelişti. Araca OBD soketinden bağlanarak chiptuning işlemi kolayca yapılabiliyor. Aracınızın eski map’i kayıt edildiği için dilediğiniz zaman aracınızı eski haline çevirebiliyorsunuz.

powerbox

Powerbox mı? Chiptuning mi?

Bu sorunun cevabı aslında çok açık chiptuning işlemi araç motorunun birçok parçasına etki edip yakıtın daha verimli yakılmasını sağlarken, powerbox yalnızca yakıtı arttırarak aracın zengin karışım yakması ile güç elde etmesini sağlıyor. Bu durumda Chiptuning ön plana çıkıyor. Powerbox aracınızın mazot pompasına takılan bir parçadır. Bu parçanın arıza yapması motorunuz için büyük bir sorun oluşturabilirken, chiptuning işleminde aracınıza mekanik olarak hiçbir işlem yapılmıyor. Bu durum da arıza yaşanmasını önlüyor. Bu bahsettiğimiz olaylar Chiptuning ‘i daha seçilebilir kılıyor.

Chiptuning Nedir?

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here