Bozuk Yollar Arabanıza Nasıl Zarar Veriyor?

0
3171

Ülkemizin birçok şehrinde yürütülen altyapı çalışmalarına ek olarak şehirler arası yollarda süren çalışmalar otomobilinin üzerinde titreyen kullanıcıları bir miktar üzüyor. Çalışma yapıldıktan sonra kullanıma açılan yolların birçoğu da kozmetik olarak ideal durumda olmuyor. Kazı çalışmaları ile oluşan boşluklar daha sonra çökmelere neden olabiliyor. Ayrıca, sonradan yapılan yamalar da orijinal asfalt ile aynı esneme aralığına sahip olmadığı için yollarda pürüzlere neden oluyor. Eğer aracınızı sürekli bu tarz yollarda kullanıyorsanız, bu yazımız sizin için. Bozuk yollar arabanıza nasıl zarar veriyor, bozuk yollarda kullanılan araçlarda ne tür arızalar meydana gelebilir? Cevabı yazımızda.

Bozuk Yollar Arabanıza Nasıl Zarar Veriyor?

bozuk yollar arabanıza

Öncelikle bozuk yollar arabanıza, sizin yola uyguladığınız şiddet oranında zarar verecektir. Yani ilk kural: yavaş kullanmak. Bu tarz yollarda otomobil kullanırken olabildiğince yavaş gitmekte fayda var, hele ki çukurların derinliği ve keskinliği net değilse farkında olmadan aracın lastiğine ve jantına büyük zararlar verebilirsiniz.

Bu tarz yollarda yer alan küçük taş parçaları otomobil lastiğinin gereğinden fazla zarar görmesine neden olacaktır. Özellikle bu tür yollarda sürekli araç kullanıyorsanız lastik yüzeyleri ve yanakları yıpranacaktır. Öte yandan bu tarz yollarda rahat manevra kabiliyeti de sınırlanacağı için aracınızın rot balans ayarları da bozulabilir.

Ayrıca rot başları, rotil, rot kolları gibi otomobilin tekerlek yardımcı organları da devamlı hareketten dolayı zarar görerek istenmeyen seslerin ve vuruntuların oluşmasına neden olabilir. Bu yollarda süspansiyon ve lastiğe sönümleme görevi düşecek, sert süspansiyonlu araçlarda bu kuvvet lastik üzerinde kalacaktır. O nedenle doğru basınç ayarları önem kazanacaktır.

bozuk yollar arabanıza

Bozuk yollar arabanıza zarar verirken kazı çalışması yapılan yollarda oluşan toz da otomobilinizin filtrelerinin tıkanmasına neden olur. Periyodik olarak değiştirdiğiniz hava ve polen filtreleri, bu yollarda sık araç kullanıyorsanız bakım günü gelmeden dolacak ve işlevini verimli bir şekilde yerine getiremeyecektir.

Eğer bozuk yollarda otomobil kullanmak zorunda iseniz, süspansiyon ve lastik seçimini buna göre yapmalısınız. Aracınızı mutlaka yavaş kullanmalı ve zarar görecek parçaların maruz kaldığı kuvveti azaltmalısınız. Unutmayın, 1400 kilogramlık bir otomobilde tekerlek başına 350 kg yük düşer. 350 kg yük ile bozuk bir yolda seyreden tekerleğin ve yardımcı organların sağlığı ayağınızın ucundaki gaz pedalına ve elinizdeki direksiyona bağlı.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here