Göldeki Kuğu Teknolojisi/ DS Markasının Tarihçesi

3
30954
İlk DS modelleri

PSA’Nın DS markası ne zaman doğdu? İlk DS modeli ne zaman üretildi ve piyasaya sürüldü… Süreyya İzgi, DS markasının tarihçesine ışık tutan ilginç bilgiler sunuyor.

Göldeki kuğu teknolojisi

Günümüzde DS model isminin PSA bünyesinde yüksek prestijli bir marka olarak geri dönüşüne şahit olduk. Peki bir Citroen modeli olarak DS geçmişte neydi, nasıl bir teknolojiye sahipti? Onu efsane yapan özellikleri nelerdi? Onları bir kaleme almak istedim.

Bir otomobilin sürüş sırasındaki tutunma karakteri ve yolcular açısından en önemli beklentilerden biri olan konfor seviyesi, öncelikle süspansiyon özeliklerine bağlı malum. Otomobillerde yaygın olarak yağlı/gazlı amortisörler kullanılırken geçmişten beri alternatif çözümler de denenmedi değil. Gerçi günümüzde özellikle üst sınıf sedan ve SUV formlu araçlarda yükseklik ve sertlik kontrollü gelişmiş süspansiyon sistemleri tercih ediliyor ama bunlar artık elektronik olarak kontrol ediliyor. Bunların atası yüksekliği “havayla” ayarlayabilen pnömatik sistemlerdi.

Modern zamanlara ışık tutan bir teknoloji

Yolculara bulutların üzerinde seyahat ediyormuş hissi veren pnömatik süspansiyon sistemleri, otomotiv dünyasının yenilikçi üreticisi Citroen’in bir armağanı. Son 25 yılda XM, Xantia, eski ve yeni C5 gibi modellerde karşımıza çıkan bu gelişmiş süspansiyon sistemi, Citroen dışında binek otomobillerde genelde lüks segmentlerde ama artık çok daha gelişmiş özelliklerle yer alıyor. Bu sistemin temeli sayılabilecek ilk uygulama, “hem gangsterlerin hem de polislerin kullandığı” Citroen Traction Avant’la otomobil severlerin karşısına çıktı. Sistem ilk olarak bu otomobilin son üretim yılında, o da sadece en lüks versiyon olan Traction Avant 15CV-H’de denenmişti.

Ona tanrıça adı verildi

Traction Avant’tan başlayan bu hazırlık aslında olağanüstü bir otomobil içindi aslında. Asıl gösteri 1955 yılında tanıtılan efsanevi “tanrıça” DS modeliyle başladı. (Bu güzel unvanını DS’in Fransızca anlamı Déesse’den alıyor!) Otomobil Flaminio Bertoni’nin şekillendirdiği gövde tasarımından tek kollu direksiyon volanına kadar füturistik formuyla rakiplerinin tamamından ayrılıyordu. Otomobilde farklı bir evreye geçildiğinin kanıtıydı bu otomobil.

İkinci El DS fiyat listesi için hemen tıklayın!

Benzersiz süspansiyon teknolojisi

Citroen DS, bir devrimdi. O zamana kadar eşi benzeri görülmemiş bir süspansiyon teknolojisine sahipti. Citroen markasının otomobilin tanıtımı için seçtiği fotoğraf da teknolojiyi anlatan eşsiz bir prodüksiyondu.

İlk DS modeli
Paris’te toplar üzerinde gölde yüzen ilk DS modeli

Tanıtımı için Paris yakınlarındaki bir gölde toplar üzerinde yüzen bir DS ile reklam çekimleri yapılan otomobil, müşterilere yeni teknolojiyi en basit anlatımla duyuruyordu. Bu reklamın çekim arkası fotoğraf kareleri, çalışmayı ve tabii hidropnömatik süspansiyon sistemini tüm detaylarıyla açıklamaya yetiyor…

 

Sıfır Citroén Otomobil Fiyat Listesi Burada!

 

İlk DS modeliO zamana kadar benimsenmiş otomobil kavramından çok farklıydı DS. “Dünyaya gökten düştüğü yorumları yapılan bu yenilikçi otomobil, o dönemde Avrupa’da sadece birkaç seçkin markada yer alan hidrolik direksiyon ve hidrolik fren sistemlerini halk seviyesine indiriyordu.

Fren diskleri Le Mans yarışlarından

Hatta DS’te kullanılan fren diskleri, o dönemde sadece Le Mans’da yarışan efsanevi Jaguar’larda görülebiliyordu. Otomobilde Avrupalı otomatik şanzımanların atası sayılan otomatik debriyaj kavramasının yanı sıra ağırlığı düşük tutabilmek için alüminyum motor kaputu ve plastik bazlı tavan gibi döneminin ilerisinde özellikler kullanılmıştı. Bunların arasında en önemlisi tabii ki hidro pnömatik süspansiyon sistemiydi. Piyasaya ilk sürüldüğü zamanlarda “bu arabaya takla attırabilirseniz, size yenisini veriyoruz” gibi iddialı bir reklam sloganı ile tanıtılıyordu.

Nefes kelimesinden geliyor

İlk DS modelleriAntik Yunan’da ve sonrasında Latincede nefes, hava, ruh anlamına gelen pneuma kökünden türetilmiş olan pnömatik süspansiyon, gerçekten de otomobilin ruhuna karşılık geliyordu. Amerikalı ünlü otomobil dergisi Car & Driver da da DS’in eşsiz süspansiyon sistemi anlatırken “Yeni Citroen modeli DS, yastık üzerinde gidiyormuş gibi hissettiriyor. Aslına bakarsanız, hissettirmiyor, zaten yastık üzerinde gidiyor” yorumu yapılmış.

Ve…20. yüzyılın üçüncü otomobili

İlk DS modelleri Üretimde kaldığı 20 yılda toplam 1.456.115 adet DS satıldı. Ekim 1958’de tanıtılan beş kapılı versiyonundan Ekim 1960’da tanıtılan cabrio versiyonuna, ambulansından ticari vanına kadar birçok modeli üretilen otomobil ralli parkurlarında da önemli başarılar elde etti.

1975’te üretimine son verilen Citroen DS, 1999’da düzenlenen “The Car of the Century” (Yüzyılın Otomobili) belirlenirken Ford T Model ve Mini’nin ardından üçüncü otomobil seçilmişti.

Fotoğraflar: Drew Phillips

 

 

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here