Dizel Motorlu Araçlar Nasıl Kullanılmalı ?

1
32991
Dizel otomobiller

Dünyada dizel motor üretiminde yavaş yavaş bir sona yaklaşılmasına rağmen şehir içinde alt devirlerde sunduğu yüksek tork değeri ve düşük yakıt tüketimi ile dizel motorlar Türkiye’de oldukça popüler.

Ancak genel yorumun aksine dizel motorlar sundukları şehir içi yakıt tüketimini belirli koşullar içinde gerçekleştirebiliyorlar. Hatta öyle ki bazı durumlarda kendim dahil bazı kullanıcılar araçlarının fazla yakıt tükettiğinden, çekişinin düştüğünden ve zaman zaman duman attığından şikayetçi olabiliyorlar. Her zaman motor kaputunun altında teknik sorunlar barındırmayan bu şikayetler bazen aracımıza uyguladığımız yaşam tarzı değişikliği ile üstesinden gelinebilecek sorunlar olarak ortaya çıkıyor.

Benzinli mi Dizel mi ?

Öncelikle bu sorunun cevabı genelde yıl içerisinde tahmini yapılacak kilometre baz alınarak verilir. Genel kanı yıl içerisinde 15000-10000 km arası ve altı yol yapan insanlara benzinli araçlar tavsiye edilir ki genel olarak bu düşünce doğrudur. Benzin ve dizel litre fiyatlarının birbirlerine yaklaşması ve yeni nesil benzinli motorların şehir içi yakıt tüketiminde dizel motorlara benzer değerler sunması henüz dizel motor tercihinin önünü kesebilmiş değil.

Yaşadığınız yer ve iş yeriniz arasındaki mesafe göz ardı edilen çok önemli bir faktördür aslında. Dizel motorlu araçlar her ne kadar üzerinde fazla durulmasa dahi ısınması vakit alan motorlara sahiptirler. Motorun ideal çalışma sıcaklığında çalışmaması yakıt tüketimi ve egzoz sistemi üzerinde kurum birikmesine sebep verebilir, motoru hızlı aşındırabilir. Eğer gün içerisinde aracınızı 3-4 km gibi yakın mesafelerde kullanıyor ve kontağı çok sık aç-kapat yapıyorsanız, tercihinizi benzinli, duruma göre lpgli araçlardan yana kullanın. Taksicilerin benzin-lpg tercihi bu sebepten ötürüdür.

Dizel Araç Kullanım Tavsiyeleri

Dizel araç almaya karar verdiniz, o zaman aşağıdaki yöntemleri okumanızda fayda var.

Motorunuzun Isınmasını Bekleyin

Aslında bu benzinli ve dizel araçlar için ortak bir tavsiye, çok fazla değil yaklaşık 15-20 sn motorunuzu boşta çalıştırın. Daha sonra yola çıkabilirsiniz.

Motor ideal sıcaklığında çalışmalıdır

Hemen Gazlamayın

Aracınızı marşa bastığınız gibi zorlamaya başlamayın. Unutmayın, dizel motorlar yüksek basınç yüksek sıcaklık prensibi altında yakıtını enjektörler aracılığı ile ateşler. Motor bloğunun 15 dakikada istenen sıcaklığa gelmesi ile 3 dakikada gelmesi arasında arasındaki fark büyüktür.

Hızlı ve Öfkeli
Motorunuz ideal sıcaklığa gelince yasal hız sınırları içerisinde devir çevirebilirsiniz

Dizel Partikül Filtresi (DPF) ve Katalitik Könvertör Hakkında

Yeni nesil dizel araçlarda dizel partikül filtresi ve katalitik konvertör, eski nesillerde ise çoğunlukla katalitik konvertör bulunmaktadır. Egzoz sistemi üzerinde bulunan bu parçalar, içinden geçen egzoz gazındaki zararlı azot oksit bileşenini bal peteği yapıları içinde hapseder. Yüksek egzoz gazı sıcaklığı ve yüksek basınç sayesinde bileşeni filtreleyip yakarak zararlı azot oksit (NOX) bileşenini daha az zararlı karbon içerikli bileşiklere çevirerek egzoz emisyonunu düşürmeyi hedefler. Bu işlem yaklaşık 600°C’de gerçekleşmektedir. Bu sıcaklığın altında partikül yakma işlemi gerçekleşemeyeceği için partikül filtreniz zamanla kurum dolacak, yakıt tüketimi artacak ve motor performansınız azalacaktır. Özetleyecek olursak soğuk motor ile yüksek devirli araç kullanımından kaçının.

DPF
DPF içerisindeki bal peteği yapılar

Dizel Aracınızı Sürekli Düşük Devirde Kullanmayın

Motor soğukken devirli araç kullanmak motora zarar vermekte ancak ısınmış bir motoru olması gerekenden daha düşük devirlerde kullanmak aracın kurum biriktirmesine ve uzun vadede vuruntulu çalışmasına neden olabilir. Yine uzun vadede çekiş düşüklüğü sorunu ortaya çıkabilir.

Aracınız ile uzun yola çıktığınızda aracı zaman zaman 3000-3500 devir bandı arasında kullanın. Bu işlemi yaklaşık 15-20 dk boyunca gerçekleştirin. Bu sayede egzoz sistemi kendini temizler ve birikmiş kurumu yakar. Unutmayın, uzun yol dizeller için şifadır.

Sürekli düşük devirde araç kullanımı tercihi aracı hantallaştırır, halk dilinde sağırlaştırır

 

 

 

 

 

 

Aracınızı Sevin

Sevin arkadaşlar arabalarınızı. Sadece gerektiği anda şikayet eden ruhlu varlıklar onlar. Araç almanın zorlaştığı ülkemizde kaliteli yağlar hediye edin onlara. Kaliteli mazot-benzin alın. Uzun yolculuklarda ailemizi emanet ettiğimiz otomobillerimize park ettiğimizde bir kere daha dönüp bakalım.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here