Türkiye de efsane kasa lakabıyla bilinen, Toyota Corolla isminin hakkını yıllarca veren, 92-98 senelerinde 7.nesil Corolla olarak çıkarttığı ve çıkış itibariyle satış rekorları kıran Toyota Corolla AE101 Efsane kasayı bugün sizlerle beraber inceleyeceğiz…

AE101 Ön görünüş

Toyota Corolla Efsane Kasa AE101 Genel Bakış

Son derece kaliteli malzemeler kullanılarak yapılmış adeta ömürlük diyebileceğimiz parçalarla donatılmış bir otomobildir. Halk arasında yaygınlaşmış “sanayiyi sevmeyen” araba olarak bilinmektedir. Günümüzde yeni nesil modern arabalara kafa tutabilecek performansı hala sergilemektedir. 

Teknik Özellikler

5 Vites olup manuel ve otomatik vites seçenekleri mevcuttur. 1.3 ve 1.6 olmak üzere 2 motor çeşidi vardır. Aynı zamanda enjeksiyonlu ve karbüratörlü olmak üzere 2 tip olarak üretilmiştir. Toyota Corolla birçok farklı paket imkanı sunarak çıkartmış olsa da ülkemizde en çok tutulan modelleri XE,GL,XL(Karbüratörlü) XEİ,GLİ,XLİ (enjeksiyonlu) modelleridir. 

1.3lt

  • 1.300cc motor hacmi 88hp motor gücü ve 124NmTork’ a sahiptir.
  • Xe versiyon 3 kollu direksiyon ve 2 cam otomatik özelliğine sahiptir.
  • Xl versiyon 2 kollu direksiyon ve manuel cam mevcuttur. 

1.6lt

1.600cc Motor hacmi 114hp motor gücü ve 145NmTork’a sahiptir.

  • Xe versiyon 3 kollu direksiyon ve 2 cam otomatik özelliğine sahiptir.
  • Xl versiyon 2 kollu direksiyon ve manuel cam mevcuttur. 
  • GLi versiyonu 3 kollu direksiyon 4 cam otomatik, klima ve 98 modellerinin bir kısmında ABS fren sistemi mevcuttur. 

Performans Ve Yakıt Tüketimi

Basık olması ve yayvan yapıda olması sayesinde yol tutuş ve viraj kabiliyeti oldukça başarılıdır. Virajlar da ve otoban vb. yollarda, oldukça güvenli sürüş imkanı sağlamaktadır. Aynı zamanda motorunun sessiz çalışması da konforunuza konfor katacak düzeydedir.

Yakıt tüketimine bakacak olursak,

1.6lt Motor

  • Şehir İçi (100km’de) 10.8 lt
  • Şehir Dışı(100km’de) 6.4 lt
  • Ortalama(100km’de) 8.0lt
  • Yakıt Depo Hacmi 50 lt 

1.3lt Motor

  • Şehir İçi (100km’de) 7.8 lt
  • Şehir Dışı(100km’de) 6.2 lt
  • Ortalama(100km’de) 7.3lt
  • Yakıt Depo Hacmi 45lt

Motor tipi küçüldükçe elbette yakıt tüketimi de eş zamanlı azalmaktadır. Ancak yakıt tüketimi günümüz arabalarına kıyasla pek te ekonomik gözükmemektedir. Ancak LPG yakıt sistemi sayesinde daha ekonomik hale getirmek mümkündür. LPG sistemi aracınızın yakıt tüketiminden daha fazla arttıracaktır. Ancak aradaki benzin ile LPG arası mevcut fiyat farkı nedeniyle oldukça ekonomik bir sürüş fırsatı sağlayabileceksiniz.

AE1O1

7.nesil Efsane Kasa Toyota Corolla, oldukça uzun ve heybetli bir dış görünümüne sahiptir. Sinyal lambaları alışılmışın dışında olup, farların altında konumlandırılmıştır. Bu da oldukça yakışıklı bir görünüm sağlamaktadır. Türkiye’ye ilk geldiği dönemlerde Astsubay arabası olarak da bilinmekteydi. Astsubaylar tarafından da oldukça tutulan bir otomobil oldu. Fiyat skalası diğer otomobillerin biraz üzerindeydi. Bu nedenle herkes satın alamıyordu. 7den 70’e hitap eden Efsane Kasa, memurların, gençlerin, emeklilerin hatta sivil polislerin bile arabası olmuştur. Dış parçaları oldukça dayanıklı ve sert yapıdadır. Günümüz otomobilleriyle kıyaslayamasak ta çarpışma testi değerlerine bakıldığında oldukça güvenlidir.

İç Görünüm

Efsane Kasa İç Görünüm

Efsane Kasa Toyota Corolla iç yapısı oldukça ergonomik ve konforludur. Orta bölümün şoföre hafif dönük tasarlanmış olması şoförün sürüş esnasında, aracın donanımlarına erişimini oldukça kolaylaştırmıştır. İç görünümü son derece şık ve zariftir. 4 tane ızgarası mevcuttur. 1.3 modellerinde 200km/h hız kadranı 1.6 modellerinde ise 240km/h kadranı bulunmaktadır. İç plastiği yıllara meydan okuyabilecek düzeyde sağlam yapıdadır. Güneşten, sıcaktan vb. nedenlerden dolayı çatlama yapmamakta ve ilk günkü görünümünü korumaktadır. Aynı şekilde koltukları da son derece kaliteli, uzun ömürlü, rahat ve yayvan yapıdadır. Temiz bakıldığında deforme olması oldukça zordur.

 

Yolda bırakan araba yoktur, bakımsız araba vardır…

 

 

 

 

 

2 YORUMLAR

  1. Günümüz araçlarıyla tabii ki kıyaslanmaz. Gün geçtikte testler zorlaşıyor ve araçlar daha güvenli şekilde üretiliyor. Hatta eski aracı yeni sistem çarpışma testine tabi tuttular. 1 yıldız dahi alamadı. E100 Kasa hatchback (1998) ANCAP testinde 0,4 puan civarında kaldı. Olası bir kazadaki ölüm riski çok fazla. Gene de severek bindiğim araçlardan bir tanesi. Sonuçta çarpıştırmak için kullanmıyoruz. Kendi zamanına göre gayet iyi bir araç. Eskiden sürücü kursları dahi bu aracı tercih ediyordu. Kolay kolay arıza vermezdi. Sürücü adayının kaza yapabileceği ihtimalini de düşündüklerinde (o dönemler için) Corolla iyi bir tercih oluyordu.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here