Günümüz otomobilleri teknolojiyle beraber oldukça gelişmiş donanımlara sahiptir. Yaz-Kış fark etmeksizin marşa bastıktan çok kısa bir süre sonra motor hazır hale gelir. Ancak eski model karbüratörlü araçlarda bu sistem daha farklı çalışmaktadır. Eski model araçlar için jikle, motorun ömrünü uzatan bir aksamdır. Gelin hep birlikte jikle nedir? Ne işe yarar? beraber inceleyelim.

Jiklenin Görevi Nedir?

Jikle ne işe yarar?

Çalışma prensibi olarak jikle, karbüratörün hava kelebeğini kapatmak veya iyice kısmak amacıyla karışıma giren hava miktarını azaltır. Hava miktarını azalırken de, yakıtın akışını hızlandırıp zengin karışımın oluşmasını sağlar. Kış aylarında yaşanılan düşük sıcaklıklarda motorun daha kolay çalıştırılmasını sağlar.

Karbüratörlü araçların vazgeçilmez aksamı olan jikle bazı model araçlarda manuel bulunurken bazı araçlarda ise otomatik olarak bulunmaktadır. Manuel jikle nasıl çalışır ? Soğuk havalarda araç ilk çalıştırıldığında jikleyi elinizle yukarıya kadar çekmeniz gerekir. Motor kendi ısısına göre jikleyi kendiliğinden indirecektir. Birçok sürücü jikleyi tam kapatmayı genellikle unutmaktadır. Jikleyi kapatmayı unuttuğunuz takdirde motor ısındıktan sonra yeterli hava alamayacağı için stop edecektir.

Otomatik Jikle Nedir?

Jiklenin çalışma prensibi

Eski tip karbüratörlü araçlarda manuel jikle göremediyseniz araç, otomatik jikle özelliğine sahip demektir. Marşa basıp bir kere gaz verdiğinizde devir saati otomatik yükselecektir. Havanın derecesine göre genellikle 2 bin ila 3 bin devir arasında sabit devirde motorun ısınmasını ve bu esnada zengin karışımın oluşmasını sağlayacaktır. Otomatik jikle de herhangi bir açma kapama işlemi yoktur. Eğer aracınız da jikle uzun süre düşmüyorsa birkaç dakika sonra gaz verip çekmeniz halinde aracınız normal rölanti devrine gelecektir.

TRİNK SAT

ARABAM GARAJ

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here