Blow Off Valf | Otomobile Sonradan Uygulanan Yanlış Aksesuarlar

1
2139

Blow Off valf, genelde need for speed oyunlarında otomobillerin vites değişimlerinde yani gaz pedalı bırakıldığında ortaya çıkan sestir. Günümüzde de birçok modifiye sever otomobil sahibinin aracına uygulattığı bir aksesuardır. Blow off valfin motordaki görevi, yüksek devirde oluşan turbo basıncının, düşük devirde kapanan gaz kelebeğine çarparak ters etki ile pervaneyi yavaşlatmasını engeller. Bu durum olası turbo lag’larının önüne geçer. Sonuç olarak basıncı azalan ve hızı yavaşlayan bir turbo pervanesinin çalışma basıncına ulaşması zaman alacaktır. Ancak bu donanım ülkemizde de yanlış kullanılmaktadır. Ülkemizde yaygın kullanımı turbo dizel otomobillerdir. Ancak unutulan bir nokta var. Dizel otomobillerde boğaz kelebeği yoktur. Durum böyle olunca da turbo basıncına ters tepki oluşturabilecek bir duvar yoktur. Bu sebeple blow off gereksiz bir parça olarak ses çıkaracaktır. Detaylar yazımın devamında.

Blow Off Valf Ne İşe Yarar?

Blow Off’un bir diğer adı da Dump valf’tir. Turbo beslemeli otomobillerde turbo basıncını filitreye geri yollayarak pervanenin yavaşlamaması için üretilmiş bir parçadır.
Turbo beslemeli otomobillerde ayak gazdan çekildiğinde turbo hala dönmeye devam etmektedir, fakat turbonun bastığı havanın gideceği bir yer olmadığı için oluşan yüksek basınç turbo pervanesine büyük bir kuvvet uygulayarak pervaneyi aniden yavaşlatır. Gaza tekrar bastığınızda turbo basıncının tepe noktasına gelebilmesi için pervaneyi tekrar hızlandırmak gereklidir ve bu esnada istenilen turbo basıncı elde edilemediği için büyük bir performans kaybı yaşanır. Dump valf işte bu performans kaybını önlemek için vardır. ancak bu durum boğaz kelebeği olan araçlarda yani turbo benzinli araçlarda geçerlidir. Bu sebeple dizel otomobillerde kullanılan dump valf, gürültüden fazlası değildir. Bazı araç sahipleri bu durumun bilincinde olup yalnızca ses amaçlı kullanmaktadır. Ancak dizel aracında bu donanımı kullanarak daha performanslı gittiğini düşünen bir kesim de mevcut.

Dump Valf (Çuff Sesi)

Herkesin merak ettiği Dump valfi aşırı beslemeye sahip olan motorlarda (Turbocharged-Supercharged) farklı ve önemli bir konuma sahiptir. Normalinde bir valf sistemi olan dump valf görevinden daha çok çıkarttığı (Çufffff) sesi ile popüler olmuştur. Bazı kesimler bu sesi  çıkaranın bir valf sistemi ve adınında Blow off olduğunu bilmemekle birlikte bu sistemin tanımını (Çuffff) sesi ile özdeşleştirmişlerdir.

Blow Off

Dump Valf atmosferik motorlarda bulunmaz. Bir motorda bu valfin kullanılması için aşırı besleme sistemine sahip olması gereklidir. Ancak günümüzde birçok kişi sırf bu ses için sahte Dump valf kullanmaktadır. Ses küçük bi amfi vasıtasıyla hoparlörden verilmektedir.

Blow Off Valf Nedir?

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here