Motosiklette Kombine Fren Sistemi 

Motosiklet modellerinde kullanılan birkaç farklı fren sistemi bulunur. Bunlar; ”bağımsız” olarak adlandırabileceğimiz kombinesiz fren sistemleri, Combained Braking System (CBS) olarak bilinen kombine fren sistemi ve Anti-Lock Braking System (ABS) olarak sıralanabilir. Bu yazıda, CBS adı verilen ve commuter, cruiser, touring ve scooter tarzı motosikletlerde sıklıkla kullanılan kombine fren sistemini inceleyeceğiz.

kombine fren sistemi

Kombine Fren Sistemi (CBS) nedir?

Honda tarafından geliştirilen CBS, sürüş esnasında yapılan fren gücünün %70’e %30 olarak tekerlere dağıtılmasını mümkün kılan bir frenleme sistemidir. CBS sistemi olan motosikletlerde, ön frene basıldığında %70 ön disklere baskı uygulanırken, %30 arka disklere baskı uygulanır. Tam tersi olarak arka frene basıldığında ise %70’lik baskı arka disklere uygulanırken, %30’luk baskı ön disklere uygulanır. Yani sistem, %100’lük fren performansını ön ve arka olmak üzere dağıtarak uygular.

CBS’nin Avantajları ve Dezavantajları

Kombine fren sisteminin en büyük avantajı daha güvenli bir frenlemeyi mümkün hale getiriyor olması. Özellikle yeni başlayan motosiklet sürücüleri için CBS, güvenli bir fren sistemi sistemi olarak öne çıkıyor. Amatör motosiklet sürücüleri, frenlemeyi ön ve arka beraber yapma alışkanlığını geliştirene kadar CBS sistemi sayesinde rahat edebilirler. Dezavantaj olarak ise, CBS sistemine alışkın olmayan kullanıcıların alışmakta zorlandığı bir sistem olduğu söylenebilir. Markaların CBS sistemini kullanarak ürettiği motosikletlerde, sürücülerin bu sistemi kapatıp-açma gibi bir şansı bulunmuyor. Ayrıca, fren kontrolünün  önem taşıdığı zorlu arazi koşullarında kombine fren sistemi, sürücü için çeşitli zorluklar çıkartabilir.

fren sistemi

Euro 4 Standartları Gereği Zorunlu!

Euro 4 standartları gereği küçük hacimli motosikletlerde, kombine fren sistemi kullanımı zorunlu hale getirildi. Euro 4 formunda üretilen 125cc’lik motosikletler CBS fren sistemi ile beraber satışa sunuluyor.

elektronik cbs

Honda’nın Ürettiği İlk Kombine Fren Sisteme Sahip Model

Honda tarafından 1983 yılında üretilen GL1100, bu frenleme teknolojisinin kullanıldığı ilk cadde motosikleti olarak kabul ediliyor. Yıllar içinde ürettiği farklı modellerinde de bu sistemi kullanmaya devam eden marka, 2009 yılı itibariyle ürettiği CBR 1000 RR ve CBR 600 RR modellerinde ise elektronik bir sistem ile çalışan çiftli CBS ve ABS sistemlerini kullanmıştır.

cbr1000rr

 

İkinci el motosiklet ilanları

Suzuki VanVan Motosiklet İncelemesi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here