Hangi aracın hangi şanzıman modelini kullandığını söylemeden önce bilmeyenler için “Şanzıman nedir?” sorusunu hemen cevaplayalım. En basit tanımıyla motorun ortaya çıkardığı enerjiyi tekerleklere ulaştıran şanzıman, aracın hareket etmesini sağlayan en önemli parçalardan biri olarak görülüyor. Sürüş performansını oldukça fazla etkileyen bu aksama “vites kutusu” da deniliyor. Markaların kullandığı şanzıman tiplerini sizin için bu yazımızda bir araya getirdik. Keyifli okumalar.

Alfa Romeo

Sunduğu özel tasarım ve teknoloji ile sürücülerine benzersiz bir yol deneyimi vadeden Alfa Romeo, kullandığı şanzıman tipleriyle yüksek performans ve yakıt verimini bir araya getiriyor. Marka, sedan modellerinde ZF 8 ileri otomatik şanzıman tipini kullanırken kompakt crossover ve hatchback segmentlerinde ise çift kavramalı özel 7 ileri otomatik şanzımanı tercih ediyor.

Audi

Otomobil dünyasının en etkileyici markalarından biri olan Audi, geleceğe yönelik teknolojileriyle adından sıkça söz ettiriyor. Son model araçlarını S tronic 7 vitesli çift kavramalı şanzıman ile destekleyen Audi’nin, bazı modellerinde manuel şanzıman da bulunuyor.

Şanzıman Örnek 1

BMW

Otomotiv dünyasının önde gelen markalarından biri de BMW. Birçok modelinde farklı şanzıman tiplerini kullanan marka, 7 veya 8 ileri Steptronic şanzımanları çokça tercih ediyor. Steptronic Spor ve 6 ileri manuel M şanzımanları da BMW’nin bazı modellerinde görmek mümkün.

Fiat

Egea’nın hibrit modeli ile kullanıcılarına ilk defa 7 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman deneyimi sunan Fiat, araçlarında 6 ileri otomatik-manuel çift kavramalı şanzıman tipini kullanıyor. Markanın, yeni Doblo modellerinde ise 8 ileri otomatik şanzıman tipi mevcut.

Citroen

C3, C4 modellerinde 6 ileri manuel şanzıman tipini kullanan Citroen; C4 X modelindeyse EAT8 otomatik şanzıman deneyimi sunuyor. “Efficient Automatic Transmission” anlamına gelen EAT, verimliliği ile öne çıkan bir şanzıman türü.

Ford

Keyifli bir yol deneyimi için sürücülerine farklı alternatifler sunan Ford; 6 ileri konvansiyonel otomatik şanzıman ve zorlu yol koşulları için özel olarak hazırladığı 10 ileri otomatik şanzıman sistemlerini kullanıyor. Buna ek olarak, PowerShift çift kavramalı otomatik şanzıman DCT sistemini de bazı Ford marka araçlarda görebilirsiniz. “Dual Clutch Transmission” yani DCT, sürücülere daha verimli yakıt performansı ve daha hızlı vites değişimi imkanı sunan bir şanzıman tipi olarak biliniyor.

PowerShift Şanzıman Nedir?

Çift kavramalı şanzıman çeşitleri arasında yer alan PowerShift şanzıman, yağlı ve kuru sistem olmak üzere iki farklı mekanizmaya sahip. PowerShift şanzıman, yakıt tüketimini en aza indirerek maksimum performans sunabiliyor. Bu da uzun yollarda daha verimli bir seyahat anlamına geliyor.

Honda

Honda, Jazz Hibrit ve City gibi modellerinde “Continuously Variable Transmission” yani sürekli değişken şanzıman anlamına gelen CVT sistemini kullanıyor. Bu sistem verimli yakıt kullanımı sayesinde düşük karbon salınımı yapan çevre dostu bir şanzıman tipi olarak biliniyor. Marka, Civic Type R modelinde ise 6 ileri manuel şanzıman kullanıyor.

Hyundai

Dünyadaki büyük otomobil üreticilerinden biri olan Hyundai, Tucson ve Bayon gibi yakından bilinen modellerinde, 6 ileri tam otomatik ve 7 ileri çift kavramalı şanzıman seçeneği sunuyor. i20 modellerinde ise çift kavramalı ve 5 ileri manuel şanzıman tipi mevcut.

Şanzıman Örnek 3

Kia

1944 yılında Güney Kore’de kurulan Kia, otomobilseverlerlerin en beğendiği markalar arasında yer alıyor. Birçok modelinde 7 ileri DCT ve 6 ileri otomatik şanzıman modellerini kullanan Kia’nın, Picanto modellerinde ise 5 ileri AMT şanzıman kullanılıyor.

AMT Şanzıman Nedir?

Mercedes-Benz

Otomotiv dünyasının amiral markalarından biri olan Mercedes-Benz, modellerinde “9G-Tronic” isimli tam otomatik şanzımanları tercih ediyor. Dayanıklılığı ile öne çıkan bu şanzıman tipi, sürüş konforunu da artırıyor.

Nissan

Konfor dolu tasarımı ve gelişmiş teknoloji ile tüm modellerde farkını yaratan Nissan, tam otomatik CVT ve X-Tronic şanzımanlar ile keyifli bir sürüş sağlıyor. Peki, X-Tronic ne demek? X-Tronic, çift kavramalı şanzıman versiyonu anlamına geliyor.

Şanzıman Örnek 4

Opel

6 ve 8 ileri otomatik veya manuel şanzımanlar ile aracı daha fazla kontrol etme fırsatı sunan Opel, sürüş sırasında hızlı ve kesintisiz vites geçişleri vadediyor. Opel’in Crossland modelinde ise Quickshift teknolojisini kullanılıyor.

Peugeot

PSA grubunun bir başka otomobil markalarından biri olan Peugeot, “EAT” ismini verdiği tam otomatik tork konvertörlü şanzımanları kullanıyor. Kullanışlı bir deneyim sunan bu şanzımanların 8 ileri tam otomatik versiyonuna ise “EAT8” deniliyor. Peugeot, daha eski modellerinde tek kavramalı robotize şanzımanlar kullanıyordu.

Renault

3 farklı şanzıman tipi kullanan Fransız üretici Renault, “EDC”- “X-tronic”- “BVA” isimli şanzımanları kullanıyor. Fransızca otomatik şanzıman teknolojisi anlamına gelen BVA’nın, en önemli özelliğiyse direksiyonun arkasında bulunan kulakçılar yardımıyla da kontrol edilebilmesi.

EDC Ne Demek?

Şanzıman Örnek 5

Volkswagen

Volkswagen’in, kompakt ve hafif şanzıman sistemi olarak tanımladığı çift kavramalı şanzıman tipi olan DGS, düşük yakıt tüketimi ile maksimum performans deneyimi sunuyor. Volkswagen modellerinin neredeyse tamamında bu şanzıman tip kullanılıyor.

Volvo

Üstün performanslı araçlarıyla bilinen Volvo, kullanıcılarına benzersiz bir sürüş deneyimi vadediyor. Volvo, araçlarında genel olarak “Geartronic” adıyla bilinen tam otomatik vites sistemini kullanıyor.

İkinci El Otomatik Araç İlanları

4 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here