Blow off Valf Nedir? Çalışma prensibi Nedir?

1
7081
Blow off

Blow Off Ne İşe Yarar?

Blow Off Günümüzde genel olarak modifiye tutkunlarının popüler ettiği bir sözcük. Aynı zamanda Dump Valf diye de bilinir. Kulağa da gerçekten hoş gelen aynı zamanda need for speed oyunlarından da aşikar olduğumuz bu ses nedir? Nasıl oluşur ? Araçta ne gibi görevleri vardır ? Bütün bu soruların cevabını sizler için bu yazımızda derledik.

Blow Off

Dump Valf (Çuff Sesi)

Herkesin merak ettiği Dump valfi aşırı beslemeye sahip olan motorlarda(Turbocharged-Supercharged) farklı ve önemli bir konuma sahiptir. Normalinde bir valf sistemi olan dump valf görevinden daha çok çıkarttığı (Çufffff) sesi ile popüler olmuştur.Bazı kesimler bu sesi çıkaranın bir valf sistemi ve adınında Blow off olduğunu bilmemekle birlikte bu sistemin tanımını (Çuffff) sesi ile özdeşleştirmişlerdir.

Blow Off

Dump Valf atmosferik motorlarda bulunmaz.Bir motorda bu valfin kullanılması için aşırı besleme sistemine sahip olması gereklidir. Ancak günümüzde birçok kişi sırf bu ses için sahte Dump valf kullanmaktadır. Ses küçük bi amfi vasıtasıyla hoparlörden verilmektedir.

Aşırı Besleme Nedir ?

Aşırı besleme içten yanmalı motorlarda birim zamanda emilen hava-yakıt karışımını arttırarak daha fazla havanın silindir boşluğuna alınarak arttırılan basınç ile zengin hava-yakıt karışımının sağlanması halidir. Havanın artırılması turbo veya supercharge ile sağlanabilir. Aşırı beslemeli motorlar atmosferiklere göre daha verimlidir.

Dump Valf sistemi turbo veya supercharge içeren her arabaya uygulanabilir.

Blow Off Ne demektir?

Teoride adı Compressör ByPass Valve (CBV) olarak bilinir. Anlamı Basınç Tahliye Valfidir. Sanayi,piyasa ve sürücüler arasında Blow Off (Çufff) sesi olarak da bilinmektedir.

Peki Blow Off Ne İşe Yarar ?

Dump valf, turbo beslemeli otomobillerde turbo basıncını filitreye geri yollayarak pervanenin yavaşlamaması için üretilmiş bir parçadır.
Turbo beslemeli otomobillerde ayak gazdan çekildiğinde turbo hala dönmeye devam etmektedir, fakat turbonun bastığı havanın gideceği bir yer olmadığı için oluşan yüksek basınç turbo pervanesine büyük bir kuvvet uygulayarak pervaneyi aniden yavaşlatır. Gaza tekrar bastığınızda turbo basıncının tepe noktasına gelebilmesi için pervaneyi tekrar hızlandırmak gereklidir ve bu esnada istenilen turbo basıncı elde edilemediği için büyük bir performans kaybı yaşanır. Dump valf işte bu performans kaybını önlemek için vardır.

2. El Otomobil İlanlarına Buradan Ulaşabilirsiniz >>>

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here