Sürüşe Ara Verin! Kısa Bir Mola

0
1509
yorgunluk tespit sistemi

Yorgunluk Tespit Sistemi Nedir ?

yorgunluk tespit sistemi

Yorgunluk tespit sistemi, normal sürüş alışkanlığının dışında farklı bir tutum algıladığında, yolculuğa ara verilmesi gerektiği konusunda sürücüyü uyaran sistemdir. Hem çok fonksiyonlu gösterge üzerinde görsel olarak belirtirken hem de sesli olarak sürücüyü uyarır. Bu sayede sistem sürücüye doğru karar vermesi konusunda destek sağlar.

Bu sistem, 65 km/sa ve daha yüksek hızlarda direksiyon üzerinde konumlandırılan sensörlerin yardımı ile sürekli olarak sürücünün sürüş tutumunu değerlendirir. Sürücünün sürüşünün uygunluğunu gözlemleyip çıkarımlar yapar.

Sürüşe Ara Verin! Bir Kahve Molası

Yorgunluk tespit sistemi, yeni nesil araçlarda bulunup sürücülerin yol boyunca sürüş düzenini kontrol eder. Bahsettiğimiz gibi sistem, sürücünün sürüşünün uygunluğu hakkında çıkarımlar yapar. Eğer ters bir durum söz konusu olursa sürücüyü sesli olarak uyarır. Bu sistemin 65 km/s ve üzeri hızlarda devreye girdiğinden bahsettik. Fakat bu hız ve uyarı yöntemleri markadan markaya değişiklik gösterebilir.

uykusuz araç kullanımı

Eğer uykusuz bir şekilde yola çıktıysanız, yorgunluk tespit sistemi bu sürüşünüzü algılayarak uykusuz olduğundan şüphelenip sizi sürüşünüze ara vermeniz için otomatik olarak uyarır. Yorgunluk tespit sisteminin yaygın olarak kullanılan sürümleri, şeritleri sürekli olarak izler. Markadan markaya değişiyor olsa da bu sistemler genellikle belirli bir süre boyunca sürücülerin içinde bulunduğu şeritten kaç kez çıktığını gözlemler. Sürücüleri dalgınlık ya da direksiyon başında uyuya kalma gibi durumlara karşı kontrol eder.

Yorgunluk tespit sisteminin, şerit işaretlerini ve sürücülerin araçlarındaki konumunu izlediğini söyledik. Bunlar için de şerit kalkış uyarı sistemlerinden bazı sensörleri ödünç alıp kullanır. Uykusuzluk ya da uyuşukluk uyarısı özelliklerinin birçok sürümü, oldukça kısa bir süre içerisinde sürücülerin şeritten ne sıklıkla ayrıldığını izler. Bu sayede sürücünün uyku durumunu belirler. Böylece hem sürücünün, yanındaki yolcuların hem de trafikteki diğer araç ve yayaların güvenliği sağlanmış olur.

Genellikle kamyon ya da tır sürücüleri uzun yola çıkıyor olsa da sadece kamyon sürücüleri değil uzun yol yapan tüm sürücüler için bu uyku durumu geçerlidir. Bu durum nedeni ile araç güvenlik araştırmacıları bir takım akıllı çözümler üretmeye ve sürekli geliştirmeye çalışmaktadırlar. Yorgunluk tespit sistemi de üretilen bu akıllı çözümlerden birisidir. Peki bu sistem nasıl çalışıyor ?

Yorgunluk Tespit Sistemi Nasıl Çalışır?

uykusuz araç kullanımı

Bu özellik, uykulu ve dalgın yapılan sürüşü algılayabilir. Sizin uykusuzluğundan ve dalgınlığınızdan şüphelendiğinde, yolculuğunuza ara vermeniz için sizi uyarır. Bu özelliğin yaygın kullanılan sürümleri, belirli bir süre boyunca içinde bulunduğunuz şerit merkezinden kaç kez çıktığınızı izleyerek bunu yapar. Yukarıda da söylediğimiz gibi bu özellik, şerit kalkış uyarı sistemlerinden bazı sensörleri ödünç alıp kullanır. Uykusuzluk ya da uyuşukluk uyarısı özelliklerinin birçok sürümü, oldukça kısa bir süre içerisinde sürücülerin şeritten ne sıklıkla ayrıldığını izler. Bu sayede sizin uyku durumunuzu belirler. Daha gelişmiş sürümleri, uykunuz sırasında normal sürüş düzeninizin ne olduğunu öğrenebilme yeteneğine sahip. Eğer bir çok ani manevra veya duruş yapmak gibi olağandışı sürüşe başlarsanız bu sistem uykulu olduğunuzu tespit eder. Daha sonrasında ise sürüş molası vermeniz için sizi uyarır.

Yorgunluk tespit sistemi, uyuşuk veya dalgın olduğunuzdan şüphelendiğinde, sürüş molası vermeniz için aracınızın ön panelinde bir kahve bardağı ve mesaj gösterir. Sesli uyarılara sahip sistemler ise size sözlü olarak uykulu olabileceğinizi söyler. Böylece güvenli bir şekilde sürüş yapabileceğiniz seviyeye ulaşıncaya kadar mola vermeniz gerektiğini söyler. Daha da gelişmiş bir teknolojisi ise koltuğunuzu ve direksiyonunuzu titreterek sizi uyandırmaya çalışan sistemlerdir.

Kaç Km Üzeri Hızda Takip Eder ?

Yorgunluk tespit sistemi farklı marka araçlarda farklılıklar gösterse de temel olarak aynı çalışma prensibine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Sistem, aracın hızının 60, 65, 80 km/sa gibi belirli alt limit hızda iken 10, 15, 20 dakika gibi belirli bir süre sürüş yapıldıktan sonra devreye girer. Bundan sonra çalışmaya başlar.

Yorgunluk tespit sistemi alt limit hız ve üzerindeki hızlarda, yanal hızlanma, uzunlamasına hızlanma, direksiyon hareketleri, sinyal kullanımı, pedalların kullanımı vb. pek çok değişkeni inceleyerek sürücünün yorgunluk durumuna karar verir. Bu sistemin ayrıca göz takibi yapan bazı uygulamalar ile gözün bakış konumu, bakış dağılımları, göz kırpma sürelerine de dikkat ederekdaha gerçekçi algılamalar yapan çeşitleri de vardır.

İkinci El Otomobil İlanları İçin Tıklayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here