FCA’in Küçük Hacimli Turbo Motoru!

Bir yandan otomotiv sektöründeki elektrikli motor teknolojileri gelişmesini sürdürüyor, bir yandan da içten yanmalı motor teknolojilerine yepyeni güncellemeler ekleniyor. Markaların tam elektrikli veya elektrik destekli motorlara yatırım yapması, içten yanmalı motorlara yapılan yatırımları bitiremedi. Dizel yakıt ile çalışan motor sistemlerinin her geçen gün üretim bantlarındaki sayıları azalıyor fakat turbo destekli benzinli motorlar bir süre daha fabrikalardaki yerini koruyacak gibi gözüküyor. Bu ekosistemde; Fiat, Jeep, Alfa Romeo gibi markaları içerisinde bulunduran FCA grubu, ortak kullanacağı turbolu bir benzinli motor sistemi geliştirdi. Düşük hacimli olan ve turbo ile desteklenen Firefly motor teknolojisi, düşük yakıt tüketimi ve performanslı kullanımı ile dikkat çekiyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde lansmanı gerçekleştirilen makyajlı Egea’da da gördüğümüz Firefly motor sistemini inceleyelim.

firefly motor

Firefly Motor Nedir?

İlk örneklerini Jeep Renegade ve Fiat 500x modellerinde gördüğümüz Firefly motor sistemi; düşük motor hacmine sahip, turbo destekli bir motor ünitesi. FCA markalarının modellerinde yer alan 1.0 ve 1.3 litrelik motor kombinasyonları Firefly etiketine sahip. FCA’in Brezilya’daki fabrikasında geliştirilen bu motor, FCA’in Polonya’daki motor fabrikasında üretiliyor. Bu fabrika aynı zamanda 1.3 Multijet olarak bildiğimiz dizel motorun ve 0.9 litrelik benzinli Twinair motorun da üretildiği tesis olarak geçiyor.

polonya motor fabrikası FCA

Firefly Motorun Performansı Nasıl?

Firefly etiketine sahip turbo destekli benzinli motorlar 3 farklı seçeneğe sahip. 1.0 litrelik versiyon 120 beygirlik güç üretirken, 1.3 litrelik versiyonun 3 silindirli olanı 150 beygirlik güç üretiyor. Dört silindirli 1.3 Firefly ise 180 beygirlik bir güce sahip. Avrupa Birliği normlarına uygun olarak tasarlanan bu motorlar, Euro 6D standartlarında geliştirilmiş. Yakıt verimliliği ve performans verileri de bu standartlara uygun ölçüde ayarlanmış. Üretim aşamasının ardından motor prototiplerinin sağlamlık ve güvenlik testleri yapılmış. Bu kapsamda 75.000 saatin üzerinde sanal analiz, 60.000 saat ise fiziksel test uygulanmış. Firefly motor, dünyanın çeşitli yollarında tam olarak 5 milyon kilometrelik kullanıma tabi tutulmuş. Bu testlerin ardından modeller ile beraber sunulmaya başlanmış.

egea benzinli motor

Fiat Egea ve Firefly Motor Nasıl?

Firefly motor seçeneği güncellenen Fiat Egea ile beraber sunulacak. Bu motor seçeneği ile Fiat, benzinli motor seçeneklerinin arasına turbo destekli bir ünite eklemiş olacak. Açıkçası bu motor seçeneğinin uzun zamandır Fiat Egea için bir ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz. Güncelde bulunan 1.4 litrelik benzinli Multiair motor seçeneğine karşı iyi bir alternatif olacak gibi gözüküyor.

Kaynak

İkinci el satılık Fiat Egea ilanları

Murat Tosun’la Fiat Egea Sedan Test Sürüşü

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here