Direksiyon Teknolojiyle Dönüyor!

Gelişen otomotiv teknolojileri, araçlardaki sürüş güvenliğini ve konforunu olumlu yönde etkiliyor. Hızlı gelişen teknoloji, araç özelliklerini tepeden tırnağa hızla değiştirebiliyor. Bu değişimler birçok noktada sürücüyü ve yolcuları da etkiliyor. Aracın sürüş yönünü belirleyen direksiyon sistemi de gelişme gösteren otomotiv teknolojilerinden biri. Hidrolik direksiyon sisteminin yerini iyiden iyiye almaya başlayan hıza duyarlı direksiyon sistemi (elektronik direksiyon sistemi) nedir, nasıl çalışır? Bir bakalım.

Hıza Duyarlı Direksiyon Sistemi Nedir?

Hidrolik direksiyon sistemleri, motora bağlı bir pompa yardımı ile çalışırlar. Hıza duyarlı direksiyon sistemlerinde ise durum farklıdır. Bu sistemler aküden alınan elektrik ile çalışırlar. Bu yüzden bu sistemlerin bir diğer adı elektronik direksiyondur.

hıza duyarlı direksiyon sistemi

Hıza Duyarlı Direksiyon Sistemi Nasıl Çalışır?

Hıza duyarlı direksiyon sistemlerinde sürüş esnasında direksiyona bazı kuvvetler uygulanır. Uygulanan bu kuvvetler hıza bağlı olarak değişiklik gösterir. Düşük hızlarda yumuşak olan direksiyon, yüksek hızlarda sertleşir ve keskinleşir. Bu sayede yakıt tüketimi azaldığı gibi, konforlu ve güvenli bir sürüş de gerçekleşir. Özellikle park manevraları gibi direksiyonu çevirmenin zor olduğu durumlarda elektronik direksiyon sürücüye yardımcı olur. Verilen ekstra elektrik gücü ile direksiyonun hareketi yumuşatılır. Uzun yollarda gerçekleştirilen yüksek hızlı sürüşlerde ise direksiyona verilen elektrik desteği ile sürücü ve yolcuların güvenli yol alması sağlanıyor. Elektrik desteği ile ağırlaşan direksiyon keskin dönüşlere imkan tanıyor.

hıza duyarlı direksiyon sistemi

Elektronik Direksiyon Sistemi Arızalanırsa Ne Olur?

Her elektronik sistemin olduğu gibi bu sistemlerin de nadiren de olsa arızalanma ihtimali vardır. Bu sistemlerin arızası genel olarak kablolardan veya elektronik üniteden meydana gelir. Arıza gerçekleştiği anda aracınızın marka ve modeline göre farklı tepkiler vermesi mümkün. Bazı otomobillerde direksiyon arızası yaşandığı anda elektronik direksiyon sistemi, hidrolik direksiyon sistemi gibi çalışmaya başlar. Bazı otomobillerde ise yaşanan arızayla beraber sistem, manuel direksiyon sistemi gibi çalışmaya başlar.

İkinci el satılık ticari araç ilanları

Hidrolik ile Elektrohidrolik Direksiyon Arasındaki Farklar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here