Buji , araçlarımızda yakıtın hareket enerjisine dönme noktasında önemli etkiye sahiptir. Bujinin görevi, yanma odasına giren karışımı kıvılcım oluşturarak yakmak ve ateşlemektir.

Öncelikle bujilerin hangi motor tiplerinde kullanıldığına bakalım:                              Ateşleme bujileri sadece benzinli ve LPG’li araçlarda kullanılır. Mazotlu arabalar nasıl çalışacak dediğinizi duyar gibiyim. O araçlar yakıtı sıkıştırma yöntemiyle yakılır. Bu da mazotun yapısıyla alakalıdır.

Bu kadar ön bilgiden sonra buji seçimi nasıl yapılmalı detaylandırmaya başlıyoruz…

Buji Tırnak Tipi Nasıl Olmalı ?

Bujinin uçları, güçlü veya zayıf kıvılcımlar için etkilidir. Bujideki kıvılcım ne kadar güçlüyse, motordaki yanma etkisi o kadar iyi olur, böylece motor performansı ve yakıt ekonomisi artar. Bujinin uç kısmı  ne kadar ince olursa, kıvılcım o kadar iyidir. Tam tersi olursa da kalın olacağı için kıvılcım o kadar az çıkar.

Sıcak – Soğuk Buji seçimi Önemli Bir Etkendir

Sıcak bujilerin porselen ucu uzundur. Böylelikle yanma esnasında daha fazla ısıyla temas edecektir. Böyle olunca ısıya toleransı düşüktür. Daha çok yüksek ateşleme sistemlerinde kullanılır.

Soğuk bujilerin porselen kısmı ise kısadır. Yanma esnasında fazla ısıyla etkileşime girmez. Bu yüzden tolerans bakımından yüksektir. Genelde tercih edilen çeşididir.

Buji Nasıl Seçilmeli?

Her otomobil üreticisi, motoru için en uygun bujiyi kullanır. Bujilerin seçimi, uygun bujilerin teknik özelliklerini listeleyen üreticinin katalog tablosuna başvurulursa o araç modeli için daha uygun olacaktır. Çünkü siz çok performans istersiniz ve daha iyi ateşleyen bir buji seçersiniz ama aracınız onu kaldıramazsa arızalanmalarla karşılaşılabilir.

Alınabilecek bujilerin genel özellikleri şöyle olmalıdır ;

  • Dayanıklı, sağlam
  • Korozyona karşı dayanıklı
  • Ateşlemesi zamanında yapması
  • Elektrotlar uygun olması gerekmektedir.

Yakıtı Etkiler mi ?

Buji, motorda yanmayı başlatır ve yanma kalitesini doğrudan etkiler. Bu nedenle, uygun bujilerin kullanılması araçların yakıt tasarrufu yapmasına yardımcı olacaktır. Buji düzgün değiştirilmezse araç daha fazla yanacak ve motor performansı düşecektir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here