Yabancıdan Yabancıya Araba İlanları

Yabancıdan yabancıya vergiden muaf araba alma nasıl oluyor? Yabancıdan yabancıya satılık araba ilanları nerede çıkıyor? Kimler TAX Free araba alabilir? Çifte vatandaşlığı olanlar vergisiz araba alım satımı yapabilir miYabancıdan yabancıya BMW ya da yabancıdan yabancıya Volvo ilanları ne gibi avantajlar sunuyor…

Yabancıdan Yabancıya Araba İlanları

Ülkemizde araba alım satım süreçleri maalesef vergi yükü ve dolar kuru nedeniyle oldukça zorlayıcı olabiliyor. Bu da son yıllarda otomobil tutkunlarını ve ihtiyaç sahiplerini çok daha fazla araştırmacı olmaya itti. Pek çok kişi, vergi ödemeden araba almanın cazibesiyle yabancıdan yabancıya araç satışı konusunu merak ediyor. Yabancıdan yabancıya oto ilanlarına bakmadan önce bu durumdan kimler yararlanabilir sorusunun yanıtına bakalım. 

YABANCIDAN YABANCIYA ARABA İLANLARI

Yabancıdan Yabancıya Araç Satış Şartları

Türkiye’de çalışan ya da öğretim gören yabancılar için ülkemizin vergi sisteminde muaf olacakları bir araba alım satım süreci mevcuttur. ÖTV, MTV gibi vergiler olmadan araç alabilen ve aracını da bu şekilde satabilen kişiler kanunla aşağıdaki şekilde açıklanır.

Kimler Yabancıdan Yabancıya Araç Alıp Satabilir?

Kimler yabancıdan yabancıya vergisiz araba alabilir ya da satabilir sorusu için ülkemizde yaşayan yabancı pasaportlu kişiler şeklinde bir özet yapmak mümkün. Ancak detaylar şöyle:

Diplomatik personel,

NATO personeli,

Türkiye’de çalışma izni olan yabancılar,

Türkiye’de öğretim gören yabancılar,

Geçici oturma izni olan yabancılar,

Mavi kart sahibi olan ve Türkiye’de çalışan ya da okuyan yanacılar,

Pembe kart sahibi olan ve Türkiye’de çalışan ya da okuyan yanacılar.

Yabancıların Vergiden Muaf Aldığı Araçların Plakaları

Ülkemizde çalışma izniyle çalışan ya da öğretim gören yabancılar için vergisiz araba alım satımı var dedik. Peki, bu araçların plakaları farklı mı? Evet, farklı. Verilen plakalar da aşağıdaki gibi:

Büyükelçilik, konsolosluk ve buralarda görevli Diplomatlar  ile İdari Teknik Personeller: diplomatik plaka

Büyükelçilik, Konsolosluk Memur ve Hizmetlileri: Misafir araç plakası

Yabancı basın yayın kuruluşları ve mensupları: Misafir araç plakası

Nato kurum ve personelleri:Misafir araç plakası

Yabancı işçi bürolarında çalışmakta olan yabancı personeller: Misafir araç plakası 

Kimler Tax Free/ Vergisiz Araba Alamaz?

Her ne kadar söz konusu vergisiz uygulamanın sadece yabancılar için geçerli olduğunu belirtmiş olsak da çifte vatandaşlığı olanlar ya da Türkiye’de yaşayan ancak burada çalışmayan yabancılar da konuyu merak edebilir. Belirtmek gerekir ki; Türk vatandaşları, çifte vatandaşlığı olan Türkler, çalışma izni olmayan yabancılar ülkemizde vergisiz araba alım satımı yapamaz.  Başka bir deyişle yabancıdan yabancıya vergiden muaf araba alamaz.